Εμφανίσεις της Θεοτόκου στο Zeitoun της Αιγύπτου



Η πρώτη εμφάνιση στο Zeitoun (κοντά στο Κάιρο) καταγράφηκε το απόγευμα της 2ας Απριλίου 1968, ένα χρόνο ακριβώς μετά την ήττα του αιγυπτιακού στρατού από το μικρότερο Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, που στοίχισε τη ζωή σε 2.000 Αιγύπτιους στρατιώτες και την κατάκτηση της Χερσονήσου του Σινά από το Ισραήλ. 

Ένας μουσουλμάνος μηχανικός λεωφορείων με το όνομα Farouk Mohammed Atwa, ο οποίος εργαζόταν απέναντι από την κοπτική εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Zeitoun, νόμισε ότι είδε μια όμορφη γυναίκα να προσπαθεί να αυτοκτονήσει πηδώντας από την οροφή της εκκλησίας. Έτρεξε αμέσως να φωνάξει βοήθεια. Δύο άλλοι άνδρες παρατήρησαν επίσης τη λευκή φιγούρα στην κορυφή της εκκλησίας και το ανέφεραν στην αστυνομία. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην περιοχή και η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει. Η γυναικεία φιγούρα σύντομα εξαφανίστηκε. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, «ήταν απλώς μια αντανάκλαση του φωτός από τους λαμπτήρες του δρόμου». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλήθη θεώρησαν το θέαμα ως σαφή εμφάνιση της Παναγίας, κι έτσι, οι προσπάθειες της αστυνομίας να τα διαλύσει ήταν ανεπιτυχείς. 
 
Μία βδομάδα αργότερα, στις 9 Απριλίου, το φαινόμενο επαναλήφθηκε διαρκώντας και πάλι μόνο λίγα λεπτά. Μετά, οι εμφανίσεις έγιναν συχνότερες, μερικές φορές δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, για αρκετά χρόνια, μέχρι που έληξαν το 1971. Σύμφωνα με την κοπτική παράδοση η τοποθεσία είναι μία από τις τοποθεσίες όπου η Αγία Οικογένεια έμεινε κατά τη διάρκεια της φυγής στην Αίγυπτο.
Το 1918, ο Ιμπραήμ Χαλίλ, ένας ευσεβής Ορθόδοξος Κόπτης κατείχε κάποια γη στο Ζειτούν, και φέρεται να τον επισκέφτηκε η Μαρία σε όνειρο. Η Παναγία του είπε να χτίσει μια κοπτική εκκλησία για να Την τιμήσει στη γη του, υποσχόμενη ότι θα την ευλογήσει πενήντα χρόνια αργότερα. Η κατασκευή της St. Mary's Church ολοκληρώθηκε το 1924 και το 1968, όταν άρχισαν οι εμφανίσεις στην Αίγυπτο, ήταν ακριβώς πενήντα χρόνια μετά το όνειρο του Ιμπραήμ Χαλίλ. Ενώ πολλοί πιστοί στις εμφανίσεις θεωρούν ότι το μήνυμα της Μαρίας είναι αγάπη και ειρήνη, τραγικά η εκκλησία βομβαρδίστηκε από τον ISIS σκοτώνοντας τουλάχιστον είκοσι πέντε προσκυνητές.

Άρθρο για την εμφάνιση της Παναγίας
Ο επικεφαλής της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, Πάπας Κύριλλος VI όρισε μια επιτροπή υψηλού επιπέδου ιερέων και επισκόπων για τη διερεύνηση του θέματος, με επικεφαλής τον Επίσκοπο Γρηγόριο, επίσκοπο μεταπτυχιακών σπουδών, Κοπτικής κουλτούρας και επιστημονικής έρευνας. Στις 4 Μαΐου ο Κύριλος VI εξέδωσε επίσημη δήλωση επιβεβαιώνοντας τις εμφανίσεις.

Οι μοναχές της Εταιρείας της Ιερής Καρδιάς (του Χριστού) επίσης παρακολούθησαν τις εμφανίσεις και έστειλαν λεπτομερή αναφορά στο Βατικανό, με αποτέλεσμα την άφιξη απεσταλμένου στις 28 Απριλίου, ο οποίος παρακολούθησε τις εμφανίσεις και έστειλε αναφορά στον Πάπα Παύλο VI. Καθώς οι εμφανίσεις της Παναγίας έλαβαν χώρα σε κοπτική εκκλησία, το Βατικανό άφησε την έρευνα στις κοπτικές αρχές. Στις 5 Μαΐου 1968, ο Κοπτικός Ορθόδοξος Πάπας Κύριλλος VI ενέκρινε τις εμφανίσεις.
Η κοπτική εκκλησία St. Mary's

Μάρτυρας των εμφανίσεων υπήρξε και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Gamal Abdel Nasser, υπεύθυνος για τις διώξεις κατά των Κοπτικών και Εβραϊκών μειονοτήτων από το 1952 και τον οποίο «συνέλαβαν» να παρακολουθεί τις εμφανίσεις διάφοροι φωτογράφοι εφημερίδων και η αιγυπτιακή τηλεόραση. 

Εκτιμάται ότι από το 1968 έως το 1971, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι (και πολλοί ξένοι) είδαν τη φωτεινή γυναικεία φιγούρα στον τρούλο της Κοπτικής Εκκλησίας της Αγίας Μαρίας (Ορθόδοξη) στο προάστιο του Καΐρου.

Οι εμφανίσεις συνέβαιναν συχνότερα κατά τις γιορτές. Κάποιες είχαν διάρκεια μερικών λεπτών, άλλες περισσότερη ώρα, και η μεγαλύτερη είχε διάρκεια εννέα ώρες. Πολλοί μάρτυρες θυμούνται τη Μαρία να κρατάει ένα κλαδί ελιάς, ένα σύμβολο της ειρήνης που τότε (όπως τώρα) χρειαζόταν απεγνωσμένα στη Μέση Ανατολή. Ευλογούσε τα πλήθη, υποκλινόταν μπροστά από ένα σταυρό και περπατούσε στους τρούλους της εκκλησίας. Κάποια φορά, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης, είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος που εκτιμάται σε 250.000 άτομα. 

Οι έρευνες που πραγματοποίησε η αστυνομία δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Καμία συσκευή δεν βρέθηκε σε ακτίνα δεκαπέντε μιλίων ικανή να προβάλει την εικόνα, ενώ ο τεράστιος αριθμός φωτογραφιών από ανεξάρτητες πηγές υποδήλωνε ότι δεν υπήρχε χειραγώγηση των φωτογραφιών.

Αφού δεν μπόρεσε να παράσχει μια εναλλακτική εξήγηση για τις φωτεινές παρατηρήσεις, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δέχτηκε τις εμφανίσεις ως αληθινές.


Το Zeitoun δεν είναι ο μόνος τόπος εμφανίσεων της Μαρίας στη σύγχρονη Αίγυπτο. Από τον Αύγουστο του 2000 έως τον Ιανουάριο του 2001, χιλιάδες άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν την Παναγία να εμφανίζεται στο Asyut, μια από τις πιο χριστιανικές πόλεις της Αιγύπτου (οι Κόπτες αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού του Asyut). Πολλά από τα ίδια στοιχεία όπως και στο Zeitoun αναφέρθηκαν: η μυρωδιά του θυμιάματος, τα φωτεινά περιστέρια και η Μαρία που περπατούσε στον τρούλο της εκκλησίας.  Όπως το Zeitoun, το Asyut είναι και αυτό ένα από τα μέρη που πιστεύεται ότι επισκέφτηκε η Αγία Οικογένεια κατά τη διάρκεια της φυγής στην Αίγυπτο.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;