Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007

Οι μπλόγκερς για το περιβάλλον

Σήμερα το θέμα αφορά τα του περιβάλλοντος και έχουμε πολλά να μάθουμε γι' αυτό, από το βιβλίο "Συζήτηση με το Θεό - 2". Ναι, ακόμα και τέτοια θέματα αναλύονται μέσα στις σελίδες του. Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάω, να μια ερώτηση:
Μειώνεται πράγματι το στρώμα του όζοντος; Αποδεκατίζονται στ' αλήθεια τα τροπικά δάση;
Και ιδού η απρόσμενη απάντηση:
Ναι. Όμως η καταστροφή δεν αφορά μόνο σε τόσο φανερά πράγματα. Υπάρχουν λιγότερο φανερά προβλήματα, για τα οποία θα έπρεπε να ανησυχείτε. Για παράδειγμα, έχει αρχίσει να μειώνεται με ταχύτητα το χώμα στον πλανήτη. Δηλαδή, τελειώνει το καλό χώμα, όπου καλλιεργείτε την τροφή σας. Αυτό συμβαίνει γιατί το χώμα χρειάζεται χρόνο για ν' ανασυσταθεί και οι αγροτικές σας ετειρείες δεν έχουν χρόνο. Θέλουν έδαφος που να παράγει, να παράγει, να παράγει. Έτσι, η πανάρχαια πρακτική των εναλλασσόμενων καλλιεργειών από εποχή σε εποχή εγκαταλείπεται ή γίνεται πιο βραχυχρόνια. Για να αντισταθμιστεί η απώλεια χρόνου, ρίχνονται συνεχώς χημικά στο έδαφος για να το καταστήσουν γόνιμο ταχύτερα. Όμως με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τεχνητό υποκατάστατο της Μητέρας Φύσης που να πλησιάζει, έστω, αυτά που παρέχει Εκείνη. Το αποτέλεσμα είναι ότι διαβρώνετε το διαθέσιμο θρεπτικό επιφανειακό έδαφος, μειώνοντάς το σε μερικές περιοχές σε λίγα μόνο εκατοστά. Με άλλα λόγια, καλλιεργείτε όλο και περισσότερη τροφή σε χώμα που έχει όλο και λιγότερα θρεπτικά στοιχεία. Δεν έχει σίδηρο, δεν έχει ορυκτά. Δεν έχει τίποτα από εκείνα που περιμένετε να δώσει το έδαφος.
Ακόμη χειρότερα, τρώτε τροφές γεμάτες με τα χημικά που ρίχνετε στο έδαφος, σε μιαν απελπισμένη προσπάθεια να το ανασυνθέσετε. Ενώ δεν προκαλούν φανερή βλάβη στο σώμα βραχυπρόθεσμα, με λύπη σας θα ανακαλύψετε ότι μακροπρόθεσμα αυτά τα ίχνη δεν κάνουν καθόλου καλό στην υγεία.
Αυτό το πρόβλημα της διάβρωσης του χώματος είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι δεν είστε ενήμεροι και ο μαρασμός του γόνιμου εδάφους δεν είναι μια φαντασίωση "γιάπηδων" περιβαλλοντολόγων, που ψάχνουν για την επόμενη εκστρατεία που θα γίνει μόδα.
Λίγα πράγματα σας απασχολούν στον πλανήτη σας, πέρα από την ικανοποίηση των παθών σας, την κάλυψη των άμεσων και στο μεγαλύτερο ποσοστό, υπερβολικών αναγκών σας και το ξεδίψασμα της ατέρμονης ανθρώπινης επιθυμίας για το μεγαλύτερο, το καλύτερο, το περισσότερο. Όμως καλά θα κάνετε, ως είδος, ν' αναρωτηθείτε πότε πια θα πείτε "φτάνει;"