Κάρλο Ακούτις, ο Προστάτης του Διαδικτύου

Ο Κάρλο Ακούτις ήταν Ιταλός έφηβος που πέθανε στα 15 χρόνια του από οξεία λευχαιμία.  Η Καθολική Εκκλησία τον ανακήρυξε όσιο στις 10/10/2020 στην Ασίζη της Ιταλίας. Έγινε γνωστός ως ο απόστολος της Θείας Ευχαριστίας και ο Προστάτης του Διαδικτύου.

Η Ζωή του

Γεννήθηκε στις 3/5/1991 στην Αγγλία από Ιταλούς γονείς που εκείνη την περίοδο ήταν εγκαταστημένοι στο Λονδίνο λόγω εργασίας. Η οικογένεια ήταν πολύ εύπορη, δεν τους έλειπε τίποτα το υλικό, αλλά ήταν φτωχοί πνευματικά. Και σε αυτή την οικογένεια γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Κάρλο. Βαφτίστηκε στις 18/5/1991 και μετά από λίγους μήνες, στις 8/9/1991 η οικογένεια επέστρεψε στο Μιλάνο μόνιμα.

Από πολύ μικρός, περίπου 3-4 ετών, ο Κάρλο αποφάσισε να ζήσει την πίστη του και άρχισε να ενδιαφέρεται και να κάνει ερωτήσεις για το Θεό. Η Θεία Πρόνοια έστειλε στην οικογένεια μια νταντά που ήταν πολύ πιστή καθολική και η οποία άρχισε να του μαθαίνει τα πράγματα που τον ενδιέφεραν. Η αναζήτησή του επικεντρώθηκε στους δυο τεράστιους πυλώνες της θρησκείας, τη Θεία Ευχαριστία και την Παρθένο Μαρία. Αφιερώθηκε στην Παναγία και άρχισε να προσεύχεται καθημερινά με το Άγιο Ροδάριο. Στη συνέχεια ζήτησε να κοινωνήσει. Αλλά ήταν πολύ μικρός ακόμα. Όμως εκείνος επέμεινε και όταν συμπλήρωσε τα 7 έτη έπεισε τελικά τους γονείς του, οι οποίοι μίλησαν με τον γραμματέα, John Magee, του πάπα Παύλου VI και ζήτησαν ειδική άδεια να ξεκινήσει ο Κάρλο την Κατήχηση. O αιδεσιμώτατος John Magee είδε την πνευματική ωριμότητα του Κάρλο και του έδωσε την άδεια να κοινωνήσει. Από εκείνη τη στιγμή τα βήματα προόδου έγιναν γιγάντια γιατί το παιδί ανέπτυξε μια τεράστια αγάπη για τη Θεία Ευχαριστία και ήθελε να πηγαίνει στη Θεία Λειτουργία καθημερινά. Οι γονείς του όμως δούλευαν και δεν μπορούσαν να τον πηγαίνουν.

Η μητέρα του Αντόνια

Όμως, στην οικία των Ακούτις εργαζόταν και έμενε ένας Ινδός, o Rajesh Mour, που ήταν βραχμάνος στο θρήσκευμα και ανήκε στην ανώτερη κάστα των Ινδουιστών ιερέων. Αυτός χρησίμεψε ως ο συνοδός του μικρού στην εκκλησία. Ο Κάρλο ήταν πανευτυχής και άρχισε να μιλάει τόσο πολύ στον Ινδουιστή για τη Θεία Ευχαριστία και για το ότι ο Ιησούς ήταν ζωντανός σε αυτήν, ώστε ο Rajesh ζήτησε να βαφτιστεί για να μπορέσει κάποια μέρα να κοινωνήσει! Αυτή ήταν η πρώτη μεταστροφή που πέτυχε ο Κάρλο. Στη συνέχεια έπεισε τους φίλους του και τα ξαδέλφια του να συμφιλιωθούν με το Θεό, να κοινωνούν, να εξομολογούνται και να έχουν μια ζωντανή, βαθιά πίστη!

Η μητέρα του, Αντόνια, βεβαίωσε με τα ίδια της τα λόγια: «O Κάρλο δέχτηκε ειδική χάρη από το Θεό διότι εγώ δεν είχα καμία σχέση με τη θρησκεία αλλά ο γιος μου ήθελε από πολύ μικρός να μπαίνει σε όλες τις εκκλησίες που συναντούσαμε στο δρόμο για να χαιρετάει τον Ιησού. Ήταν πολύ καλό παιδί, με καλούς τρόπους, πολύ γενναιόδωρο. Σπάνια αναγκαζόμουν να τον μαλώσω. Ήταν πολύ υπάκουος, πολύ ξεχωριστός».

Τον Ιούνιο του 1998 έλαβε για πρώτη φορά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Συνήθιζε να λέει, «η Θεία Ευχαριστία είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να πάω στον ουρανό».

Του άρεσε να περνάει το χρόνο του με την οικογένειά του και με τους φίλους του με τους οποίους έπαιζε Playstation. Ένα άλλο πάθος του ήταν να παίζει φουτμπόλ. Είχε επίσης πολύ μεγάλη αγάπη για τα ζώα. Δεν έκρυβε την πίστη του ούτε ντρεπόταν γι’ αυτήν τα χρόνια που βρισκόταν στο κολλέγιο. Μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες του ήταν να γνωρίσουν οι φίλοι του πραγματικά τον Ιησού και να Τον αγαπήσουν.

Η λειτουργία της οσιοποίησης
Είχε αποκτήσει μεγάλη γνώση πληροφορικής, την οποία χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει μια Έκθεση γύρω από τα Θαύματα της Θείας Ευχαριστίας, και δημιούργησε μια ιστοσελίδα όπου συγκέντρωσε τα 136 Θαύματα της Θείας Ευχαριστίας που είχαν συμβεί στον κόσμο μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Για να το πετύχει αυτό ταξίδεψε μαζί με τους γονείς του σε όλα τα μέρη του κόσμου που συνέβησαν αυτά τα Θαύματα ώστε να αποκτήσει γνώσεις και φωτογραφίες που συμπεριέλαβε στην Έκθεσή του. Αυτή η Έκθεση αργότερα πήρε και υλική μορφή και επισκέφτηκε χιλιάδες ενορίες της Καθολικής Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται ο Προστάτης του Διαδικτύου (Patrono de Internet, Patron of the Internet).

Αφιέρωνε το χρόνο του στο να βοηθάει τους άστεγους και ήταν εθελοντής στα δημόσια συσσίτια. Μια φορά αγόρασε με το χαρτζιλίκι του έναν υπνόσακο και τον χάρισε σε κάποιον που κοιμόταν στο δρόμο. Μια άλλη φορά χάρισε τα αθλητικά του παπούτσια σε έναν ξυπόλητο άστεγο και γύρισε σπίτι με τις κάλτσες.

Τον Οκτώβριο του 2006 αρρώστησε σοβαρά από οξεία λευχαιμία. Στις 10 Οκτωβρίου ζήτησε και έλαβε το Μυστήριο του Θείου Ευχελαίου και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα πέθαινε. Στις 11 Οκτωβρίου έπεσε σε κώμα λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας, ως συνέπεια της λευχαιμίας, και μετά από λίγες ώρες πέθανε.

Μήνες πριν αρρωστήσει είχε πει ότι σε περίπτωση που θα πέθαινε, ήθελε να τον θάψουν στην πόλη Ασίζη επειδή αγαπούσε πολύ τον Άγιο Φραγκίσκο.

«Το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να ικετεύουμε τον Θεό στις προσευχές μας είναι να μας κάνει αγίους», έλεγε.

Ο πρώτος βιογράφος του Κάρλο, ο Nicola Aggori, που στο βιβλίο του έδωσε τον τίτλο «La eucaristia, mi autopista al cielo», τα ίδια δηλαδή λόγια που χρησιμοποιούσε ο Κάρλο, μιλάει για ένα διάλογο που είχε με το παιδί και στον οποίο τον ρώτησε: «Κάρλο, ο Ιησούς είναι παρών στη Θεία Ευχαριστία συμβολικά μόνο, έτσι δεν είναι;» Και ο Κάρλο του απάντησε: «Όχι, είναι ουσιαστικά». Και αρχίζει να του εξηγεί. Λίγο αργότερα έφτιαξε και ένα βίντεο στο οποίο εξηγούσε βήμα προς βήμα το μυστήριο της μετουσίωσης, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να εννοήσει με ποιο τρόπο ο Ιησούς είναι παρών, αληθινός και ζωντανός στη Θεία Ευχαριστία.
Όταν αγιοποιηθεί (κάτι που ο ίδιος φανέρωσε σε όνειρο στη μητέρα του, μετά το θάνατό του, ότι θα γίνει) θα είναι ο πρώτος
YouTuber άγιος!

Και ο Νικόλα Αγγόρι του είπε ότι πολλοί μοντέρνοι θεολόγοι λένε ότι ο Ιησούς είναι παρών συμβολικά μόνο. Και ο Κάρλο του απάντησε: «Αυτά τα άτομα κάνουν λάθος».

Αυτή η πίστη του Κάρλο είναι που τον οδήγησε στην αγιότητα. Όλος ο κόσμος, που βρίσκεται μόνο κατ’ ολίγον στο πνευματικό μονοπάτι, γνωρίζει ότι οι άγιοι με την πίστη τους είναι εκείνοι που μας φέρνουν σε επαφή με τον Ιησού και μας κάνουν να αυξανόμαστε πνευματικά.

Παράδειγμα είναι τα λόγια του Κάρλο, ο οποίος με όλη την ειλικρίνεια της εφηβείας του βλέπει τους νέους ανθρώπους να κάνουν ουρές για να μπούνε στα στάδια του φουτμπόλ ή για να παρακολουθήσουν πρωταθλήματα χόκεϋ, τέννις ή καλλιτέχνες και αναρωτιέται γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουν ουρές για να μπούνε στις εκκλησίες όπου ο Ιησούς βρίσκεται ζωντανός εκεί, στην Αγία Τράπεζα!

Αυτή η πίστη έκανε κάποτε τον πατέρα του Αντρέα να μείνει με το στόμα ανοιχτό, όταν πρόσφερε στο γιο του ένα ταξίδι στην Ιερουσαλήμ μαζί με φίλους και ιερείς για να προσκυνήσουν τους τόπους που περπάτησε ο Ιησούς, αλλά η απάντηση του Κάρλο ήταν: «Όχι, μπαμπά, προτιμώ να μείνω εδώ στο Μιλάνο, όπου υπάρχουν τόσες Αγίες Τράπεζες και ο Ιησούς είναι παρών στη Θεία Ευχαριστία, ώστε δεν είναι ανάγκη να πάω στην Ιερουσαλήμ, στην οποία ο Ιησούς βρισκόταν εκεί πριν από δυο χιλιάδες χρόνια. Στην Ευχαριστία ο Ιησούς είναι ζωντανός σήμερα».

Ο τάφος του στην Ασίζη
Δεν είχε καμία αμφιβολία για τη δύναμη του Αγίου Ροδαρίου, το οποίο φορούσε τυλιγμένο στον καρπό του χεριού του καθημερινά, είτε βάδιζε, είτε πήγαινε με το ποδήλατο. Παρότρυνε όλους να προσεύχονται κάθε μέρα με Αυτό επειδή έτσι θα δυνάμωναν πνευματικά. Η προσευχή με το Άγιο Ροζάριο ήταν κάτι που τον έτρεφε εσωτερικά, δεν το έκανε απλά και μόνο επειδή ήταν κάτι που είχε ζητήσει η Παναγία από τους ανθρώπους. Ένιωθε την παρουσία της Παναγίας όταν προσευχότανε και βλέπουμε πώς η Θεοτόκος φύλαξε την αγνότητά του. Πριν πεθάνει, ο Κάρλο είπε ξεκάθαρα στους γονείς του ότι η Μαντόνα, η Παρθένος Μαρία ήταν η μόνη γυναίκα της ζωής του!

Αν και ο Κάρλο δεν κρατούσε ημερολόγιο, πολλά από τη ζωή του ανακαλύφθηκαν μετά που πέθανε μέσα από το κομπιούτερ του. Το έργο του, η καταλογογράφηση των Θαυμάτων της Θείας Ευχαριστίας, έλεγε πως του το ενέπνευσε ο Θεός, επειδή αυτά τα θαύματα έπρεπε να γίνουν γνωστά. Έτσι από όταν ήταν 11 χρονών (2002) άρχισε να δουλεύει πάνω στην έρευνα για τη δημιουργία μιας συγκεντρωτικής λίστας όλων των θαυμάτων που μέχρι τότε ήταν άγνωστα στον πολύ κόσμο, αλλά με το έργο του η Έκθεση έγινε Διεθνής και βρίσκεται στο: www.miracolieucaristici.org και όλοι, κυρίως οι νέοι, μπορούν να επισκεφθούν και να δούνε, να διαβάσουν, να πληροφορηθούν τα υπερφυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κατά την Θεία Ευχαριστία.

Τον Οκτώβριο του 2006 αρρώστησε φαινομενικά από μια γρίπη, η οποία δεν περνούσε. Μετά, είπαν ότι μπορεί να ήταν παρωτίτιδα. Επειδή όμως δεν υποχωρούσε η ασθένεια, πήγαν τον Κάρλο στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με λευχαιμία οξύτατης μορφής που του έδινε ελάχιστες μέρες ζωής. Αντιμετώπισε την πληροφορία με ηρεμία και ζήτησε από τους γονείς του να αφιερώσουν τη θλίψη τους στον πάπα (τότε Βενέδικτο XVI), στην Εκκλησία και στον ίδιο για να μην πάει στο Καθαρτήριο αλλά κατευθείαν στον Ουρανό και επίσης για την μεταστροφή των αμαρτωλών.

Υπέφερε πολύ. Όταν όμως τον ρωτούσαν οι νοσοκόμες και οι άλλοι ασθενείς, τους έλεγε «Είμαι καλά, όλα είναι καλά». Και όταν τον ξαναρωτούσαν, «πώς και είσαι καλά, αφού πεθαίνεις;» απαντούσε: «υπάρχουν άνθρωποι που είναι χειρότερα».

Στην κηδεία του που έγινε στο Μιλάνο, όλη η εκκλησία ήταν γεμάτη και πολύς κόσμος περίμενε έξω από αυτή. Η μητέρα του αναρωτιόταν από πού ερχόταν όλος εκείνος ο κόσμος διότι δεν τους γνώριζε. Και όμως, όλος εκείνος ο κόσμος γνώριζε πολύ καλά τον Κάρλο από τις επισκέψεις που έκανε με το ποδήλατό του στους δρόμους με τους άστεγους, τα κτίρια που είχαν θυρωρούς που δεν ήταν ούτε Ιταλοί, ούτε καθολικοί, ούτε χριστιανοί και τους μιλούσε και τους βοηθούσε. Βοηθούσε τους φτωχούς. Κάθε βράδυ έβγαινε στους δρόμους ροφήματα στους άστεγους.

Όταν μετά από 13 χρόνια από το θάνατό του ξέθαψαν το σώμα του και άνοιξαν το φέρετρο, το σώμα ήταν ανέπαφο. Μετέφεραν το σώμα να ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του Κάρλο, στην Ασίζη, την πόλη του Αγίου Φραγκίσκου.

Σήμερα όλοι οι φίλοι και οι συμμαθητές του Κάρλο τον θυμούνται ως μια χαρούμενη και φωτεινή παρουσία. Ως έναν άγγελο του Θεού με το μήνυμα της μεταστροφής στην θεϊκή Αλήθεια την οποία συναντάμε στο πρόσωπο του Ιησού στη Θεία και Άγια Ευχαριστία.

Μια ακόμα φράση από τον Κάρλο: «Όλοι γεννιόμαστε μοναδικοί, αλλά κάποιοι πεθαίνουν φωτοτυπίες (των άλλων)». Επειδή τόσο πολύ μιμούνται τις εκάστοτε μόδες, που ξεχνάνε την κλήση που τους έδωσε ο Θεός.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αγγελική Σ. Νατσούλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;