Υπάρχει συνέχεια μετά το θάνατο;


Οι επιστήμονες άρχισαν να ρίχνουν φως στις συγκλονιστικές εμπειρίες ασθενών που έφτασαν στο κατώφλι του θανάτου.

"Εκείνη τη νύχτα είχα βάρδια στη μονάδα στεφανιαίας νόσου. Κάποια στιγμή το ασθενοφόρο μάς έφερε έναν άνδρα ηλικίας 44 ετών σε κωματώδη κατάσταση. Η καρδιά του δεν λειτουργούσε και το δέρμα του εμφάνιζε κιόλας κυάνωση. Είχε εντοπισθεί αναίσθητος από περαστικούς, πριν από μισή ώρα, σε κάποιο χωράφι. Μόλις τον παραλάβαμε αρχίσαμε τις τεχνητές αναπνοές και τη διοχέτευση καρδιακών παλμών με ηλεκτροσόκ. Την ώρα που προσπαθούσαμε να τον διασωληνώσουμε, διαπιστώσαμε ότι φόραγε τεχνητή οδοντοστοιχία στο πάνω μέρος του στόματος. Του έβγαλα την τεχνητή οδοντοστοιχία και την ακούμπησα πάνω σ' ένα φορητό τραπεζάκι. Στο μεταξύ, συνεχίζαμε με εντατικό ρυθμό την προσπάθεια καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (CPR).
Έπειτα από μία και μισή ώρα, ο ασθενής είχε φυσιολογικό καρδιακό παλμό και πίεση αίματος, αλλά παρέμενε διασωληνωμένος και σε κωματώδη κατάσταση. Μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Τον ξανασυνάντησα ύστερα από μια βδομάδα, όταν πλέον η καρδιακή του λειτουργία είχε επανέλθει στο φυσιολογικό. Την ώρα που του έδινα τα φάρμακά του, είπε: "Α, να η νοσοκόμα, αυτή ξέρει πού είναι η μασέλα μου!" Βλέποντάς με να εκπλήσσομαι, διευκρίνισε: "Ναι, ναι, ήσουν εκεί όταν με έφεραν στο νοσοκομείο. Μου έβγαλες τη μασέλα και την έβαλες σε εκείνο το φορητό τραπεζάκι, που ήταν γεμάτο φιάλες. Τη φύλαξες σ' ένα συρτάρι".
Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, γιατί θυμόμουνα ότι όλα αυτά που περιέγραφε ο ασθενής, είχαν συμβεί όταν βρισκόταν σε βαθύ κώμα. Τον ρώτησα τι ακριβώς θυμόταν. Μου είπε ότι εκείνες τις στιγμές είχε την αίσθηση ότι υπερίπταται πάνω από το κρεββάτι και ότι από εκείνο το ύψος παρακολουθούσε το σώμα του, τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που του έκαναν CPR. Θυμόταν ακόμη ότι φοβόταν μήπως σταματήσουμε τις προσπάθειες ανάνηψης, πιστεύοντας ότι είχε πεθάνει. Προσπαθούσε απεγνωσμένα να μας κάνει να καταλάβουμε ότι ήταν ζωντανός και ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Η εμπειρία εκείνη τον είχε εντυπωσιάσει εξαιρετικά και, όπως μου είπε, δεν φοβόταν πλέον το θάνατο. Τέσσερις εβδομάδες μετά, έφυγε από το νοσοκομείο εντελώς υγιής".

Η μαρτυρία της νοσοκόμας δημοσιεύτηκε, μαζί με άλλες παρόμοιες, στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "The Lancet". Οι τέσσερις Ολλανδοί επιστήμονες που υπογράφουν το άρθρο μελέτησαν 344 περιπτώσεις ασθενών που ήταν για κάποια λεπτά κλινικά νεκροί, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο αλλά επανήλθαν στη ζωή. Στόχος των ερευνητών ήταν να ρίξουν φως στις λεγόμενες "Επιθανάτιες Εμπειρίες" (NDE) που έχουν αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;