Το αιώνιο παρόν


Πολλές φορές έχουμε ακούσει και δει στην ελληνική τηλεόραση να χλευάζονται άνθρωποι με διευρυμένη πνευματικότητα αλλά όχι απαραίτητα και μόρφωση, επειδή σε κάποια κουβέντα τους ανέφεραν πως δεν υπάρχει χρόνος. Θέλοντας να βγάλω από την πλάνη όσους "κοροϊδεύουν" λόγω δικής τους άγνοιας, που όμως συμπαρασύρουν στην πλάνη αυτή και όσους τους βλέπουν και τους παρακολουθούν, παρουσιάζω παρακάτω ένα απόσπασμα από το υπέροχο βιβλίο - που προτείνω να διαβάσετε - η "Δύναμη του Τώρα" του Eckhart Tolle.
"Ο χρόνος δεν είναι καθόλου πολύτιμος, γιατί είναι ψευδαίσθηση. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι σαν πολύτιμο δεν είναι ο χρόνος, αλλά το ένα και μοναδικό σημείο που είναι έξω από το χρόνο: το Τώρα, το πολυτιμότερο πράγμα που υπάρχει.
Γιατί είναι το πολυτιμότερο πράγμα; Πρώτον, επειδή είναι το μοναδικό πράγμα. Το αιώνιο παρόν είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ξεδιπλώνεται όλη σου η ζωή, ο μοναδικός παράγοντας που παραμένει σταθερός. Η ζωή είναι τώρα. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιος χρόνος που η ζωή σου δεν ήταν τώρα, ούτε θα υπάρξει ποτέ. Δεύτερον, το Τώρα είναι το μόνο σημείο που μπορεί να σε πάει πέρα από τα πεπερασμένα όρια του νου.
Έχεις ποτέ βιώσει, κάνει, σκεφτεί ή νιώσει κάτι έξω από το Τώρα; Πιστεύεις ότι θα το καταφέρεις ποτέ; Είναι δυνατόν να συμβεί ή να υπάρξει κάτι έξω από το Τώρα;
Τίποτε δε συνέβη ποτέ στο παρελθόν. Συνέβη στο Τώρα.
Τίποτε δε θα συμβεί ποτέ στο μέλλον. Θα συμβεί στο Τώρα.
Αυτό που σκέφτεσαι σαν παρελθόν είναι ένα αχνάρι μνήμης ενός προηγούμενου Τώρα, που είναι αποθηκευμένο στο νου. Όταν θυμάσαι το παρελθόν, ενεργοποιείς ξανά το Τώρα. Όταν σκέφτεσαι το μέλλον, το κάνεις τώρα. Το παρελθόν και το μέλλον προφανώς δεν έχουν δική τους πραγματικότητα. Η πραγματικότητά τους είναι 'δανεισμένη' από το Τώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;