Οι ρυθμοί στη ζωή μας


Ζούμε σ' έναν κόσμο γεμάτο ρυθμούς. Ρυθμοί που είναι πραγματικοί και μετρήσιμοι έστω κι αν ακόμα αγνοούμε τις επιδράσεις τους πάνω μας. Πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι πρώτες στιγμές του σύμπαντος μετά το big bang δεν είναι τα τελευταία ερωτήματα που έχουν μείνει για τη φυσική. Ακόμα αγνοούμε πολλά που αφορούν το ίδιο το διαστημόπλοιο Γη. Αγνοούμε τη φύση των παλμών της ιονόσφαιρας ή των μικρών διακυμάνσεων που υφίσταται το γήινο μαγνητικό πεδίο μ' ένα ρυθμό 10 παλμών περίπου το δευτερόλεπτο. Είναι ο ίδιος ρυθμός που επίμονα εμφανίζεται σε διάφορα βιολογικά φαινόμενα κι ακόμη είναι ο ρυθμός των κυμάτων Άλφα του εγκεφάλου μας. Πρόκειται γι' απλή σύμπτωση; Ίσως. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως είναι λάθος να στρέφουμε περιφρονητικά τις πλάτες σε ό,τι δεν ξέρουμε.
Βουτηγμένοι μέσα σ' έναν κόσμο ρυθμών δημιουργούμε κι εμείς τους ρυθμούς μας με τη μουσική ή το χορό. Γιατί τάχα κάποια μελωδία μας συγκινεί;
Όπως και νάναι, ο χορός είναι μια από τις αρχαίες μεθόδους που οδηγούν στην έκσταση και το ίδιο επιδιώκουν οι μακρόσυρτες ψαλμωδίες με ακατάπαυστα επανάληψη μιας λέξης - σήματος, "αμήν" στα βυζαντινά ή "ομ" στα ινδικά μοναστήρια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;