Σκέψεις πάνω στο φόνο


Μπορεί ποτέ να υπάρξει μια δικαιολογημένη αιτία για να σκοτώσει κανείς οτιδήποτε; Για σκέψου το. Κι αν το σκεφτείς θα ανακαλύψεις πως δε χρειάζεσαι καμιά εξωτερική αυθεντία να σου δώσει κατεύθυνση. Δε χρειάζεσαι ανώτερη πηγή για να σου προμηθεύσει απαντήσεις. Αν το σκεφτείς, αν ψάξεις να δεις τι αισθάνεσαι γι' αυτό, τότε οι απαντήσεις θα σου φανερωθούν και θα δράσεις ανάλογα. Αυτό ονομάζεται δράση σύμφωνα με τη δική σου κρίση.
Όταν ενεργείς σύμφωνα με την κρίση των άλλων είναι που μπαίνεις σε μπελάδες. Θα πρέπει τα κράτη και τα έθνη να χρησιμοποιούν το φόνο για να πετύχουν τους πολιτικούς αντικειμενικούς τους σκοπούς; Θα πρέπει οι θρησκείες να χρησιμοποιούν το φόνο για να επιβάλλουν τις θεολογικές τους προσταγές; Θα πρέπει οι κοινωνίες να χρησιμοποιούν το φόνο σαν αντίδραση σ' εκείνους που παραβιάζουν κώδικες συμπεριφοράς;
Είναι ο φόνος ένα κατάλληλο πολιτικό φάρμακο, ένα μέσο πνευματικής πειθούς ή ένα μέσο επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων;
Είναι ο φόνος κάτι που μπορείς να κάνεις αν κάποιος προσπαθήσει να σκοτώσει εσένα; Θα χρησιμοποιούσες φονική βία για να υπερασπιστείς τη ζωή ενός αγαπημένου σου προσώπου; Ή κάποιου που δε γνωρίζεις καν;
Είναι ο φόνος μια ορθή μορφή άμυνας ενάντια σ' εκείνους που θα σκότωναν αν δεν εμποδίζονταν με κάποιον τρόπο;
Υπάρχει διαφορά μεταξύ φόνου και δολοφονίας;
Η Πολιτεία θα ήθελε να σε κάνει να πιστέψεις ότι ο φόνος για την ολοκλήρωση ενός καθαρά πολιτικού προγράμματος είναι απόλυτα δικαιολογήσιμος. Στην πραγματικότητα μάλιστα, η Πολιτεία χρειάζεταινα την πιστέψεις σε σχέση με αυτό, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι μια οντότητα εξουσίας.
Οι θρησκείες θα ήθελαν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι ο φόνος για να εξαπλωθεί και να διατηρηθεί η διδασκαλία τους, αλλά και η πίστη στην ιδιαίτερη αλήθεια τους, είναι απόλυτα δικαιολογήσιμος. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι θρησκείες απαιτούν να τις πιστέψεις σε σχέση με αυτό, προκειμένου να υπάρξουν ως οντότητες εξουσίας. Αλλά και η κοινωνία (κάποιες από αυτές) θα ήθελε να σε κάνει να πιστέψεις ότι ο φόνος για να τιμωρηθούν εκείνοι που διαπράττουν κάποιες παραβάσεις, είναι απόλυτα δικαιολογήσιμος.
Είσαι ευχαριστημένος με όλες αυτές τις θέσεις; Τις θεωρείς σωστές; Να είσαι προσεκτικός μ' αυτές τις ερωτήσεις. Σε οδηγούν στην καθαρή δημιουργία επειδή είναι τόσο πολλές οι φορές που θα αναγκαστείς να πεις "Δεν ξέρω". Πραγματικά "δεν ξέρω". Ωστόσο και πάλι θα πρέπει να αποφασίσεις κι έτσι θα πρέπει να επιλέξεις. Θα πρέπει να κάνεις μια αυθαίρετη επιλογή. Μια τέτοια επιλογή που δεν προέρχεται από προηγούμενη προσωπική γνώση, ονομάζεται καθαρή δημιουργία. Και το άτομο έχει επίγνωση, βαθιά επίγνωση, ότι κατά τη λήψη τέτοιων αποφάσεων είναι που δημιουργείται ο εαυτός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;