Τα πρώτα λόγια που πρόφερε ο Θεός κατά τη δημιουργία του κόσμου


Ακόμα κι ένας αρχάριος αναγνώστης της Βίβλου, γνωρίζει ότι η πρώτη ιστορία της Γένεσης είναι η δημιουργία του κόσμου από τον Θεό. Αυτή η γνωστή ιστορία ακολουθεί ένα γνωστό μοτίβο. Ο Θεός μιλάει, κάτι δημιουργείται και ο Θεός το χαρακτηρίζει καλό. Αλλά όταν διαβάζετε αυτήν την ιστορία στα Εβραϊκά, ανακαλύπτετε ένα κρυφό μυστικό…  

Οι πρώτες λέξεις που είπε ο Θεός είναι «ας γίνει φως» (Γένεση 1: 3). Στα αρχικά εβραϊκά αυτή η φράση είναι yehi ή (יְהִי אוֹר). Η λέξη yehi (יְהִי) - «ας γίνει» - είναι ένας ειδικός όρος που προορίζεται μόνο για τη δημιουργική δύναμη του Κυρίου. Βρίσκεται μέσα στο εβραϊκό όνομα του Θεού: Yahweh (יהוה). Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δημιουργήσουν με λέξεις. Ο Θεός, ωστόσο, σπάει τη σιωπή με αυτήν την ειδική λέξη που βασίζεται στο όνομά του.
Σε όλη τη Βίβλο, η εβραϊκή λέξη  «φως» (אור) είναι ένα σύμβολο για τη ζωή, τη χαρά και την απελευθέρωση, όπως ο προφήτης Ησαΐας αναφέρεται στον Θεό ως «το Φως του Ισραήλ θα γίνει φωτιά» (Ησαΐας 10: 17).  

Είναι ο Λόγος του Θεού στον οποίο πρέπει να προσκολληθούμε. Είναι οι υποσχέσεις του Θεού που πρέπει να τηρούμε με όλη μας τη δύναμη. Είναι το θέλημα του Θεού με το οποίο πρέπει να συντονιστούμε, προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντισταθούμε σε όλους τους πειρασμούς. Σκεφτείτε τότε που ο Ιησούς μπήκε στον πειρασμό για 40 ημέρες στην έρημο και πώς ο Σατανάς προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις βασικές φυσικές ανάγκες για να κάνει τον Ιησού να αμαρτήσει. Όπως γνωρίζουμε, δεν κατάφερε να Τον πειράξει. Ο πειρασμός δεν προέρχεται ποτέ από τον Θεό. Ο Θεός επέτρεψε αυτόν τον πειρασμό, αλλά ο ίδιος ο πειρασμός προήλθε από τον Σατανά. Ήταν μια δοκιμασία. Και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντέξουμε παρόμοιες δοκιμασίες, αν δεν στηριζόμαστε στο Λόγο του Θεού.  

Ένα κοινό παράπονο που ακούγεται από Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο είναι το πόσο δύσκολο βρίσκεις μια εκκλησία που να εξηγεί τη Βίβλο διεξοδικά. Τόσο ο προφήτης Άμως (8:11) όσο και ο Απόστολος Παύλος (Β’ Τιμ. 4: 3) περιγράφουν με σαφήνεια αυτήν την έλλειψη του βιβλικού κηρύγματος ως σημείο των  Έσχατων χρόνων. Είναι τραγικό να το βιώνουμε.

Είναι η απουσία της διδασκαλίας της Βίβλου, η άγνοιά μας, που μας έχει οδηγήσει σε τόσα πολλά δεινά χωρίς διάκριση. Έχει αφήσει πολλούς ανίσχυρους ενάντια στους πειρασμούς του εχθρού. Ο απατεώνας είναι πάντα έτοιμος να περάσει μέσα από την πόρτα της ευκαιρίας που του παρέχεται από την εξασθενημένη μας πνευματική κατάσταση, που προκαλείται από την απουσία του ζωντανού και ισχυρού λόγου του Θεού. 

Επιστ. Ιακώβου 1:12-15

«Μακάριος είναι ο άνθρωπος που υπομένει τους πειρασμούς, επειδή μετά τη δοκιμασία θα του δοθεί το στεφάνι της ζωής (αιωνίου), το οποίο υποσχέθηκε ο Κύριος σε εκείνους που Τον αγαπούν. Κανένας ας μη λέει ότι τον πειράζει ο Θεός, επειδή ο Θεός δεν προκαλεί πειρασμό ή αμαρτία σε κανένα. Ο καθένας σπρώχνεται στην αμαρτία από δική του επιθυμία που τον δελεάζει και τον τραβά. Στη συνέχεια η επιθυμία θα γεννήσει την αμαρτία, και η αμαρτία όταν τελεσθεί θα φέρει τον θάνατο».  

Ματθαίος 4: 1-4

«Τότε ο Ιησούς οδηγήθηκε από το Πνεύμα στην έρημο για να πειρασθεί από τον διάβολο. Και όταν νήστεψε για σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες, μετά πεινούσε. Τώρα, όταν ο πειραστής ήρθε σ 'Αυτόν, είπε: «Εάν είσαι ο Υιός του Θεού, διάταξε αυτές τις πέτρες να γίνουν ψωμί». Αλλά ο Ιησούς απάντησε και είπε: «Είναι γραμμένο, ‘ο άνθρωπος δεν θα ζει μόνο με ψωμί, αλλά από κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του Θεού’».

Ο Ιησούς πεινούσε μετά από 40 ημέρες νηστείας; Φυσικά και ναι. Ίσως να λιμοκτονούσε κυριολεκτικά! Ωστόσο, όταν ο πειραστής ήρθε σ 'Αυτόν και προσπάθησε να τον κάνει να χρησιμοποιήσει τη θεϊκή Του δύναμη για να ικανοποιήσει τη σαρκική του ανάγκη, ο «τρόπος διαφυγής» του Ιησού ήταν ο Λόγος του Θεού. «Είναι γραμμένο» ήταν επίσης η απάντηση του Ιησού στην εσφαλμένη εφαρμογή της Γραφής από τον Σατανά όταν διέστρεψε το Λόγο του Θεού στην προσπάθειά του να κάνει τον Ιησού να δοκιμάσει τον Κύριο με το να ρίξει τον Εαυτό Του κάτω από την κορυφή του Ναού. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε τον Λόγο ξανά για να ξεφύγει από τον πειρασμό του Σατανά που ήθελε να Τον κάνει να αποφύγει τον σταυρό, προσφέροντάς Του τον κόσμο σε αντάλλαγμα, για να Τον λατρεύει.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πολλές εκκλησίες και ποιμένες δεν διδάσκουν τον Λόγο σήμερα επειδή δεν τους αρέσουν αυτά που λέει ή δεν συμφωνούν με τις διδασκαλίες του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις προειδοποιήσεις του Λόγου που έχουν να κάνουν με την Κρίση, τη Δικαιοσύνη του Θεού. Κι έτσι, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συγκρατηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, αυτών των προφητικά επικίνδυνων στιγμών που ζούμε. Διότι, ενώ παρευρίσκονται στην εκκλησία, δεν ακούν τον Λόγο του Θεού. Ως αποτέλεσμα, πολλοί βλέπουν μόνο όλα τα αρνητικά στον κόσμο και ζουν χωρίς την προσδοκία της ένδοξης επανεμφάνισης του μεγάλου Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που γεμίζουν τις εκκλησίες κάθε Κυριακή (όχι αυτή την περίοδο), οι οποίοι παράλληλα πηγαίνουν σε ομάδες που τους τρέφουν με εσφαλμένη ελπίδα - και ως εκ τούτου μελλοντική απογοήτευση - επειδή ακούνε διδασκαλίες που ακούγονται χαρούμενες ή τους κάνουν να αισθάνονται καλά, αλλά δεν έχουν καμία βάση στο Λόγο. Ως εκ τούτου, η ελπίδα τους στηρίζεται σε τίποτα περισσότερο από κενές υποσχέσεις που βασίζονται σε μύθους και την ανθρώπινη άποψη.       

Ο Λόγος του Θεού, ωστόσο, είναι ζωντανός και ισχυρός. Κανείς δεν θα νιώθει αδύναμος ή λανθασμένος ή απελπισμένος ή απογοητευμένος γνωρίζοντας και ακολουθώντας τα λόγια και τις αρχές του.

Ψαλμός 119:65-72

 ⁶⁵ Eσύ, Kύριε, ευεργέτησες τoν δoύλo σoυ, σύμφωνα με τoν λόγo σoυ.

⁶⁶ Δίδαξέ με φρόνηση και γνώση· επειδή, πίστεψα στα πρoστάγματά σoυ.

⁶⁷ Πριν ταλαιπωρηθώ, εγώ πλανιόμoυν· τώρα, όμως, φύλαξα τoν λόγo σoυ.

⁶⁸ Eσύ είσαι αγαθός και αγαθoπoιός· δίδαξέ με τα διατάγματά σoυ.

⁶⁹ Oι υπερήφανoι έπλεξαν εναντίoν μoυ ψέμα· εγώ, όμως, θα φυλάττω τις εντoλές σoυ με όλη μoυ την καρδιά.

⁷⁰ H καρδιά τoυς έπηξε σαν το πάχoς· εγώ, όμως, εντρυφώ στoν νόμo σoυ.

⁷¹ Kαλό έγινε σε μένα ότι ταλαιπωρήθηκα, για να μάθω τα διατάγματά σoυ.

⁷² O νόμoς τoύ στόματός σoυ είναι σε μένα καλύτερoς παρά χιλιάδες από χρυσάφι και ασήμι.

Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που να ισούται με τη σταθερότητα που μας παρέχεται μέσω του Λόγου του Θεού. Όταν μας λένε ψέματα οι περήφανοι, ή ακόμα και όταν μόνοι μας πληγωνόμαστε όταν απομακρυνόμαστε από την αλήθεια, ο Λόγος του Θεού είναι εκεί για να μας καλέσει πίσω στις αρχές Του και να μας προστατεύσει από τις εχθρικές επιθέσεις. Η γνώση του Λόγου του Θεού έχει μεγαλύτερη αξία από χιλιάδες νομίσματα χρυσού και αργύρου. Γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει επειδή ο χρυσός και το ασήμι δεν έχουν κανένα όφελος όταν μας χτυπά η τραγωδία, η δυστυχία. Ωστόσο, ο Λόγος του αληθινού και ζωντανού Θεού μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα μας παρηγορήσει και θα μας συντηρήσει. θα μας ενδυναμώσει και θα μας ενθουσιάσει.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν το Λόγο του Θεού! Εάν ο Ιησούς τον χρησιμοποιούσε για να πολεμήσει τον Σατανά, τότε θα πρέπει και εμείς. Και καθώς θα το κάνουμε, θα θυμόμαστε την αλήθεια για τον εχθρό μας, που βρίσκουμε στον Λόγο του Θεού.

1η Επιστ. Ιωάννη 4:4

«Εσείς, μικρά μου παιδιά, είστε από τον Θεό και τους έχετε νικήσει· επειδή, μεγαλύτερος είναι Αυτός που [είναι] μέσα σε σας, παρά αυτός που [είναι] μέσα στον κόσμο».

Γιατί να ζούμε χωρίς δύναμη, διάκριση, σοφία, κατεύθυνση, άνεση, διόρθωση ή οποιαδήποτε από τις άλλες ιδιότητες της Αγίας Γραφής, όταν έχουμε πρόσβαση στον Λόγο του Θεού κάθε μέρα, είτε οι ποιμένες μας διδάσκουν είτε όχι;
Υπάρχει μεγάλη δίψα για τον Λόγο του Θεού σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να πεθαίνουμε από δίψα! Κάθε μέρα, ανοίγετε το βιβλίο που είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο, και κάθε μέρα σας θα είναι καλύτερη από ό, τι θα ήταν χωρίς αυτό!

Η σημερινή εποχή είναι η πλέον κατάλληλη! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;