Κυριακή, 8 Απριλίου 2018

Η περιστροφική κίνηση των τσάκραΣτα σανσκριτιά, η λέξη τσάκρα σημαίνει "τροχός". Υπάρχουν επτά τροχοί ή σημεία ενέργειας στο σώμα μας και κάθε τσάκρα έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και σχετίζεται με διαφορετικές πτυχές της ύπαρξής μας.

Τα επτά τσάκρα, από μεταφυσική άποψη, είναι τα σημεία που η ενέργεια ρέει μέσα μας, σύμφωνα με τις ινδουιστικές, βουδιστικές και Jain πεποιθήσεις. Τα τσάκρα είναι: της ρίζας (βάσης της σπονδυλικής στήλης), της ιερής περιοχής (κάτω κοιλιακή χώρα), του ηλιακού πλέγματος (άνω κοιλιακή χώρα), της καρδιάς, του λαιμού, του τρίτου ματιού (ανάμεσα στα μάτια) και του στέμματος (στην κορυφή της κεφαλής).

Είναι οι κρίσιμοι κόμβοι που καθορίζουν την κατάσταση του σώματος και του νου. Ακριβώς όπως ο εγκέφαλος ελέγχει τις φυσικές, διανοητικές και πνευματικές λειτουργίες μέσω των νευρικών κυττάρων, τα τσάκρα λαμβάνουν το πράνα ή κοσμική ενέργεια που είναι μέσα σε όλα τα όντα και την μετατρέπει σε πνευματική ενέργεια.
Πιστεύεται ότι τα τσάκρα μας περιστρέφονται από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή της κεφαλής μας με δεξιόστροφη κίνηση.

Πώς μετράται η περιστροφή των τσάκρα.
Εκείνοι που εκπαιδεύονται στην ενεργειακή εργασία, για παράδειγμα οι απόφοιτοι της Σχολής Θεραπείας της Barbara Brennan, μπορούν να μετρήσουν ενδεχομένως την περιστροφή των ενεργειών των μεμονωμένων τσάκρα χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο εκκρεμές ή σκανάροντας το τσάκρα με την παλάμη των χεριών τους.

Μπορείτε να οραματιστείτε πώς γίνεται αυτό με το να φανταστείτε ένα ρολόι τοίχου που κρέμεται στο στήθος σας. Για τους εκπαιδευόμενους στην ενεργειακή εργασία, ο ασκούμενος μπορεί να νιώσει ή να οραματιστεί τους δείχτες του ρολογιού πηγαίνοντας δεξιόστροφα ή αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αργά, γρήγορα ή ελλειψοειδώς.  

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίσετε τα τσάκρα σας;
Τι συμβαίνει αν τα τσάκρα σας δεν περιστρέφονται σωστά;

Μπορεί ένα μπλοκάρισμα σε μια περιοχή τσάκρα να είναι η αιτία της σωματικής ή συναισθηματικής έντασης ή ασθένειας στο σώμα σας. Εάν τα τσάκρα σας δεν περιστρέφονται δεξιόστροφα, τότε η υγεία και η ευεξία σας δεν θα είναι σε άριστη ισορροπία.
Μια μη ισορροπημένη κίνηση της περιστροφής μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα. 

Όταν περιστρέφονται σωστά, η ενέργεια ρέει μέσα σας εύκολα και αβίαστα και εκπέμπετε καλή υγεία και ζωντάνια. Όταν τα τσάκρα σας είναι φραγμένα ή δεν περιστρέφονται σωστά, η ενέργεια μπορεί να κολλήσει, να αισθανθείτε λήθαργο και να αντιμετωπίσετε σωματικές ασθένειες.

Θεραπεύστε τα τσάκρα σας.
Εάν αισθάνεστε ότι έχετε προκαλέσει βλάβη στα τσάκρα σας, πρέπει να κάνετε κάποια αυτοθεραπεία. Μπορείτε να αλλάξετε την ενέργεια του εαυτού σας κάνοντας θετικές επιλογές. Και, μπορείτε να εργαστείτε με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία για να φέρετε σε ευθυγράμμιση τα τσάκρα σας. Υπάρχουν επίσης τρόποι να ασκήσετε τα τσάκρα σας και να τα τροφοδοτήσετε σωστά με τα σωστά τρόφιμα.
Μπορείτε να πειραματιστείτε με το χειρισμό των δικών σας τσάκρα, οραματιζόμενοι κάθε τσάκρα. Καθίστε σε μια άνετη καρέκλα και κλείστε τα μάτια σας. Μπορείτε να παίξετε μουσική διαλογισμού, αν σας βοηθάει. Ξεκινήστε παίρνοντας τρεις μεγάλες αναπνοές. Κάθε εισπνοή να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη και αφήστε τους ώμους σας να πέφτουν πιο χαμηλά σε κάθε εκπνοή. Στη συνέχεια αναπνέετε κανονικά καθώς θα επιτρέπετε στο μυαλό σας να καθαρίζει.

Με το νου σας συντονιστείτε με το κάθε τσάκρα σε κάθε σημείο του σώματός σας. Οραματιστείτε κάθε τροχό ζωηρά χρωματισμένο, περιστρεφόμενο δεξιόστροφα με κανονική ταχύτητα. Πιστεύεται εν γένει ότι έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τον ρυθμό περιστροφής κάθε τσάκρα και μπορείτε έτσι να θεραπεύσετε τον εαυτό σας.  

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αγγελική Σ. Νατσούλη