Αναζήτηση της ύπαρξης Θεού"Είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να αποδείξει θεωρητικά την ύπαρξη του Θεού, διότι είναι αδύνατο να συναγάγει την ύπαρξη γενικώς, ξεκινώντας από ιδέες και όχι από την εμπειρία. Όμως, αν ο άνθρωπος αδυνατεί να γνωρίσει θεωρητικά την ύπαρξη του Θεού, άλλο τόσο αδυνατεί να αποδείξει την ανυπαρξία Του" Εμμ. Καντ (1724-1804), Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. Τούτος ο περιορισμός της γνώσης για τον Καντ ήταν απαραίτητος, προκειμένου να "αφήσει χώρο στην πίστη". Ο Θεός εμφανίζεται σαν εγγυητής της σύνδεσης της αρετής με την ευτυχία. Για τον Καντ ο άνθρωπος δεν γνωρίζει την ύπαρξη του Θεού, την θέλει.
Αιώνες πριν από τον Καντ, ο Επίκτητος (50-138), Έλληνας γεννημένος στην Ιεράπολη της Φρυγίας, δούλος και στη συνέχεια απελεύθερος, έχοντας την ίδια άποψη με τους Στωικούς -όντας και ο ίδιος Στωικός φιλόσοφος- για την ύπαρξη μιας θεϊκής δύναμης η οποία σχηματοποιεί και απαρτίζει όλα τα πράγματα, έδιδε στους μαθητές του να κατανοήσουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτή την αφηρημένη έννοια και τις εφήμερες πράξεις τους, με τα παρακάτω λόγια:
"Γιατί λέτε πως δεν γνωρίζετε από πού έχετε έρθει; Όταν τρώτε, δεν θυμάστε ποιός είναι αυτός που τρώει και ποιός αυτός που εκτρέφετε; Όταν ενδίδετε σε μια γυναικεία συναναστροφή, ποιος είναι αυτός που το κάνει; Όταν ασχολείστε με την παρέα σας, όταν κάνετε ασκήσεις, όταν εμπλέκεστε σε μια συζήτηση; Δεν γνωρίζετε ότι δίνετε τροφή στο Θεό, ασκείτε το Θεό; Κουβαλάτε το Θεό μαζί σας, άθλια πλάσματα, και δεν το γνωρίζετε. Μήπως νομίζετε ότι μιλάω για κάποιο θεό έξω από εσάς, ένα θεό από ασήμι ή χρυσό; Είναι βαθιά μέσα σας, Τον κουβαλάτε και δεν έχετε ιδέα ότι Τον λερώνετε με τις βρώμικες σκέψεις και τις ρυπαρές πράξεις σας. Αν βρισκόσασταν μπροστά στην εικόνα του Θεού δεν θα τολμούσατε να κάνετε καμία από τις πράξεις που κάνετε, αλλά τώρα που ο Θεός βρίσκεται μέσα σας, που βλέπει και τ'ακούει όλα, δεν αισχύνεστε να σκέφτεστε και να κάνετε αυτές τις πράξεις όπως αυτές εδώ, ανυποψίαστοι για την ίδια τη φύση σας, κερδίζοντας έτσι την οργή του Θεού;"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;