Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Τι είναι τελικά η Αστρολογία;

Τι ακριβώς είναι η Αστρολογία; Ο καθένας την έχει ακουστά. Απλά πάρτε οποιοδήποτε δημοφιλές περιοδικό και σίγουρα θα βρείτε μέσα στις σελίδες του κάποιο είδος ‘ωροσκοπίου’. Οι σοβαροί άνθρωποι σχεδόν δεν θεωρούν έντιμο να δείχνουν ενδιαφέρον για την αστρολογία. «Αυτή αφορά μόνο τους αμόρφωτους και τους δεισιδαίμονες που τείνουν να πιστεύουν τα πάντα», λένε.

Κάτι σας θυμίζει αυτό, έτσι δεν είναι; Αυτή η άποψη είναι πολύ κοινή στον κόσμο μας. Πώς γίνεται τότε, και τα μεγαλύτερα μυαλά του παρελθόντος, των οποίων οι ιδέες και οι ανακαλύψεις έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης, ασχολήθηκαν σοβαρά με την αστρολογία; Χρησιμοποιούσαν την αστρολογία στις έρευνές τους και πολλοί από εκείνους τους σοφούς έγραψαν ολόκληρους τόμους πάνω στην αστρολογία. Πριν από τον 17ο αι. η αστρολογία ήταν αδιαχώριστο τμήμα της ανώτερης εκπαίδευσης.

Οι Εξέχοντες Αστρολόγοι του Παρελθόντος
Πτολεμαίος (2ος αιώνας μ.Χ.), ήταν ένας από τους ιδρυτές της αστρονομίας και της αστρολογίας. Ο Πτολεμαίος τιμάται από τους αστρονόμους για πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά είναι επίσης ο συγγραφέας της Τετράβιβλου, του πρώτου ολοκληρωμένου εγχειριδίου αστρολογίας.
Al Biruni (10ος - 11ος αιώνας), δημιούργησε μια σειρά έργων που αφιερώνονται στην ιατρική, τη γεωγραφία, τη φυσική, την αστρονομία, αλλά είναι επίσης ο συγγραφέας του «Βιβλίου Οδηγιών για τα Στοιχεία της Τέχνης της Αστρολογίας», το οποίο είναι κατά βάση μια διεξοδική αστρολογική πραγματεία.
Παράκελσος (15ος – 16ος αιώνας) ήταν ένας θρυλικός θεραπευτής που θεωρούσε την αστρολογία ως ένα σημαντικό κομμάτι της τέχνης του. Έγραψε ότι ένας γιατρός που δεν ξέρει αστρολογία είναι «ψευτο-γιατρός» και το φάρμακο βρίσκεται στον ουρανό.
Tycho Brahe (16ος αιώνας) χαιρετίστηκε ως «ο Βασιλιάς των Αστρονόμων», ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν ως αστρολόγος και αλχημιστής. Ο Brahe ήταν σε θέση να επιτύχει την υψηλότερη ακρίβεια στις αστρονομικές μετρήσεις, αλλά επίσης ξόδεψε χρόνο στο γράψιμο
αστρολογικών ημερολογίων για το βασιλιά της Δανίας, καθώς και για την ερμηνεία των γενέθλιων αστρολογικών χαρτών των παιδιών του.
Johannes Kepler (16ος - 17ος αιώνας) ήταν ένας μεγάλος αστρονόμος του οποίου οι νόμοι χρησιμοποιούνται σήμερα για τον υπολογισμό των τροχιών των πλοίων του διαστήματος. Στο πρώτο αστρολογικό ημερολόγιο του, ο Κέπλερ προέβλεψε έναν εξαιρετικά ψυχρό χειμώνα και την εισβολή των Τούρκων στην Αυστρία. Όταν όλα συνέβησαν ακριβώς όπως είχε προβλέψει, έγινε γνωστός ως προφήτη. Επέκρινε τη χυδαία αστρολογία, παρόμοια με το είδος που μπορούμε να διαβάσουμε τώρα σε εφημερίδες και περιοδικά, αλλά πρόσθεσε νέα στοιχεία στη θεωρία της πραγματικής αστρολογίας.
Karl Gustav Jung (19ος - 20ος αιώνας) διάσημος ψυχολόγος και ψυχίατρος ο οποίος μελέτησε σοβαρά την αστρολογία και την χρησιμοποίησε στο έργο του. Ένα από τα αστρολογικά πειράματά του έγινε ευρέως γνωστό.

Όχι και λίγα φωτεινά μυαλά, έτσι δεν είναι; Ποιος θα τολμούσε να πει πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν αδαείς και δεισιδαίμονες; Έτσι, ίσως να υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτή την «επιχείρηση» της αστρολογίας, πέρα και πάνω από τα πανταχού παρόντα ‘ωροσκόπια’ των περιοδικών.

Η Αστρολογία ως Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία
«Εκείνο που είναι κάτω είναι σαν αυτό που είναι πάνω, αυτό που είναι πάνω είναι όμοιο με αυτό που είναι κάτω για να κάνει τα θαύματα του ενός και μοναδικού πράγματος».
Σμαραγδένια Πινακίδα του Ερμή του Τρισμέγιστου (σε μετάφραση Ισαάκ Νεύτωνα).

Μια τέτοια παγκόσμια κοσμοθεωρία είναι καλή για τη φιλοσοφία επειδή περιγράφει όλα τα πράγματα σε γενικές γραμμές και δεν σκαλίζει τα κυρίως θέματα της καθημερινής ζωής. Εκεί είναι που η αστρολογία είναι μοναδική: προβάλει φιλοσοφικές έννοιες στη ζωή μας, καθημερινές δουλειές, θέματα υγείας, σχέσεις, πάνω στις διεργασίες που συμβαίνουν στην ανθρώπινη κοινωνία, στις καιρικές συνθήκες, στους σεισμούς, τις πλημμύρες, και τόσα άλλα. Οι τομείς εφαρμογής για την αστρολογία είναι πολλοί.
Οι αστρολόγοι του παρελθόντος θεωρούσαν την αστρολογία ως τέχνη, αλλά περιλαμβάνει και πολλά μαθηματικά και τεχνικά στοιχεία που δεν ταιριάζουν με την σύγχρονη αντίληψη της τέχνης. Πολλοί σύγχρονοι αστρολόγοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι η αστρολογία είναι επιστήμη - και ήταν πράγματι μία από τις τρεις Μεγάλες Επιστήμες της αρχαιότητας - όμως, η αστρολογία δεν θα είναι ποτέ σύμφωνη με την Προκρούστεια κλίνη της σύγχρονης άποψης για το τι συνεπάγεται μια επιστήμη.
Κατά την άποψή μου, η αστρολογία μπορεί να οριστεί με τον πιο κατανοητό τρόπο ως εφαρμοσμένη φιλοσοφία. Η αστρολογία προσφέρει μια ειδική, κοσμική προοπτική των γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή μας. Δίνει στα γεγονότα μια τάξη, και λόγω αυτής, μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση σε μια δυσάρεστη κατάσταση, ή – εφόσον η αστρολογία παρέχει μια κατανόηση των κινητήριων δυνάμεων πίσω από τα γεγονότα – να κάνει μια πρόγνωση.
Η παραδοσιακή αστρολογία έχει μια σειρά από παρακλάδια, εκ των οποίων τα κυριότερα θα συζητηθούν στην επόμενη ενότητα.

Οι Κύριοι Κλάδοι της Αστρολογίας
Η παραδοσιακή αστρολογία έχει τρία βασικά σκέλη:

Γενέθλια Αστρολογία, ασχολείται με την ανθρώπινη ζωή σε επίπεδο ατόμων και κύριο εργαλείο της είναι ο γενέθλιος χάρτης ενός ατόμου (δλδ. το ωροσκόπιο γέννησης). Αυτός αναφέρεται σ’ ένα χάρτη του ουρανού κατά τη στιγμή της γέννησης του ατόμου, όπως φαίνεται από τον τόπο της γέννησής του. Αυτός ο κλάδος περιλαμβάνει επίσης τη συναστρία, ή την αστρολογία των σχέσεων, καθώς και τις αστρολογικές θεραπείες.
Κοσμική Αστρολογία, μελετά τη ζωή των μεγάλων κοινοτήτων των ανθρώπων, όπως πόλεις, χώρες και έθνη, καθώς και τον κόσμο στο σύνολό του. Σε αυτόν τον κλάδο συχνά δεν έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε τη στιγμή της γέννησης του εν λόγω φορέα. Πότε ακριβώς γεννιέται μια πόλη; Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται κάποιες ειδικές ποικιλίες αστρολογικών χαρτών. Αυτός ο κλάδος περιλαμβάνει επίσης την πολιτική αστρολογία, την αστρο-μετεωρολογία, την οικονομική αστρολογία και την αστρολογία των επιχειρήσεων, καθώς και τους μικρότερους κλάδους που μελετούν τις διάφορες καταστροφές, όπως σεισμούς, πλημμύρες, εκρήξεις ηφαιστείων, κ.λπ.
Δικαστική Αστρολογία, είχε σχεδόν ξεχαστεί κατά τον 20ο αιώνα και μόνο σχετικά πρόσφατα ξαναγεννήθηκε. Είναι ένα μυστηριώδες παρακλάδι που βρίσκεται μακριά από την επιστήμη και πολύ κοντά στην αρχαία μαγεία. Οι πιο γνωστές ειδικότητες που περιλαμβάνονται στη δικαστική αστρολογία είναι η πανάρχαια αστρολογία, όπου ένας χάρτης ρίχνεται όταν τίθεται ένα ερώτημα και η εκλεκτική αστρολογία, η οποία διδάσκει πώς να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή στιγμή για διάφορες ανθρώπινες πρωτοβουλίες.

Το Ωροσκόπιο, γνωστό και ως Γενέθλιος Χάρτης
Όλοι αυτοί οι κλάδοι και ειδικότητες μοιράζονται ένα κοινό εργαλείο, το ωροσκόπιο. Ένα ωροσκόπιο είναι μια σχηματική εικόνα ή χάρτης του ουρανού σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από μια συγκεκριμένη τοποθεσία πάνω στη Γη. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν: ωροσκόπια γέννησης, που υπολογίζονται από την ώρα της γεννήσης των ανθρώπων και τον τόπο γέννησής τους, ωροσκόπια σημαντικών γεγονότων, και ωροσκόπια ισημεριών (εαρινών και φθινοπωρινών) που υπολογίζονται για συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Εδώ είναι ακριβώς όπου «ό,τι είναι πάνω» ενώνεται με «αυτό που είναι κάτω»: ο χάρτης που απεικονίζει την κατάσταση του σύμπαντος χρησιμοποιείται για να καταλάβουμε ένα ανθρώπινο ον, ή κάποιο άλλο μικρόκοσμο.

Η λέξη ωροσκόπιο χρησιμοποιήθηκε, και χρησιμοποιήθηκε σωστά για πολλούς αιώνες, αν όχι για χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, ωστόσο, είναι τόσο συχνά και σε μεγάλη έκταση κακοποιημένη σχετικά με την εφαρμογή της σε οποιοδήποτε είδος αστρολογικών και ψευδο-αστρολογικών κειμένων ώστε οι Δυτικοί αστρολόγοι την χρησιμοποιούν σπάνια. Αντ 'αυτής χρησιμοποιείται η λέξη χάρτης: ο γενέθλιος χάρτης, ο χάρτης ενός έθνους, ο χάρτης μιας Εαρινής Ισημερίας και ούτω καθεξής. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι εναλλακτικά, έτσι ώστε οι αναγνώστες να αρχίσουν να έχουν μια σαφή κατανόηση της λέξης «ωροσκόπιο».