Ελευθερία μέσα από την Ενότητα


Πνευματικοί αρχηγοί, για πολλούς αιώνες, μας έχουν διδάξει ότι είμαστε μια οικογένεια και ότι η λύση σε όλα τα προβλήματά μας είναι να ζούμε με ενότητα, ειρήνη, αγάπη και συνεργασία.
Παρόλο που έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση από διάφορους φορείς συνεργασίας - κυρίως οικονομικής - όπως τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από έναν κόσμο στον οποίο νιώθουμε όλοι αδέλφια της ίδιας οικογένειας.
Αυτή η έλλειψη ενότητας έχει βαθύ και ευρύ αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις όψεις της ζωής μας.
Δημιουργεί μια πραγματικότητα, όπου νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας και όσους θεωρούμε δικούς μας και αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει σε όλους τους άλλους. Αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, επειδή οτιδήποτε συμβαίνει σε κάποιον έχει τελικά αντίκτυπο σε όλους μας. Όταν οι άλλοι δεν είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και δεν έχουν αρκετά για να ζήσουν αξιοπρεπώς, αυτό, μακροπρόθεσμα, επηρεάζει τη δική μας πραγματικότητα με διάφορους τρόπους.
Μόνο μέσα σε ενότητα και συνεργασία μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα εκπαίδευσης, υγείας, οικονομίας και μεταφορών που εξασφαλίζουν την ευημερία μας πάνω στον πλανήτη. Αλλιώς, ο πλανήτης είναι σαν ένα ανθρώπινο σώμα, στο οποίο υπάρχει πάρα πολύ αίμα σε μια περιοχή του και λίγο ή καθόλου αίμα σε κάποιο άλλο μέρος του. Και τα δύο μέρη του σώματος αυτού θα υποφέρουν. Όταν υλικός πλούτος συσσωρεύεται σε ένα μέρος του κόσμου και όχι σε άλλα, είναι φυσικό να έχουμε θυμό, μίσος και τρομοκρατία. Ιδιαίτερα όταν οι πλούσιοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους φτωχούς για να γίνουν πλουσιότεροι. Αυτό το πρόβλημα έχει γίνει τώρα ακόμη πιο οξύ εξαιτίας της τηλεόρασης και του διαδικτύου, επειδή αυτοί που δεν έχουν μπορούν να δουν πώς ζουν οι άλλοι και βιώνουν ακόμη εντονότερα συναισθήματα μνησικακίας. Αναρωτιούνται, «Πώς αυτοί μπορούν να έχουν και να σπαταλούν τόσα πολλά, όταν βλέπουν ότι εμείς δεν έχουμε τίποτα; Πώς μπορούν να μην μας βοηθούν;»

Όταν τα κύτταρα σʼ ένα σώμα συνεργάζονται, μοιράζονται και εργάζονται για το γενικό καλό του συνόλου του σώματος, μόνον τότε αυτά τα κύτταρα μπορούν να είναι καλά. Η υγεία κάθε κυττάρου εξαρτάται από την υγεία του σώματος και η υγεία του σώματος εξαρτάται από τη συνεργασία και την ανιδιοτέλεια του κάθε κυττάρου. Αν ένα κύτταρο αποφάσιζε να ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και να μην εκτελεί τις λειτουργίες του για το σώμα, θα θεωρούνταν καρκινικό και εχθρός του σώματος. Μόνον μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία όλων των κυττάρων μπορεί το σώμα να είναι καλά και μόνον όταν το σώμα είναι καλά, μπορούν τα κύτταρα να πάρουν απʼ αυτό ό,τι χρειάζονται.
Κατά τον ίδιο τρόπο κάθε άνθρωπος είναι σαν κύτταρο στο σώμα της ανθρωπότητας και σκοπός του είναι να αναζητά το ύψιστο καλό για τον εαυτό του και συγχρόνως για το σύνολο. Το σώμα της ανθρωπότητας θα αναρρώσει από την αρρώστια της αποξένωσης, δυσαρέσκειας, πολέμων, φτώχειας, πείνας, έλλειψης στέγης, κατάχρησης ναρκωτικών και αδικίας, όταν όλοι οι άνθρωποι αντιληφθούμε ότι μόνο με τη φροντίδα για το σύνολο μπορούμε τελικά να δημιουργήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε προσωπικά.

Και όλο αυτό έχει να κάνει με τον κύκλο μας της ταύτισης και τον κύκλο της δράσης. Των περισσοτέρων ανθρώπων ο κύκλος ταύτισης περιλαμβάνει το σύντροφό τους, τους γονείς, τα παιδιά και τους συγγενείς τους. Πέρα απʼ αυτόν τον κύκλο έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για το τι κάνουν οι άλλοι. Καθώς αναπτυσσόμαστε συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά, ο κύκλος μας επεκτείνεται για να συμπεριλάβει συναδέλφους, γείτονες, ανθρώπους από την ίδια φυλή, χώρα και θρησκεία και μετά, πέρα απʼ αυτούς, όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή ή θρησκεία. Τελικά ο κύκλος της ταύτισής μας διευρύνεται για να συμπεριλάβει όλα τα ζώα, έντομα και φυτά - σαν εκφράσεις της θεϊκής συνειδητότητας - με την οποία είμαστε ένα.

Ο Χριστός μίλησε γιʼ αυτό στις παραβολές Του, όταν αναφέρθηκε στον άνθρωπο που παρουσιάστηκε στο Θεό και ο Θεός του είπε, «Δεν νοιάστηκες για μένα, όταν ήμουν φτωχός, γυμνός, φυλακισμένος ή άρρωστος». Και ο άνθρωπος ρώτησε έκπληκτος «Πότε βρισκόσουν σε τέτοια κατάσταση;» Και ο Θεός απάντησε, «Κάθε φορά που κάποιο από τα παιδιά μου ήταν σε τέτοια κατάσταση, ήμουν εγώ που υπέφερα».

Είναι επιτακτικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μία θεϊκή συνειδητότητα σʼ αυτό το σύμπαν και εκφράζεται μέσα από όλα τα όντα, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας. Η ίδια θεϊκή συνειδητότητα, που βρίσκεται στο κέντρο του είναι μας, βρίσκεται στο κέντρο και όλων των άλλων όντων, ανεξάρτητα από θρησκεία, φύλο, φυλή ή εθνικότητα. Έτσι στην πραγματικότητα κάθε άνθρωπος που βλέπουμε είναι το θείο το ίδιο που εκφράζεται μέσα από τη μοναδική μορφή και προσωπικότητα αυτού του όντος. Αυτό ισχύει για όλα τα όντα.
Φανταστείτε φως που περνάει από πολλά εκατομμύρια οπές που βρίσκονται πάνω σε μια σφαίρα που το περιβάλλει. Φανταστείτε ότι κάθε οπή έχει μια διαφορετική εικόνα, έτσι ώστε το φως, καθώς περνάει μέσα απʼ αυτήν, παίρνει τη μορφή αυτής της εικόνας. Μετά, αυτά τα πολλά εκατομμύρια εικόνες εμφανίζονται πάνω σε μια σφαιρική οθόνη που βρίσκεται γύρω από τη σφαίρα προβάλλοντας εκατομμύρια διαφορετικές μορφές πάνω σʼ αυτήν. Κι όμως όλες οι εικόνες είναι στην πραγματικότητα διαφορετικές εκφράσεις του ενός φωτός. Έχουν μία πηγή ύπαρξης και το είναι τους εξαρτάται από τη συνεχή προβολή τους από αυτήν την πηγή. Όταν η πηγή σταματά, παύουν να υπάρχουν. Η ύπαρξή τους είναι συνεχώς εξαρτημένη από αυτήν τη μία πηγή.

Είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από το φόβο για εκείνους που ανήκουν σε άλλες θρησκευτικές και εθνικές ομάδες και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κι εκείνοι αδέλφια μας εδώ σʼ αυτό το πλανητικό διαστημόπλοιο που κινείται μέσα στο σύμπαν.
Χρειάζεται να νοιαζόμαστε εξίσου για όλους τους Αμερικάνους, Ιρακινούς, Ιρανούς, Ισραηλίτες, Παλαιστίνιους, Σομαλούς, Έλληνες, Τούρκους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Εβραίους, Ινδουιστές και Βουδιστές. Σαν ψυχές δεν έχουμε φυλή, εθνικότητα, θρησκεία ή φύλο. Είμαστε πέρα απʼ όλα αυτά. Αυτά είναι ετικέτες που φοράμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας εδώ πάνω στη γη. Χρειάζεται να τα ξεπεράσουμε και να ενδιαφερόμαστε εξίσου για όλους.
Είμαστε ένα πνεύμα.
Η Ενότητά μας είναι Επιστημονική Πραγματικότητα
Σε σωματικό επίπεδο, αν εξετάσουμε ακόμη βαθύτερα τη φύση της φυσικής μας ύπαρξης θα ανακαλύψουμε, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, ότι στην πραγματικότητα είμαστε φτιαγμένοι από ένα πεδίο ενέργειας και σωματίδια. Αν μπορούσαμε να δούμε τα υποατομικά σωματίδια, που αποτελούν το φυσικό σώμα μας και το φυσικό περιβάλλον που βρισκόμαστε, δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε το σώμα μας από τον αέρα γύρω του και τα άλλα όντα και αντικείμενα που μας περιβάλλουν. Είναι όλα ένα περίπλοκο πεδίο ενέργειας και ύλης. Σωματικά είμαστε κυριολεκτικά ένα με όλα γύρω μας.

Η Κβαντική φυσική μάς λέει ότι όλα τα φυσικά όντα και αντικείμενα προέρχονται από ένα πεδίο ενέργειας υποατομικών σωματιδίων. Είμαστε μια ενέργεια και μια ύλη.
Είναι μόνον ο νους μας που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ξεχωριστότητας, σαν αποτέλεσμα του φόβου και του εγώ.
Ο Spencer Wells, ένας ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο του Princeton, στο βιβλίο του Το Ταξίδι του Ανθρώπου: Μια Γενετική Οδύσσεια (The Journey of Man: A Genetic Odyssey), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλη η σημερινή ανθρωπότητα προέρχεται από έναν Άνθρωπο, που τον αποκαλεί «Βιολογικό Αδάμ», ο οποίος έζησε γύρω στα 60.000 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τον Wells, «Αποδεικνύεται ότι το Υ-χρωμόσωμα μάς δίνει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία στο ερώτημα του πώς κατοικήθηκε ο κόσμος. Πρώτα, μας δείχνει τον πιο πρόσφατο κοινό μας πρόγονο (Αδάμ). Αυτός ο άνθρωπος έζησε στην Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια. Η σημασία αυτής της ημερομηνίας είναι ότι όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι ζούσαν στην Αφρική τουλάχιστον μέχρι τότε. Με άλλα λόγια, μέσα στα τελευταία 60.000 χρόνια - μόνον 2.000 γενιές περίπου - το είδος μας κατοίκησε ολόκληρο τον πλανήτη. Αληθινά, είμαστε όλοι μας πολύ στενά συνδεδεμένοι».

Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις του, είμαστε κυριολεκτικά όλοι μια οικογένεια με έναν πατέρα που έζησε στην Αφρική πριν από 60.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των 2.000 γενεών ξαπλωθήκαμε παντού πάνω στη γη και, ανάλογα με τις συνθήκες, στις οποίες ζήσαμε, τα χαρακτηριστικά μας όπως και το χρώμα της επιδερμίδας μας άλλαξαν για να προσαρμοστούν αποτελεσματικότερα στην περιοχή που ζούσαμε. Με αποτέλεσμα τη δημιουργία του λευκού, μαύρου, κίτρινου και ερυθρού δέρματος και των άλλων χαρακτηριστικών μέσα από τα χρόνια.
Είμαστε όλοι κυριολεκτικά μία βιολογική οικογένεια της ανθρωπότητας - έχουμε όλοι έναν βιολογικό πατέρα, που μπορούμε να αποκαλούμε «Αδάμ».

Συμπέρασμα:
1. Σύμφωνα με πνευματικές διδασκαλίες είμαστε όλοι εκφράσεις της μίας θεϊκής συνειδητότητας.
2. Σύμφωνα με τη κβαντική φυσική είμαστε όλοι εκδηλώσεις ενός κοινού ενεργειακού πεδίου.
3. Σύμφωνα με κάποιους ανθρωπολόγους είμαστε όλοι απόγονοι ενός ζευγαριού γονιών που έζησε πριν από 60.000 χρόνια, του οποίου η οικογένεια ξαπλώθηκε σʼ όλη τη γη και άλλαξε κατά τη διάρκεια 2.000 γενεών.
Όταν αντιλαμβανόμαστε τους άλλους μʼ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε μόνο να βελτιώσουμε τη ζωή μας συναισθηματικά, υλικά και πνευματικά.
Αυτή η εξέλιξη της αντίληψης θα οδηγήσει σε συμπεριφορά πιο ωφέλιμη για το σύνολο. Συμπεριφορά που θα μας επιτρέψει να προσεγγίζουμε τους άλλους και να αναζητούμε κοινές λύσεις προς το συμφέρον όλων μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;