Η τριαδικότητα σε ανάπτυξη


Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τριπλό ον. Αποτελείται από σώμα, νου και πνεύμα. Θα μπορούσε να αποκαλείται το φυσικό, το μη φυσικό και το μετά-φυσικό. Αυτό που είναι ο άνθρωπος, ΕΙΝΑΙ ο Θεός. Εκδηλώνεται ως Τρία-σε-Ένα. Ορισμένοι από τους θεολόγους το έχουν ονομάσει Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Οι ψυχίατροι έχουν αναγνωρίσει αυτήν την "τριάδα" και την ονομάζουν συνειδητό, υποσυνείδητο και υπερσυνείδητο.
Οι φιλόσοφοι την έχουν ονομάσει αυτό, εγώ και υπερεγώ.
Η επιστήμη την ονομάζει ενέργεια, ύλη και αντιύλη.
Οι ποιητές μιλούν για νου, καρδιά και ψυχή.
Οι στοχαστές της Νέας Εποχής αναφέρονται σε σώμα, νου και πνεύμα.
Ο χρόνος διαιρείται σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Ο χώρος διαιρείται παρόμοια σε τρία: εδώ, εκεί και ενδιάμεσος χώρος. Ο ορισμός και η περιγραφή αυτού του "ενδιάμεσου χώρου" είναι που ενέχει δυσκολίες, που διαφεύγει. Τη στιγμή που αρχίζεις να ορίζεις ή να περιγράφεις, ο χώρος που περιγράφεις γίνεται "εδώ" ή "εκεί". Ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτός ο ενδιάμεσος χώρος υπάρχει. Είναι αυτό που κρατάει το "εδώ" και το "εκεί" στη θέση τους, όπως και το αιώνιο "τώρα" κρατάει το "πριν" και το "μετά" στη θέση τους.
Αυτές οι τρεις όψεις είναι στην πραγματικότητα τρεις ενέργειες. Θα μπορούσε κάποιος να τις ονομάσει σκέψη, λόγο και δράση. Και τα τρία παράγουν ένα αποτέλεσμα που στη γλώσσα μας και στην κατανόησή μας ονομάζεται αίσθημα ή εμπειρία.
Η ψυχή (υποσυνείδητο, αυτό, πνεύμα, παρελθόν κλπ.) είναι το άθροισμα κάθε αισθήματος που είχαμε (δημιουργήσαμε) ποτέ.
Η διαδικασία της δημιουργίας αρχίζει με τη σκέψη. Καθετί που βλέπουμε υπήρξε κάποτε ιδέα κάποιου. Η σκέψη είναι το πρώτο επίπεδο δημιουργίας.
Μετά έρχεται ο λόγος. Καθετί που λέμε είναι μια εκφρασμένη σκέψη. Είναι δημιουργική και στέλνει δημιουργική ενέργεια στο σύμπαν. Τα λόγια είναι πιο δυναμικά κι επομένως πιο δημιουργικά, επειδή πάλλονται σε διαφορετικό επίπεδο δόνησης από τις σκέψεις. Αναστατώνουν το σύμπαν με μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Μετά έρχεται η δράση.
Η δράση είναι λόγια σε κίνηση. Τα λόγια είναι εκφρασμένες σκέψεις. Οι σκέψεις είναι διαμορφωμένες ιδέες. Οι ιδέες είναι ενωμένες ενέργειες. Οι ενέργειες είναι απελευθερωμένες δυνάμεις. Οι δυνάμεις είναι υπαρκτά στοιχεία. Τα στοιχεία είναι σωματίδια του Θεού, τμήματα του Όλου, το υλικό των πάντων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;