Οι κύκλοι της ζωής


Υπάρχουν κύκλοι επιτυχίας, όταν τα πράγματα σού έρχονται όπως τα θέλεις και ανθούν και κύκλοι αποτυχίας, όταν μαραίνονται ή καταρρέουν και χρειάζεται να τα αφήσεις να φύγουν, για να κάνεις χώρο ώστε να εμφανιστούν καινούργια πράγματα ή για να συμβεί η μεταμόρφωση. Αν προσκολληθείς σ' αυτά και αντισταθείς στην αλλαγή τους, σημαίνει ότι αρνείσαι να ακολουθήσεις τη ροή της ζωής και θα υποφέρεις.
Δεν είναι αλήθεια ότι η φορά του κύκλου προς τα επάνω είναι καλή και η προς τα κάτω κακή, παρά μόνο κατά την κρίση του νου. Η ανάπτυξη θεωρείται συνήθως θετική, αλλά τίποτε δεν μπορεί να αναπτύσσεται για πάντα. Αν η ανάπτυξη, οποιουδήποτε είδους, συνεχιζόταν ασταμάτητα, θα γινόταν τελικά τερατώδης και καταστροφική. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.
Η προς τα κάτω φορά του κύκλου είναι απόλυτα ουσιαστική για την πνευματική πραγμάτωση. Χρειάζεται να έχεις αποτύχει παταγωδώς σε κάποιο επίπεδο ή να έχεις βιώσει βαθιά απώλεια ή πόνο για να νιώσεις έλξη για την πνευματική διάσταση. Ή ίσως η ίδια σου η επιτυχία να έγινε κενή και δίχως νόημα, κι έτσι να αποδείχθηκε αποτυχία. Η αποτυχία βρίσκεται κρυμμένη σε κάθε επιτυχία και η επιτυχία σε κάθε αποτυχία. Σε τούτον τον κόσμο, δηλαδή στο επίπεδο της μορφής, όλοι "αποτυγχάνουν" αργά ή γρήγορα, και κάθε επίτευγμα τελικά καταλήγει στο τίποτε. Όλες οι μορφές είναι παροδικές. Μπορείς να εξακολουθήσεις να είσαι δραστήριος και να απολαμβάνεις τη δημιουργία νέων μορφών και περιστάσεων, αλλά δεν ταυτίζεσαι πια μαζί τους. Δεν τις χρειάζεσαι για να σου δώσουν μια αίσθηση εαυτού. Δεν είναι η ζωή σου - μόνο η κατάσταση της ζωής σου.

Απόσπασμα από την ενότητα Η Παροδικότητα και οι Κύκλοι της Ζωής του βιβλίου του Eckhart Tolle "Η Δύναμη του Τώρα".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;