Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007

Για την προσευχή

Καμία προσευχή - και μια προσευχή δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένθερμη δήλωση εκείνου που είναι έτσι - δεν μένει αναπάντητη. Κάθε προσευχή, κάθε σκέψη, κάθε δήλωση, κάθε συναίσθημα, είναι όλα δημιουργικά. Στο βαθμό που είναι ένθερμα αληθινά, στον ίδιο βαθμό θα φανερωθούν ως βίωμά σου.
Όταν λέγεται πως μια προσευχή δεν έχει απαντηθεί, τότε αυτό που έχει συμβεί στην πραγματικότητα είναι ότι έχει ενεργήσει και εκδηλωθεί μια πιο ένθερμη σκέψη, λόγος ή συναίσθημα. Εκείνο που πρέπει να ξέρεις - κι εδώ είναι το μυστικό - είναι ότι πάντα η σκέψη που είναι πίσω από τη σκέψη, αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί Πρωταρχική Σκέψη, είναι η ελέγχουσα σκέψη.
Αν, επομένως, εκλιπαρείς και ικετεύεις, τότε φαίνεται πως υπάρχει μια πολύ μικρότερη πιθανότητα να βιώσεις αυτό που νομίζεις πως επιλέγεις, γιατί η πρωταρχική σκέψη πίσω από κάθε ικεσία είναι ότι δεν έχεις τώρα αυτό που επιθυμείς. Αυτή η πρωταρχική σκέψη γίνεται η πραγματικότητά σου. Η μόνη πρωταρχική σκέψη που θα μπορούσε να υπερνικήσει αυτή τη σκέψη είναι η σκέψη που κάνεις με πίστη ότι ο Θεός θα δώσει οπωσδήποτε ό,τι Του έχει ζητηθεί. Ορισμένοι άνθρωποι διαθέτουν τέτοιου είδους πίστη, αλλά είναι πολύ λίγοι.
Η διαδικασία της προσευχής γίνεται πολύ ευκολότερη όταν, αντί να πρέπει να πιστέψεις πως ο Θεός θα λέει πάντα "ναι" σε κάθε αίτημα, καταλαβαίνεις διαισθητικά πως το ίδιο το αίτημα δεν είναι απαραίτητο. Τότε η προσευχή είναι μια προσευχή ευχαριστιών. Δεν είναι αίτημα, αλλά μια δήλωση ευγνωμοσύνης για ό,τι υπάρχει.
Απόσπασμα από το βιβλίο "Συζήτηση με το Θεό-1" του Neale Donald Walsch