Η ενότητα είναι πλέον αναγκαία


Ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Δυσκολότερες από κάθε άλλη φορά και μάλιστα, δεν γίνεται να τις αγνοήσουμε γιατί αν δεν προσέξουμε, θα δημιουργήσουμε το τέλος του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καιρός για απόγνωση. Η απόγνωση είναι που έφτιαξε το πρόβλημα. Τώρα είναι καιρός για επιδιόρθωση των ζημιών του προβλήματος, που μέχρι τώρα προσπαθούμε να το λύσουμε με τρόπους που "δεν δουλεύουν".
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι πνευματικό. Οι ιδέες που έχουμε για την πνευματικότητα μας σκοτώνουν. Η λύση όμως βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Τόσο κοντά που δεν την βλέπουμε. Και είναι τόσο απλή, που δεν την "πιστεύουμε". Τρεις μόνο λέξεις είναι αρκετές για να τις θυμόμαστε εύκολα: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ. Ο δικός μας δρόμος δεν είναι ο καλύτερος, απλά είναι ένας άλλος δρόμος. Όλα τα μονοπάτια από τις διάφορες πλευρές του βουνού οδηγούν στην κορφή του, αυτό όμως γίνεται αντιληπτό από τους ορειβάτες μόνον σα φτάσουν επάνω και έχουν όλη την εικόνα της περιοχής. Και όμως. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να "χωνέψουν" τη σκέψη ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο τέρμα, και προτιμούν να πεθάνουν γατζωμένοι στην πλάνη τους, πως οι άνθρωποι πρέπει να λύνουν τις σοβαρές μεταξύ τους διαφορές σκοτώνοντας ο ένας τον άλλο.
Άλλοτε οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη. Μετά κατάλαβαν ότι είναι στρογγυλή και άλλαξαν όλα τα λανθασμένα δημιουργήματα του νου τους.
Άλλοτε οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν το κέντρο του ηλιακού συστήματος και πως ο ήλιος και όλα τα άλλα ουράνια σώματα περιστρέφονταν γύρω της. Ολόκληρες θεωρίες είχαν δημιουργηθεί γύρω από αυτή την πεποίθηση. Όταν ο Κοπέρνικος απέδειξε ότι η θεωρία αυτή ήταν λανθασμένη, κατηγορήθηκε σαν βλάσφημος και όταν ο Γαλιλαίος αργότερα επιβεβαίωσε τα ευρήματα του Κοπέρνικου, κι αυτός κατηγορήθηκε από την Εκκλησία σαν αιρετικός και εξαναγκάστηκε να αποκηρύξει τις ανακαλύψεις του και μόνον μετά από 300 χρόνια - μόλις τον 20 αι. - η Καθολική Εκκλησία ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τον Γαλιλαίο. Έτσι έμελλε να γίνει παροιμιώδης η έκφραση, "Όλες οι μεγάλες αλήθειες ξεκινούν σαν βλασφημία". Τα απατηλά πιστεύω δημιουργούν νοητικές ερμηνείες που δεν εξυπηρετούν την ανθρωπότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;