Η Παναγία του Μετζουγκόριε - μέρος Β'



Όπως αναφέραμε στο Α’ μέρος, στις 24 Ιουνίου 1981, δυο νεαρές, η Μιργιάνα Ντραγκίσεβιτς και η Ιβάνκα Ιβάνκοβιτς ανέφεραν ότι είδαν ένα όραμα, μια φιγούρα να εμφανίζεται στο χωριό τους, το Μετζουγκόριε, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Την επομένη αναφέρθηκε ακόμα ένα όραμα από τις Μιργιάνα και Ιβάνκα· όμως αυτή τη φορά το είδαν και άλλα τέσσερα παιδιά, οι: Μαρίγια Πάβλοβιτς, Γιάκοβ Κόλο, Βίσκα Ιβάνκοβιτς και Ιβάν Ντραγκίσεβιτς. Οι έφηβοι ισχυρίζονταν ότι είδαν το όραμα στο λόφο Podbrdo. Η εμφάνιση αφορούσε μια νεαρή γυναίκα με ένα βρέφος στην αγκαλιά. Έκπληκτοι και φοβισμένοι δεν πλησίασαν. Την επομένη, τέσσερα από τα νεαρά παιδιά επέστρεψαν στο λόφο και αργότερα ενώθηκαν με τους άλλους δύο.

Η Βίσκα ισχυρίζεται ότι μίλησε με την Παναγία και ότι της έδωσε, εν καιρώ, εννέα ‘μυστικά’. Η αποστολή που της δόθηκε από την Θεοτόκο είναι να προσεύχεται για τους αρρώστους. Η Βίκκα λέει, ότι οι καθημερινές εμφανίσεις της Θεοτόκου δεν έχουν σταματήσει και, ότι δέχτηκε τη βιογραφία της Μαρίας (Παναγίας) που περιέχεται σε δυο χειρόγραφα τετράδια τα οποία θα δημοσιεύσει όταν της πει η Παναγία.  

Οι οραματιστές συχνά αναφέρονται στην εμφάνιση ως «Gospa», που είναι ένας σερβο-κροατικός αρχαϊσμός που σημαίνει «Κυρία».  
Όσον αφορά τα οράματά της, η Βίσκα Ιβανκόβιτς δήλωσε κάποτε:
«Πριν, προσευχόμουνα από απλή συνήθεια. Τώρα έχω στραφεί πλήρως στην προσευχή. Έχω παραδώσει εντελώς τη ζωή μου στο Θεό. Λυπάμαι για εκείνους που δεν πιστεύουν στο Θεό, επειδή η Παναγία δεν θέλει να χαθεί κανείς. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να βρούμε το σωστό δρόμο προς τον Θεό. Εξαρτάται από τους ανθρώπους να υπακούνε στα μηνύματα και να μεταστρέφονται. Εδώ συμβαίνουν σπουδαία πράγματα. Η Παναγία είναι ανάμεσά μας. Θέλει να ελκύσει τον καθένα στον Υιό της. Αυτός είναι ο λόγος που έρχεται επί τόσο καιρό και τόσο συχνά. Εδώ, ο καθένας αισθάνεται την εγγύτητα και την αγάπη του Θεού. Για παράδειγμα, η Gospa (Παναγία) άρχισε τον Ιανουάριο του 1983 να μου λέει την ιστορία της ζωής της, η οποία πήρε πάνω από δύο χρόνια».   

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Ο Φραγκισκανός μοναχός Janko Bubalo ζήτησε από τους οραματιστές να περιγράψουν την εμφάνιση της Παναγίας. Αυτοί είπαν ότι μοιάζει σαν μια νεαρή κοπέλα 18 έως 20 ετών, λεπτή και περίπου 165 εκατοστά σε ύψος. Το πρόσωπό της είναι μακρύ και ωοειδές. Έχει μαύρα μαλλιά. Τα μάτια της είναι μπλε με λεπτές βλεφαρίδες και λεπτά μαύρα φρύδια. Έχει μικρή μύτη και ροζ μάγουλα. Έχει κοκκινωπά λεπτά χείλη και το χαμόγελό της δείχνει μιαν απερίγραπτη ευγένεια. Γίνεται ορατό σαν να είναι βγαίνει κάτω από το δέρμα της.
Το απλό της φόρεμα είναι μπλε γκρι και πέφτει ελεύθερα μέχρι κάτω το μικρό λευκό σύννεφο πάνω στο οποίο στέκεται. Το πέπλο της είναι καθαρό λευκό και καλύπτει το κεφάλι και τους ώμους της φτάνοντας μέχρι το μικρό σύννεφο. Φοράει στέμμα από δώδεκα χρυσά αστέρια στο κεφάλι.
Στο τέλος, ο μοναχός ρώτησε: «Είναι η Παναγία πραγματικά τόσο όμορφη, όπως είπατε;»
Η απάντησή τους ήταν: «Λοιπόν, πραγματικά δεν σας είπαμε τίποτα... η ομορφιά της δεν μπορεί να περιγραφεί, δεν είναι το είδος της δικής μας ομορφιάς, είναι κάτι αιθέριο, κάτι παραδεισένιο, κάτι που θα δούμε μόνο στον Παράδεισο και τότε μόνο σε ορισμένο βαθμό».
 
Μιργιάνα Ντραγκίσεβιτς-Σόλντο

Η Μιργιάνα, στην αυτοβιογραφία της, λέει, πως όταν ρώτησαν τη
Gospa,«Πώς είναι δυνατόν να είσαι τόσο όμορφη;» η Παναγία χαμογέλασε ευγενικά και τους είπε, «Είμαι όμορφη επειδή αγαπώ. Αν θέλετε να είστε όμορφοι, τότε αγαπήστε».  

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η τοπική Επισκοπή καθώς και η Καθολική Εκκλησία δεν έχουν αναγνωρίσει τις εμφανίσεις ως υπερφυσικές ή αυθεντικές.
Τα οργανωμένα προσκυνήματα στο Medjugorje αποθαρρύνοντο από τους τοπικούς επισκόπους στο Zadar το 1991 και η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Καρδινάλιο Bertone στο Βατικανό το 1996.
Στις 13 Μαΐου 2017, όμως, μια παπική ανακοίνωση από τον Πάπα Φραγκίσκο δήλωνε ότι τα αρχικά οράματα που ανέφεραν οι έφηβοι αξίζει να μελετηθούν σε βάθος. Συνέχισε, λέγοντας, ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί, μεταστρέφονται, βρίσκουν το Θεό και η ζωή τους αλλάζει. Αυτό είναι ένα πνευματικό γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Στις 12 Μαΐου 2019, το Βατικανό επέτρεψε το προσκύνημα στο Μετζουγκόριε στους Καθολικούς και το πρώτο επίσημο προσκύνημα του Βατικανού έλαβε χώρα εκεί επί πέντε ημέρες τον Αύγουστο του 2019. Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος περίπου 60.000 Καθολικοί νέοι από 97 χώρες έλαβαν μέρος στον εορτασμό ενός φεστιβάλ νεολαίας. Δεκατέσσερις αρχιεπίσκοποι και επίσκοποι και περίπου 700 Καθολικοί ιερείς προσχώρησαν επίσης στο φεστιβάλ.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ ΙΙ

O πάπας Ιωάννης Παύλος II είχε πει: «Το Medjugorje είναι η πνευματική καρδιά του κόσμου. Ο κόσμος σήμερα έχει χάσει την έννοια του υπερφυσικού, αλλά πολλοί είναι αυτοί που την αναζητούν και την βρίσκουν στο Medjugorje, μέσα στην προσευχή, τη μετάνοια και τη νηστεία».

Ο ποντίφικας και μετέπειτα άγιος, διατύπωσε αυτά τα λόγια τον Αύγουστο του 1989, απευθυνόμενος σε μια ομάδα Ιταλών παθολόγων ιατρών που μελετούσαν τις εμφανίσεις της Μητέρας του Ιησού στο Medjugorje κάνοντας ιατρικές και επιστημονικές έρευνες.
 
Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'
Δεν αποτελεί μυστικό στη Ρώμη ότι ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε αγαπήσει ολότελα το Medjugorje, έχοντας αποκτήσει και το προσωνύμιο «Ο Προστάτης του Μετζουγκόριε» μέσα στο Βατικανό. Ακόμα και διαπρεπείς Αμερικανοί διανοητές ήταν γνώστες αυτού του πράγματος. Ο μέγας Φραγκισκανός διανοητής, Fr. Benedict J. Groeschel, και ερευνητής των υπερφυσικών φαινομένων, είχε παραδεχτεί σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ: «Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι ο Πάπας αγαπάει το Μετζουγκόριε από μακρόθεν και θα έτρεχε εκεί μέσα σε ένα λεπτό, αν τον άφηναν οι θεολόγοι».
Αν και είναι γνωστό ότι ο Πολωνός Πάπας δεν επισκέφθηκε ποτέ προσωπικά το Μετζουγκόριε, αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι, ότι τις δυο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του διατηρούσε αλληλογραφία και είχε ιδιωτικές συναντήσεις με τους οραματιστές και τους ιερείς του Μετζουγκόριε, ακόμα και με άλλους κατοίκους του χωριού που είχαν μεταφυσικές εμπειρίες, όπως και με επισκόπους που αντιμετώπιζαν ευνοϊκά τις εμφανίσεις της Παναγίας. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη του για τους μυστικιστές του Μετζουγκόριε ήταν συντριπτικός και γεμάτος άπειρο σεβασμό, χαρά και πλημμυρισμένος με ελπίδα.  
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αφήγηση της οραματίστριας, Mirjana Dragicevic-Soldo, όταν συναντήθηκε με τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ και μοιράστηκε με μια ομάδα προσκυνητών τις λεπτομέρειες εκείνης της οδυνηρής και κάπως χιουμοριστικής συνάντησης:
«Ήταν τεράστια τιμή για μένα προσωπικά που μπόρεσα να μιλήσω με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.  Ήταν τόσο όμορφα... Βρισκόμουν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη με άλλους προσκυνητές. Ο Πάπας, καθώς περπατούσε πλησίον, ευλογούσε τους πάντες. Με ευλόγησε και μένα και ενώ απομακρυνόταν από κοντά μου ένας Ιταλός ιερέας που ήταν μαζί μου φώναξε, «Άγιε Πατέρα, αυτή είναι η Μιργιάνα από το Μετζουγκόριε». Εκείνος τότε γύρισε πίσω, με ευλόγησε ξανά και έφυγε. Είπα στον ιερέα, «Πάτερ, βλέπετε, νομίζει μάλλον ότι χρειάζομαι διπλή ευλογία (γέλια). Το απόγευμα όμως λάβαμε μια πρόσκληση για να πάμε το επόμενο πρωί στο
Castelgondolfo, κοντά στη Ρώμη, για να μιλήσουμε μαζί με τον Άγιο Πατέρα. Περιττό να σας πω ότι δεν έκλεισα μάτι όλο το βράδυ. Το πρωί, όταν έφτασα στο μέρος, ο Πάπας κατάλαβε πως είχα μεγάλη έξαψη. Ήμασταν οι δυο μας και άρχισε να μου μιλάει στα Πολωνικά. Ήθελε να με κάνει να νιώσω άνετα και φαντάστηκε πως μπορούσα να τον καταλάβω, επειδή οι γλώσσες μας είναι σλάβικες. Αλλά εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα... ούτε λέξη, επειδή οι δυο γλώσσες δεν μοιάζουν καθόλου. Όμως έκλαιγα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω καλά για να πω κάτι. Όταν μετά από κάποια λεπτά κατόρθωσα να μιλήσω, είπα, «Άγιε Πατέρα, μήπως να προσπαθήσουμε στα Ιταλικά; (γέλια)». Και μιλήσαμε. Ανάμεσα σε διάφορα μου είπε, «Αν δεν ήμουν Πάπας, θα βρισκόμουν στο Μετζουγκόριε εδώ και καιρό. Γνωρίζω τα πάντα. Παρακολουθώ τα πάντα. Ζήτησε από τους προσκυνητές να προσεύχονται για τις προθέσεις μου. Και να διαφυλάξεις καλά το Μετζουγκόριε, επειδή το Μετζουγκόριε είναι η ελπίδα όλου του κόσμου...».
Πέρα από αυτά τα προσωπικά λόγια ενθάρρυνσης και εμπιστοσύνης για τους οραματιστές και τους καρπούς της πίστης στο Μετζουγκόριε, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επέδειξε συχνά την εκτίμησή του και με επίσημα υπογεγραμμένες παπικές ευλογίες. Δύο τέτοιες ευλογίες δόθηκαν από τον Πάπα στον πατέρα Jozo Zovko, τον πάστορα της Εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου στο Μετζουγκόριε, όταν ξεκίνησαν οι εμφανίσεις και στη Βίσκα Ιβάνκοβιτς, μία από τις οραματίστριες του Μετζουγκόριε, που εξακολουθεί να έχει καθημερινές εμφανίσεις. Η Βίσκα, όπως η Μιργιάνα, έχει επίσης προσωπικά συναντηθεί με τον Άγιο Πατέρα στη Ρώμη, ανταλλάσσοντας δώρα και ζεστά αισθήματα πίστης. Η επίσημη ευλογία που έλαβε από τον αείμνηστο Πάπα κρέμεται στον τοίχο του σπιτιού της μέσα σε μια όμορφη κορνίζα.
Ο πατήρ Jozo συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στις 20 Ιουλίου 1992, εν μέσω του πολέμου στην τότε Γιουγκοσλαβία. Τα λόγια του Πάπα προς τον ιερέα ήταν εκπληκτικά: «Ασχολήσου με το Medjugorje, πρόσεχε το Medjugorje, μην αποκάμεις. Να έχεις εγκαρτέρηση, να είσαι δυνατός, είμαι μαζί σου. Προστάτεψε, ακολούθησε το Medjugorje!Προστάτεψε τα μηνύματα της Παναγίας Μας!»
Το πάθος και η επείγουσα ανάγκη που φανερώνουν τα λόγια του Αγίου Πατέρα για την προστασία του Μετζουγκόριε δείχνουν ξεκάθαρα σε εκατομμύρια Καθολικούς τη μεγάλη σημασία που είχε γι’ αυτόν.
Για το ότι είναι η Παναγία που εμφανίζεται στο Μετζουγκόριε, ο Άγιος Πατέρας δεν είχε καμία αμφιβολία. Η παπική ευλογία που υπέγραψε και έδωσε στον πατέρα Jozo έλεγε:
«Αποδίδω από καρδίας μια ιδιαίτερη ευλογία στον πατέρα Jozo Zovko και επικαλούμαι μια νέα έκχυση χάριτος και ουράνιας ευμένειας και την συνεχή προστασία της ευλογημένης Παρθένου Μαρίας. Joannes Paulus II».
Οι οραματίστριες δεύτερης γενιάς
Η γνώση του Αγίου Πατέρα για το Μετζουγκόριε και τις εξέχουσες προσωπικότητες γύρω από τα γεγονότα εκεί, ήταν πολύ εντυπωσιακή. Συχνά, επεκτείνετο πέρα από τα γεγονότα που πολλοί – αφοσιωμένοι του Μετζουγκόριε – μπορεί και να μην γνώριζαν. Επί παραδείγματι, λίγοι ξέρουν ότι, εκτός των έξι αρχικών παιδιών που ανέφεραν ότι βίωναν εμφανίσεις της Παναγίας το 1981, δυο ακόμα παιδιά ανέφεραν ότι βίωναν εσωτερικές οράσεις (locution cordis), το μυστικιστικό χάρισμα να βλέπουν και να ακούνε την Παναγία μέσα στην καρδιά τους, ιδιαίτερα όταν προσεύχονταν. Η Jelena και η Marijana Vasilj, μακρυνές ξαδέλφες, ήταν δυο νεαρές που ανέφεραν αυτό το χάρισμα. Στο Μετζουγκόριε τους έδωσαν το προσωνύμιο «οραματίστριες δεύτερης γενιάς», επειδή ήταν δέκα χρονών (σε σύγκριση με τους παλαιότερους οραματιστές και οραματίστριες που είχαν πια μεγαλώσει).
Φυσικά, τέτοιες ιδιοσυγκρασιακές διακρίσεις μεταξύ των νεαρών μυστικιστών που δέχονταν τις εμφανίσεις και εκείνων που είχαν ενοράσεις – αν και κάπως περίπλοκο για πολλούς παρατηρητές – δεν αποτελούσε κανένα πρόβλημα για τον Ιωάννη Παύλο II. Δεν έχασε κανένα περιστατικό. Το 1988 υποδέχτηκε μια ομάδα Καθολικών Κροατών στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του στη Ρώμη. Αναγνώρισε αμέσως δύο μέλη της ομάδας από φωτογραφίες που είχε δει. Προσεγγίζοντας τα δύο νεαρά κορίτσια, είπε: «Ααα...ναι...η Jelena και η Marijana, που έχουν τις εσωτερικές οράσεις...». Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ χαιρέτησε τα κορίτσια θερμά και τα κοίταξε στα μάτια για αρκετή ώρα με μεγάλη χαρά.
Σήμερα, τόσο η Jelena όσο και η Marijana είναι φυσικά ώριμες γυναίκες. Το μονοπάτι της Jelena ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ταξιδεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις προπτυχιακές σπουδές της, ολοκλήρωσε το B.A. της στο Φραγκισκανικό Πανεπιστήμιο του Steubenville του Οχάιο. Λίγο αργότερα επέστρεψε στη Ρώμη όπου παρακολούθησε διδακτορικό στη Θεολογία στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο, παρουσιάζοντας πάντα ένα εξελιγμένο μυαλό με βαθιά εκτίμηση για την Καθολική πίστη.
Μόλις δύο χρόνια μετά που ο Πάπας συναντήθηκε με τις «οραματίστριες της δεύτερης γενιάς», έστειλε τον φίλο και έμπιστό του, επίσκοπο Paul Hnilica, SJ, τότε Βοηθό Επίσκοπο της Ρώμης, να συνοδεύσει τη Μαρίγια Πάβλοβιτς, την άλλη οραματίστρια του Μετζουγκόριε, στη Ρωσία. Ο επίσκοπος Hnilica δήλωνε συνεχώς στη Marija πόσο ο Πάπας ήθελε να επισκεφτεί το Medjugorje. Ίδια με τα λόγια που ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε πει στην οραματίστρια Mirjana Dragicevic - Soldo κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο επίσκοπος υπογράμμισε με έμφαση στην Marija πως ο Άγιος Πατέρας του είχε εκφράσει: «Αν δεν ήμουν ο Πάπας, θα ήμουν ήδη στο Μετζουγκόριε!»
Προσκύνημα στο Μετζουγκόριε
Πολλοί επίσκοποι από όλο τον κόσμο είχαν παρόμοιες συναντήσεις με τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ σχετικά με το θέμα του Μετζουγκόριε. Τον Ιούνιο του 1986, απαντώντας σε μια ομάδα δώδεκα Ιταλών επισκόπων που του ζήτησαν συμβουλές για τους προσκυνητές που ταξίδευαν στο Μετζουγκόριε, ο Πάπας αναγνώρισε τους αδιαμφισβήτητους καρπούς της πίστης που είναι παρόντες στο χωριό: «Αφήνετε τους ανθρώπους να πηγαίνουν στο Μετζουγκόριε, αν μεταστρέφονται, προσεύχονται, εξομολογούνται, μετανοούν και νηστεύουν», είπε. 
Ομοίως, στις 15 Απριλίου 1990, η εφημερίδα «Εθνικός Καθολικός Ρεπόρτερ» έκανε αναφορά στον Μητροπολίτη Michael D. Pfeifer του San Angelo, Τέξας, που είχε αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια της Ad Limina επίσκεψής μου στη Ρώμη (μια υποχρεωτική επίσκεψη των Καθολικών επισκόπων στον Πάπα για να αναφέρουν τα όσα συμβαίνουν στη Μητρόπολη που διοικούν) μαζί με τους επισκόπους του Τέξας, τον Απρίλιο του 1988, ζήτησα από τον Άγιο Πατέρα τη γνώμη του για το Medjugorje κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής συνομιλίας που είχα μαζί του. Εκείνος μου μίλησε πολύ ευνοϊκά για τα γεγονότα, επισημαίνοντας το καλό που είχε γίνει για τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού που είχαν αργότερα οι Τεξανοί επίσκοποι με τον Άγιο Πατέρα, το Medjugorje ήρθε ξανά στη συζήτηση. Και πάλι η Αγιότητά του μίλησε για το πώς άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων που το επισκέπτονται και είπε ότι μέχρι στιγμής τα μηνύματα δεν είναι αντίθετα με το Ευαγγέλιο».
Ομοίως, στην Ομιλία του κατά τη Θεία Λειτουργία στη Διάσκεψη της Παναγίας των Παρισίων για το Μετζουγκόριε στις 14 Μαΐου 1989, ο επίσκοπος Σ. Τρεϊνέν, της πολιτείας του Αϊντάχο, ΗΠΑ, συσχέτισε μια συζήτηση που κάποτε είχε με τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ:
«Κατά τη διάρκεια εκείνης της συζήτησης, του είπα:« Άγιε Πατέρα, μόλις ήρθα από το Μετζουγκόριε. Υπέροχα πράγματα συμβαίνουν εκεί». Ο Πάπας τότε απάντησε:«Ναι, είναι καλό για τους προσκυνητές να πηγαίνουν στο Μετζουγκόριε και να προσεύχονται και να μετανοούν. Είναι καλό». Αυτό που σας λέω είναι από πρώτο χέρι, εγώ τον άκουσα να το λέει».
Τον Φεβρουάριο του 1990, ο επίσκοπος Murilo Krieger, τότε Βοηθός Επίσκοπος της Φλωριανούπολης, Βραζιλίας, ανέφερε μια συνομιλία που είχε με τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ για τις εμφανίσεις της Παναγίας, όπου ο Πάπας του είπε με ενθουσιασμό: «Το Μετζουγκόριε είναι μεγάλο κέντρο πνευματικότητας!».
Και όχι μόνο αυτό αλλά ο Πατέρας ευχαρίστως συμφώνησε με το αίτημα του επισκόπου Krieger, δίνοντας τις παπικές του ευλογίες στους οραματιστές. Ο επίσκοπος Krieger εξήγησε:
«Το 1988, είχα πάει με οκτώ άλλους επισκόπους και τριάντα τρεις ιερείς σε πνευματικό αναχωρητήριο (retreat) στο Βατικανό. Ο Άγιος Πατέρας γνώριζε ότι πολλοί από εμάς θα πήγαιναν μετά στο Μετζουγκόριε. Ύστερα από μια ιδιωτική Λειτουργία με τον Πάπα, προτού εγκαταλείψουμε τη Ρώμη, μας είπε χωρίς να του έχει ζητηθεί τίποτα: «Προσευχηθείτε για μένα στο Μετζουγκόριε». Σε μιαν άλλη περίπτωση, είπα στον Πάπα, «Πάω για τέταρτη φορά στο Μετζουγκόριε».
Συγκέντρωσε τις σκέψεις του και είπε:« Μετζουγκόριε, Μετζουγκόριε, είναι η πνευματική καρδιά του κόσμου».
Την ίδια μέρα μίλησα με άλλους Βραζιλιάνους επισκόπους και τον Πάπα κατά το μεσημεριανό γεύμα και τον ρώτησα:«Η Αγιότητά σας, μπορώ να πω στους οραματιστές ότι τους στέλνετε την ευλογία σας;» Απάντησε:«Ναι, ναι» και με αγκάλιασε».
Στις 11 Νοεμβρίου 1990, η κρατική εβδομαδιαία εφημερίδα της Κορέας ‘Καθολικές Ειδήσεις’ δημοσίευσε ένα άρθρο του Msgr. Angelo Kim, προέδρου της Συνδιάσκεψης των Κορεατών Επισκόπων: «Πριν από την ολοκλήρωση της τελευταίας Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη, οι Κορεάτες επίσκοποι προσκλήθηκαν σε γεύμα με τον Άγιο Πατέρα. Με την ευκαιρία αυτή, ο Μονσινιόρ Κιμ απευθύνθηκε απευθείας στον Άγιο Πατέρα και είπε: «Πατέρα, χάρη σε σας, η Πολωνία ήταν σε θέση να απελευθερωθεί από τον κομμουνισμό». Σε αυτό, ο Άγιος Πατέρας απάντησε: «Όχι, αυτό δεν οφείλεται σε μένα. Αυτό είναι έργο της Θεοτόκου, όπως το προείπε στη Φάτιμα και στο Μετζουγκόριε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Kwangju είπε τότε στον Άγιο Πατέρα: «Στην πόλη Nadju στην Κορέα, η Παναγία κλαίει...».
Ο Πάπας απάντησε: «Υπάρχουν επίσκοποι, όπως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που είναι εναντίον Της... αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που ανταποκρίνονται στην έκκλησή Της, τον αριθμό των μεταστροφών... Όλα αυτά υπογραμμίζονται στο Ευαγγέλιο. Όλα αυτά τα γεγονότα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά». 


ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αγγελική Σ. Νατσούλη

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η αγάπη είναι πάντα όμορφη όταν είσαι με τον αληθινό άνθρωπο, εσένα και τον αληθινό εραστή. Είμαι Mayruris Camplelo ο φίλος μου έχει διαλυθεί μαζί μου και ήμουν μόνος γι 'αυτό κατευθύνονται σε ένα πολύ ευγενικό και μεγάλο άχνη ξόρκι Δρ ADELEKE που με βοήθησε να φέρει πίσω τον εραστή μου για μένα και μου ζήτησε 340 ευρώ για τα στοιχεία που απαιτούνται για το ξόρκι και σήμερα είμαι μαζί του τώρα και είμαστε ευτυχισμένοι μαζί. Είμαι πολύ ευγνώμων για ό, τι έχετε κάνει για μένα Δρ ADELEKE μπορείτε να τον email aoba5019@gmail.com ή Whatsapp μου μέσω +27740386124 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;