Ελευθέρωσε τη χαρά


Μέχρι σήμερα όλοι μας ξέραμε πως το γέλιο και η χαρά κάνουν καλό στην ψυχή. Τώρα όμως θα πάμε λίγο πιο πέρα. Η χαρά είναι η ψυχή. Η ψυχή είναι αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε χαρά. Καθαρή χαρά. Ατέλειωτη χαρά. Αυτή είναι η φύση της ψυχής. Το χαμόγελο είναι ένα παράθυρο προς την ψυχή. Το γέλιο είναι η πόρτα.
Στον κόσμο, παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι, στους οποίους ανήκουν οι γεμάτες χαρά ψυχές, δεν φαίνονται καθόλου ευτυχισμένοι. Τι συμβαίνει λοιπόν; Αν η ψυχή σου είναι τόσο χαρούμενη, γιατί εσύ δεν είσαι; Η απάντηση βρίσκεται στο νου σου. Άνοιξε το νου σου, άφησε τα συναισθήματά σου να εκτονωθούν, να αποβάλουν δηλαδή τον "τόνο", την ένταση και η καρδιά σου θα είναι τότε ένας αγωγός που θα επιτρέπει την ελεύθερη ροή της ζωτικής ενέργειας στην ψυχή σου. Αυτή η ελεύθερη ροή της ενέργειας είναι χαρά. Και η χαρά είναι αγάπη που εκφράζεται ελεύθερα. Όποτε η ελεύθερη και απεριόριστη έκφραση της ζωής και της αγάπης απαγορεύεται ή περιορίζεται από οποιαδήποτε περίσταση ή συνθήκη, τότε η ψυχή, που είναι η ίδια η χαρά, δεν εκφράζεται πλήρως. Η χαρά που δεν εκφράζεται πλήρως είναι αυτό που ονομάζεται λύπη.
Υπάρχουν φορές, πολλές είναι η αλήθεια, που δεν νιώθεις χαρά. Τότε πώς γίνεται να την ελευθερώσεις; Αυτό είναι το μυστικό της χαράς. Δεν μπορείς να νιώσεις χαρά, μέχρι να την εκφράσεις, να την βγάλεις από μέσα σου. Και αν δεν τη νιώθεις, τότε βοήθησε κάποιον άλλον να τη νιώσει. Ελευθέρωσε τη χαρά που βρίσκεται μέσα σε κάποιον άλλον και ελευθερώνεις τη χαρά που είναι μέσα σου.
Μπορεί να γίνει με κάτι τόσο απλό όσο ένα χαμόγελο. Ή ένα κομπλιμέντο. Ή μια τρυφερή ματιά. Με το να μοιραστείς ένα συναίσθημα, με το να πεις την αλήθεια, με το να σταματήσεις το θυμό, με το να πάψεις να κάνεις κριτική. Με την προθυμία να ακούσεις και με την προθυμία να μιλήσεις. Με την απόφαση να συγχωρήσεις και με την επιλογή να ελευθερώσεις. Με την αυτοδέσμευση να δίνεις και με τη χάρη να δέχεσαι.
Σου λέω ότι υπάρχουν χίλιοι τρόποι να ελευθερώσεις τη χαρά στην καρδιά κάποιου άλλου. Όχι, χίλιες φορές χίλιοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;