Η Παναγία του Garabandal



Οι προειδοποιητικές εμφανίσεις της Παναγίας συνεχίζονται, αυτή τη φορά στην Ισπανία.

Οι εμφανίσεις της Παναγίας μαζί με εμφανίσεις του Αρχαγγέλου Μιχαήλ συνέβησαν από το 1961 έως το 1965 σε τέσσερις νεαρές κοπέλες στο αγροτικό χωριό Σαν Σεμπαστιάν ντε Γκαραμπαντάλ, της επαρχίας της Κανταβρίας στη Βόρεια Ισπανία. Οι εμφανίσεις – που  ήταν χιλιάδες – έφεραν τεράστια πλήθη κόσμου στην περιοχή και τα φαινόμενα φωτογραφήθηκαν και κινηματογραφήθηκαν ενώπιον χιλιάδων μαρτύρων.

Η Παναγία σε αυτή τη σειρά των επισκέψεων αναφέρεται ως "Η Παναγία του Όρους Καρμέλ του Γκαραμπαντάλ".
Our Lady of Mt Carmel of Garabandal

Τα γεγονότα στο Garabandal ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου 1961, όταν τέσσερα κορίτσια έντεκα και δώδεκα ετών, με τα ονόματα Mari Loli Mazón (1 Μαΐου 1949 - 20 Απριλίου 2009), Jacinta González (27 Απριλίου 1949), Mari Cruz González (21 Ιουνίου 1950) και Mari Concepción ή "Conchita" González (7 Φεβρουαρίου 1949) δήλωσαν ότι είδαν έναν άγγελο. 
Ο άγγελος εμφανίστηκε ξανά στις 25 Ιουνίου 1961. Το νέο γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το χωριό. Ο Άγγελος τις επισκέφτηκε αρκετές φορές και χρησίμευσε ως προπομπός της έλευσης της Παναγίας λίγο καιρό μετά. 
Τα 4 κορίτσια οραματίστριες του Γκαραμπαντάλ

Στη συνέχεια τα κορίτσια ανέφεραν ότι είδαν την Παναγία και συνέχισαν να την βλέπουν για αρκετά χρόνια.  
Σύμφωνα με τη μαρτυρία τους σκοπός των επισκέψεων της Παναγίας ήταν για να ζητήσει τη "μεταστροφή της καρδιάς" των ανθρώπων. Ανέφεραν ότι έλαβαν δύο είδη μηνυμάτων, ένα απευθείας από την Παναγία και το άλλο από την Παναγία μέσω του Μιχαήλ του Αρχαγγέλου. Το πρώτο μήνυμα, κατά επιθυμία της Παναγίας, αποκαλύφθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1961 και ανέφερε:
«Πρέπει να κάνουμε πολλές θυσίες, να μετανοούμε και να κοινωνούμε συχνά των Αχράντων Μυστηρίων. Αλλά πρώτα, πρέπει να διάγουμε καλή ζωή. Εάν δεν το κάνουμε, θα έρθει μια τρομερή Τιμωρία. Το Κύπελλο της οργής του Θεού γεμίζει ήδη και αν δεν αλλάξουμε, θα έρθει πάνω μας η πολύ μεγάλη τιμωρία».

Το δεύτερο μήνυμα δόθηκε κατά την εμφάνιση της 18ης Ιουνίου 1965, στην Conchita μόνο και μεταδόθηκε ζωντανά από την ισπανική τηλεόραση. Μόνο η Conchita González ανέφερε ότι έλαβε το δεύτερο μήνυμα που έλεγε τα εξής:
«Επειδή το Μήνυμά μου στις 18 Οκτωβρίου 1961 δεν έγινε γνωστό στον κόσμο και ο κόσμος δεν συμμορφώθηκε, σας λέω ότι αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα. Προηγουμένως, το Κύπελλο γέμιζε. Τώρα αρχίζει να ξεχειλίζει. Πολλοί ιερείς ακολουθούν τον δρόμο προς την απώλεια και μαζί τους παίρνουν πάρα πολλές ψυχές. Στη Θεία Ευχαριστία δίνεται όλο και λιγότερη σημασία. Πρέπει να στρέψετε την οργή του Θεού μακριά σας με τις δικές σας προσπάθειες. Αν ζητήσετε τη συγχώρεσή Του με ειλικρινή καρδιά, θα σας συγχωρήσει. Εγώ, η Μητέρα σας, μέσω της διακονίας του Αγίου Μιχαήλ του Αρχαγγέλου, θέλω να σας πω ότι θα πρέπει να αλλάξετε τρόπο ζωής. Τώρα σας δίνονται οι τελευταίες προειδοποιήσεις. Σας αγαπώ πολύ και δεν θέλω την καταδίκη σας. Ζητήστε Μας ειλικρινά να σας συγχωρήσουμε και θα ακούσουμε την ικεσία σας. Πρέπει να κάνετε περισσότερες θυσίες. Συλλογιστείτε πάνω στο Πάθος του Ιησού».
Οι οραματίστριες σε μεγαλύτερη ηλικία

Το δεύτερο μήνυμα προκάλεσε ιδιαίτερη διαμάχη όταν αποκαλύφθηκε ότι η Conchita είχε γράψει "πολλοί καρδινάλιοι, πολλοί επίσκοποι και πολλοί ιερείς ακολουθούν το δρόμο προς την απώλεια". Της ζητήθηκε πολλές φορές να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες. Η νεαρή γυναίκα δήλωσε πολλές φορές ότι η Μαρία (Παναγία) της υπογράμμισε τη σημασία της ιεροσύνης και εστίαζε την προσοχή της περισσότερο στους ιερωμένους από ό,τι στους λαϊκούς.

Εκτός από τα δύο μηνύματα οι κοπέλες-οραματίστριες μίλησαν για μια "Προειδοποίηση", ένα "Θαύμα" και μια "Τιμωρία" (αν οι άνθρωποι δεν διορθώσουν τον τρόπο της ζωής τους).
Η Προειδοποίηση περιγράφεται ως μια στιγμιαία διακοπή του χρόνου σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν θα αποφύγει αυτό το γεγονός κατά το οποίο όλοι οι άνθρωποι θα δουν την πνευματική κατάσταση της ψυχής τους, τις κακές πράξεις που έκαναν και τις καλές που απέφυγαν να κάνουν και επίσης με ποιον τρόπο θα πρέπει να αλλάξουν τη ζωή τους. Οι άνθρωποι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να βιώσουν κάτι τέτοιο. Δεν θα πάθουν κάτι σωματικά και αν κάποιος πεθάνει θα είναι από το σοκ. Η Προειδοποίηση θα χρησιμεύσει για την κάθαρση της συνείδησης των ανθρώπων και να την προετοιμάσει για το Θαύμα που θα ακολουθήσει.

Εντός ενός έτους από την Προειδοποίηση, θα γίνει το Θαύμα. Θα λάβει χώρα στο χωριό Γκαραμπαντάλ, θα συμβεί μια Πέμπτη στις 20:30 μεταξύ 8-16 Μαρτίου, Απριλίου ή Μαΐου. Η Κοντσίτα γνωρίζει την ημερομηνία, αλλά θα την ανακοινώσει 8 ημέρες πριν. Η Κοντσίτα σήμερα είναι 70 ετών, άρα η Προειδοποίηση αλλά και το Θαύμα θα γίνουν στις μέρες μας. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό να πληροφορηθούν το Μήνυμα του Γκαραμπαντάλ οι Έλληνες που δεν το γνωρίζουν και που όσοι το γνωρίζουν είναι ελάχιστοι.

Το Θαύμα θα αφήσει μόνιμο σημάδι στο
Garabandal, το οποίο θα μπορεί να το δει και να το φωτογραφήσει ο καθένας, αλλά δεν θα μπορεί να το αγγίξει. Θα παραμείνει εκεί για να θυμίζει στην ανθρωπότητα την προειδοποίηση του Θεού σχετικά με τα μελλούμενα να συμβούν, ανάλογα με τη συμπεριφορά της. Θα είναι το μεγαλύτερο θαύμα του Ιησού και ο τρόπος του Θεού να διορθώσει το μονοπάτι, να αποκαταστήσει την ισορροπία και να κάνει δίκαιο τον κόσμο Του.

Η Τιμωρία θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα θα αντιδράσει στην προηγούμενη Προειδοποίηση και στο Θαύμα. Αν δεν μετανοήσουν και δεν μεταστραφούν, η Τιμωρία θα είναι περισσότερο καταστρεπτική από τον Κατακλυσμό που εξαφάνισε σχεδόν όλη την ανθρωπότητα.
Παρεκκλήσιο του Αρχ. Μιχαήλ στον τόπο εμφάνισης

Εκτός από τα προβλεπόμενα μελλοντικά γεγονότα, οι πιστοί που παρευρέθησαν στις εμφανίσεις της Παναγίας στο Γκαραμπαντάλ έγιναν μάρτυρες και ενός «μικρού» θαύματος που έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιουλίου 1961. Μια φωτογραφία, που υπάρχει σε όλα τα βιβλία και τις ιστοσελίδες σχετικά με το Garabandal, και προέρχεται από ταινία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Παναγίας εκείνη την ημέρα, δείχνει την υλοποίηση στο ανοιχτό στόμα της Conchita, μίας όστιας της Θείας Ευχαριστίας, η οποία τέθηκε εκεί από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, όπως είπε αργότερα η κοπέλα. Τα κορίτσια πολλές φορές ισχυρίστηκαν ότι ένας άγγελος τους έδινε την Κοινωνία.

Τον Ιανουάριο του 1966 η Κοντσίτα κλήθηκε στο Βατικανό για μια συνέντευξη με τον Καρδινάλιο Οτταβιάνι, Προ-Νομάρχη της Συνέλευσης για την Ιερή Διδαχή της Πίστης. Τον Φεβρουάριο του 1968 η Conchita πήγε ξανά στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Καρδινάλιο Francis Seper.

Θέση της Εκκλησίας
Η προηγούμενη πρακτική, σχετικά με τις εγκεκριμένες εμφανίσεις της Παναγίας, δείχνει ότι, ελλείψει σαφούς υπερφυσικής απόδειξης, ούτε ο τοπικός επίσκοπος ούτε η Ρώμη είναι πιθανό να εγκρίνουν μια εμφάνιση. 
Το μήνυμα που δόθηκε στις 18/10/1961 
Οι αρχές διατηρούν συντηρητική στάση απέναντι στις εμφανίσεις. Σύμφωνα δε με τη συνήθη διαδικασία, πρωταρχική δικαιοδοσία έχει ο επίσκοπος του Santander που είναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας της Κανταβρίας. Τέσσερις διαδοχικοί επίσκοποι του Santander θεωρούν τον υπερφυσικό χαρακτήρα του Garabandal ως αβάσιμο.

Ο επίσκοπος του Σανταντέρ δήλωσε ότι τα γεγονότα δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν ότι είχαν υπερφυσική προέλευση ενώ ο επίσκοπος Jose Vilaplana δήλωσε ότι: "Όλοι οι επίσκοποι της μητρόπολης από το 1961 έως το 1970 ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ο υπερφυσικός χαρακτήρας των εν λόγω εμφανίσεων εκείνη την εποχή".
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να το επαναλάβει σε μια νέα δήλωση και να δώσει αδικαιολόγητη δημοσιότητα σε κάτι που συνέβη πριν από πολύ καιρό.

Το 1975 η οραματίστρια Jacinta επισκέφθηκε τη Ρώμη για να κερδίσει την επιείκεια του Αγίου Έτους. Ο επίσκοπος του Santander, del Val, της έδωσε μια προσωπική επιστολή απευθυνόμενη σε ορισμένους Καρδιναλίους της Ιεράς Συνέλευσης. Την δέχτηκε ο Καρδινάλιος Οτταβιάνι για 30 λεπτά. Της είπε: "Jacinta, είμαι μαζί σας, αλλά πρέπει να προσευχηθούμε πολύ και να έχουμε μεγάλη υπομονή: είναι απαραίτητο να προσευχηθούμε ώστε η Εκκλησία να συνειδητοποιήσει τη σημασία του Γκαραμπαντάλ." 
Το ορεινό χωριό Γκαραμπαντάλ
Ο Καρδινάλιος Philippe, ο οποίος προήδρευε σε μια Συνδιάσκεψη Επισκόπων, την άφησε για λίγο για να την συναντήσει και να της πει, «σε ευλογώ στο όνομα της Παναγίας και είμαι απόλυτα μαζί σου». Της είπε, επίσης, «είναι πολύ σημαντικό οι τέσσερις από εσάς να παραμένετε ενωμένες».

Σε μια "επίσημη σημείωση" της 8ης Ιουλίου 1965, ο επίσκοπος Eugenio Beitia του Santander έγραψε: "Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι δεν βρήκαμε τίποτα που να αξίζει την εκκλησιαστική λογοκρισία ή την καταδίκη, είτε στο δόγμα είτε στις πνευματικές συστάσεις που έχουν γίνει και που απευθύνονται στους πιστούς, γιατί περιέχουν προτροπή προς προσευχή και θυσία, αφοσίωση στην Θεία Ευχαριστία, σεβασμό της Παναγίας με παραδοσιακούς, αξιέπαινους τρόπους και άγιο φόβο του Θεού που έχει προσβληθεί από τις αμαρτίες μας. Απλά, επαναλαμβάνουν την κοινή θεωρία της Εκκλησίας σε αυτά τα θέματα".  

Οι εμφανίζεις της Παναγίας στο Garabandal πολλές φορές αναφέρονται ως "η συνέχιση της Fatima".

Το 1972, η Mari Loli Mazón μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα ζούσε για τα επόμενα 27 χρόνια μέχρι το θάνατό της στο Νιου Χαμσάϊρ το 2009. Η Jacinta González ζει στην Καλιφόρνια, βόρεια του Λος Άντζελες με τον σύζυγο και την κόρη της. Η Mari Cruz González ζει στο Aviles της Ισπανίας και είναι παντρεμένη με τέσσερα παιδιά. Η Conchita González πήγε αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1973 παντρεύτηκε τον Patrick Keena, ζουν στη Νέα Υόρκη με τα τέσσερα παιδιά τους, αλλά διατηρούν επίσης ένα σπίτι στη Fátima της Πορτογαλίας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ: Αγγελική Σ. Νατσούλη












   


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;