Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2007

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Όλα όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες αποτελούσαν μια μεγάλη εισαγωγή για το πιο σημαντικό γεγονός που απασχολεί το μυαλό του ανθρώπου: Το Θάνατό Του, που του δημιουργεί ένα φόβο που καίει σαν ηφαίστειο. Ένας κρυφός διαρκής φόβος, που κανένα χρηματικό ποσό ή δύναμη δεν μπορεί να εξουδετερώσει. Πόσο δυνατός είναι ο φόβος το καταλαβαίνουμε από τα τόσα που κάνουν οι άνθρωποι για να τον αποφύγουν: κρίσεις της μέσης ηλικίας, συναναστροφές με νεότερους, πλαστική χειρουργική, επίμονη γυμναστική, συσσώρευση υλικών αγαθών, απογόνους που θα διαιωνίσουν το όνομά τους, προσπάθειες να φαίνονται νεότεροι και τόσα άλλα. Απασχολούμαστε τρομερά με το θάνατό μας, και μερικές φορές τόσο ώστε λησμονούμε τον αληθινό σκοπό της ζωής μας.
Αν όμως οι άνθρωποι γνώριζαν πως η ζωή δεν έχει τέλος, γι' αυτό και δεν πεθαίνουμε ποτέ, στην ουσία δεν γεννιόμαστε ποτέ, τότε ο φόβος αυτός θα εξαφανιζόταν. Αν ήξεραν πως έζησαν αμέτρητες ζωές και πως θα ξαναζήσουν κι άλλες, θα ένιωθαν μεγαλύτερη σιγουριά. Αν ήξεραν ότι τριγύρω τους υπάρχουν πνεύματα πρόθυμα να τους βοηθήσουν όσο βρίσκονται στη σωματική ζωή και ότι μετά τον θάνατο συνυπάρχουν στην πνευματική κατάσταση με τα πνεύματα αυτά, στα οποία περιλαμβάνονται και αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει, θα ένιωθαν μεγάλη παρηγοριά. Αν ήξεραν ότι οι "φύλακες άγγελοι"υπάρχουν πράγματι, θα ένιωθαν πολύ πιο ασφαλείς. Αν ήξεραν ότι οι πράξεις βίας και αδικίας προς τους συνανθρώπους δεν περνούν απαρατήρητες, αλλά πρέπει να "ξεπληρωθούν" σε κάποιες άλλες ζωές, θα ένιωθαν λιγότερη οργή και επιθυμία για εκδίκηση. Και αν πράγματι "προσεγγίζουμε το Θεό με τη γνώση", τότε τι νόημα έχουν τα υλικά αγαθά και η δύναμη όταν θεωρούνται ως αυτοσκοπός και όχι ως μέσα γι' αυτή την προσέγγιση; Το να είσαι άπληστος ή να μοχθείς για εξουσία δεν έχει κανένα νόημα.
Μετά από ώριμη σκέψη, για τους παραπάνω λόγους, αποφασίσαμε με την ομάδα του www.otan.gr να κάνουμε μια ομάδα μελέτης πάνω στο καίριο αυτό θέμα. Θα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη στα άτομα που βιώνουν θάνατο στην οικογέννεια ή είναι βαριά ασθενείς. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκέφτεται την προαναφερθείσα ιστοσελίδα και να δηλώνει συμμετοχή. Η ομάδα θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη και θα δούμε την ημέρα εν καιρώ. Θα είναι καθημερινή μέρα, αργά το απόγευμα.