Η Ημέρα των Νεκρών

Γνωρίζουν οι γονείς τι ακριβώς γιορτάζουν, όταν χαίρονται μαζί με τα παιδιά τους ...την Ημέρα των Νεκρών; Ας ανατρέξουμε στην ιστορία να γνωρίσουμε τι είναι το Halloween. Ο Μπιλ Κούκ, ιστορικός Τρόμου (Horror Historian), μας λέει:

Πριν από περίπου 2000 χρόνια οι Κέλτες και άλλοι λαοί που κατοίκησαν την Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Νήσο Μαν ( Isle of Man), μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, άρχισαν να γιορτάζουν μια γιορτή που πήρε το όνομα SAMHAIN. Ήταν ο εορτασμός του τέλους της Κέλτικης χρονιάς. Το κέλτικο ημερολόγιο χωριζόταν σε δυο κύρια μέρη: το φως και το σκοτάδι, καλοκαίρι και χειμώνα. Τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου γινόταν η μετάβασης από το φως στο σκοτάδι και οι Κέλτες θεωρούσαν ότι ο κόσμος των πνευμάτων και των νεραϊδών ανέβαινε από τα βάθη και κυκλοφορούσε στη γη.

Εκείνη τη νύχτα έβαζαν έξω από τα σπίτια τους φαγητό και ποτό για να ευχαριστήσουν τα πνεύματα – τα οποία θα δέχονταν τις προσφορές ως δώρα – κι έτσι η χρονιά που θα ξεκινούσε να είναι γόνιμη. Επίσης φορούσαν ξεχωριστά ρούχα τα οποία θα τους προστάτευαν από οποιαδήποτε πράξη εκδίκησης εκ μέρους των κακών πνευμάτων που ίσως τους επιτίθεντο.

Η παράδοση λέει ακόμα ότι εκείνη τη νύχτα οι πεθαμένες ψυχές των προγόνων τους επέστρεφαν στον κόσμο και γι αυτό συνήθιζαν να τοποθετούν μια κενή καρέκλα  κοντά στη φωτιά για να υποδεχτούν τους συγγενείς τους που επέστρεφαν.

Τον ένατο αιώνα η Καθολική Εκκλησία προσπάθησε να μειώσει τις παγανιστικές τελετουργίες των ειδολολατρικών λαών, αντικαθιστώντας τες με αντίστοιχες χριστιανικές. Η συγκεκριμένη εορτή αντικαταστάθηκε από έναν τριήμερο εορτασμό, τον All hallowtide. Άρχιζε με την Παραμονή (31η Οκτωβρίου) που λεγόταν All Hallows Eve, συνοδευόμενη από την All Hallows Day (1η Νοεμβρίου) που ήταν η γιορτή Όλων των Αγίων, και την επομένη (2 Νοεμβρίου) που ήταν η γιορτή Όλων των Ψυχών.  

Αργότερα, τον 15ο αι. άρχισε ένα νέο έθιμο. Οι άνθρωποι πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα μιλώντας με στίχους ή τραγουδάκια και σαν αντάλλαγμα τους προσφέρονταν soul cakes, γλυκίσματα για τις ψυχές, τα οποία είχαν σκοπό να ηρεμήσουν τις ψυχές των πεθαμένων κάθε νοικοκυριού κι έτσι να είναι τυχερό το επόμενο έτος. Η 31 Οκτωβρίου έγινε, όπως και στους Κέλτες, η ημέρα της αναγνώρισης του υπερφυσικού, η ημέρα που οι νεκροί βάδιζαν στη γη. Πίστευαν ότι τα πνεύματα όλων όσων είχαν πεθάνει εκείνη τη χρονιά περιφέρονταν σε μια κατάσταση αναμονής (limbo) και δεν θα ανέβαιναν στον Παράδεισο ή δεν θα κατέβαιναν στην Κόλαση παρά μετά την 1η Νοεμβρίου.

Κοστούμι του Halloween
Κατά τον 16ο αι. στη Σκωτία, την Ιρλανδία και τα άλλα Βρετανικά Νησιά άρχισαν οι άνθρωποι να φοράνε ρούχα με κεφάλια ζώων, να μασκαρεύονται, ας πούμε με κάτι που έμοιαζε με αποκριάτικες στολές. Το έθιμο ονομάστηκε mumming, οι δε Mummers πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας φαγητό ή χρήματα και  συνεχίστηκε το ίδιο για τους επόμενους αιώνες . Όταν τον 19ο αι. Ιρλανδοί και Σκώτοι μετανάστες έφταναν στις ΗΠΑ και στον Καναδά κατά χιλιάδες, μετέφεραν μαζί τους και τα έθιμά τους.  

ΟΜΩΣ, υπάρχει και η αρνητική πλευρά του Halloween και αυτό που αρχικά ίσως έμοιαζε αθώο σαν γιορτή, πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελεί μια από τις 7 σατανιστικές εορτές τις οποίες οι ιερείς και οι ιέρειες του Σατανά ονομάζουν Λειτουργίες. Η 31η Οκτωβρίου, μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη εορτή από τις επτά, επειδή ακριβώς είναι η Ημέρα των Νεκρών. Εκείνη την ημέρα όλοι οι σατανιστές και οι αποκρυφιστές βγαίνουν τη νύχτα για να επιτελέσουν τα σκοτεινά, μυστικά έργα τους και τα μάγια τους με τα οποία στις μέρες που έπονται θα επιχειρήσουν να πλήξουν τους ανθρώπους που έχουν μερική ή ολική άγνοια της δύναμης του Σκότους.

Φυσικά οι κερδισμένοι από το Halloween είναι μόνον οι έμποροι, όσοι πουλάνε τα απαραίτητα προϊόντα και αντικείμενα για τον εορτασμό του και αυτοί, σίγουρα δεν θα αφήσουν με τίποτα να ξεφύγει από τα χέρια τους αυτός ο «θησαυρός».

ΕΡΕΥΝΑ και ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αγγελική Σ. Νατσούλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;