Οι ανθρώπινες σχέσεις Β'


Τότε, εμφανίζεται στον τοίχο μια μικρή κουκίδα. Είναι σαν να ήρθε κάποιος με ένα στυλό και να πιτσίλισε μια σταγόνα μελάνι. Κανείς δεν ξέρει πώς εμφανίστηκε εκεί η κουκίδα, αλλά δεν έχει σημασία, επειδή αυτή η κουκιδίτσα σε έσωσε.
Τώρα υπάρχει κάτι άλλο. Υπάρχεις Εσύ και υπάρχει και η Κουκίδα Στον Τοίχο. Ξαφνικά μπορείς και πάλι να πάρεις κάποιες αποφάσεις, μπορείς και πάλι να έχεις κάποιες εμπειρίες. Η κουκίδα είναι εκεί. Αυτό σημαίνει ότι εσύ πρέπει να είσαι εδώ. Η κουκίδα είναι μικρότερη από σένα. Εσύ είσαι μεγαλύτερος απ' αυτήν. Αρχίζεις και πάλι να προσδιορίζεις τον εαυτό σου - σε σχέση με την Κουκίδα Στον Τοίχο. Η σχέση σου με την κουκίδα γίνεται ιερή, επειδή σου ξανάδωσε μια αίσθηση του εαυτού σου.
Μετά εμφανίζεται ένα γατάκι στο δωμάτιο. Δεν γνωρίζεις ποιος τα προκαλεί όλα αυτά, αλλά νιώθεις ευγνωμοσύνη, γιατί τώρα μπορούν να παρθούν και κάποιες άλλες αποφάσεις. Το γατάκι φαίνεται να είναι πιο απαλό από σένα. Όμως εσύ φαίνεται να είσαι πιο έξυπνος απ' αυτό (μερικές φορές, τουλάχιστον). Εκείνο ειναι ταχύτερο. Εσύ είσαι δυνατότερος.
Αρχίζουν να εμφανίζονται κι άλλα πράγματα στο δωμάτιο κι εσύ αρχίζεις να επεκτείνεις τον προσδιορισμό του εαυτού σου. Και τότε καταλαβαίνεις. Μόνο με την παρουσία ενός άλλου πράγματος μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Αυτό το κάτι άλλο είναι αυτό που δεν είσαι. Επομένως, στην απουσία αυτού που δεν είσαι, εκείνο που είσαι... δεν είναι.
Έχεις θυμηθεί μια τεράστια αλήθεια και ορκίζεσαι να μην την ξαναξεχάσεις ποτέ. Καλοδέχεσαι με ανοιχτές αγκάλες κάθε άλλον άνθρωπο, τόπο και πράγμα. Δεν απορρίπτεις τίποτε από αυτά, επειδή τώρα βλέπεις πως ό,τι εμφανίζεται στη ζωή σου είναι μια ευλογία που σου παρουσιάζει μια μεγαλύτερη ευκαιρία να προσδιορίσεις ποιος είσαι και να γνωρίσεις έτσι τον εαυτό σου. Τώρα θα κατάλαβες την αξία των άλλων ανθρώπων γύρω σου. Ακόμα και εκείνου του κακού γείτονα που σε τυραννά. Εσύ, θα ήθελες να γίνεις σαν κι αυτόν; Αν το κάνεις, για να τον εκδικηθείς, καθώς θα συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί του, θα αποδειχθείς ίδιος μ' εκείνον. Ο κακός γείτονας σου είναι εκεί για να σου δείχνει τι να μην γίνεις. Ευλόγησέ τον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;