Αγάπη χωρίς όρους και όρια;


Αν δεν μπορείς να δώσεις καταφατική απάντηση σε αυτή την ερώτηση, τότε δεν μπορείς να λες ότι καταλαβαίνεις τι σημαίνει να αγαπάς ολοκληρωτικά. Καταλαβαίνεις τι λένε οι λέξεις, αλλά δεν ξέρεις τι σημαίνουν. Από πρακτική άποψη, δεν έχουν νόημα. Αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα με τη λέξη αγάπη και με τη φράση σ' αγαπώ.
Οι άνθρωποι τη λένε αυτή τη φράση, αλλά πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει - τι πραγματικά σημαίνει - να αγαπάς κάποιον άλλον. Καταλαβαίνουν τι σημαίνει να χρειάζεσαι κάποιον άλλον, να θέλεις κάτι από κάποιον άλλον, και είναι μάλιστα και πρόθυμοι να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα γι' αυτό που χρειάζονται και θέλουν, αλλά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αληθινά να αγαπάς, να αγαπάς αληθινά.
Πολλοί έχουν αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα, πραγματική πρόκληση με τη λέξη "αγάπη" και τη φράση "σ' αγαπώ".
Φυσικά όλες οι γήινες αγάπες είναι προσωρινές και βραχύβιες, ακόμα και η αγάπη μιας ολόκληρης ζωής, μια συντροφικότητα που κρατάει μισόν αιώνα και παραπάνω, είναι βραχύβια σε σύγκριση με τη ζωή της ψυχής, που είναι δίχως τέλος. Κι αυτό η ψυχή θα το αντιληφθεί, αν όχι νωρίτερα, τότε τη στιγμή αυτού που αποκαλείται θάνατος. Γιατί η ψυχή γνωρίζει εκείνη τη στιγμή ότι δεν υπάρχει θάνατος, ότι η ζωή είναι παντοτινή και ότι πάντα υπήρχε, σε έναν κόσμο δίχως τέλος.
Όταν το συνειδητοποιήσει αυτό η ψυχή, θα συνειδητοποιήσει επίσης και την προσωρινή φύση αυτού που θεωρείται μόνιμη αγάπη. Και τότε, στο επόμενο ταξίδι της στην υλική ζωή, θα κατανοήσει πιο βαθιά, θα θυμηθεί πιο εύκολα και θα γνωρίζει πως όλα όσα αγαπάει κάποιος στην υλική ζωή είναι βραχύβια, παροδικά. Όμως, παρόλο που οι εμπειρίες της αγάπης είναι προσωρινές, η ίδια η αγάπη είναι αιώνια. Οι εμπειρίες της είναι μόνο οι εδώ και τώρα εκφράσεις μιας αγάπης που είναι παντού, πάντα. Η ζωή όλη είναι αγάπη. Η αγάπη είναι το νόημα της ίδιας της ζωής. Κατά συνέπεια, κάθε πράξη αγάπης είναι ζωή που εκφράζεται στο ύψιστο επίπεδο. Το γεγονός ότι κάποια εμπειρία είναι προσωρινή ή σχετικά σύντομη δεν της αφαιρεί το νόημα. Και μάλιστα, μπορεί να της δίνει περισσότερο νόημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;