Η δύναμη της προσευχής


Γιατί οι άνθρωποι προσφεύγουν με προσευχή στις λεγόμενες θαυματουργές εικόνες;
Ποιά δύναμη τους αναγκάζει να ζητούν τη βοήθεια τους;
Αυτά τα ερωτήματα κίνησαν το ενδιαφέρον των λειτουργών του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ψυχονευρολογίας Μπέχερεφ στην Πετρούπολη.
Ο ανταποκριτής Μπορίς Γκερστέιν είχε τηλεφωνική συνέντευξη με τον λειτουργό του Ινστιτούτου, καθηγητή Βαλέρι Σλιόζιν. Πιο κάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης.

- Γιατί σας κίνησε το ενδιαφέρον το ζήτημα της επίδρασης της προσευχής στη συνείδηση των ανθρώπων;

«Αποφασίσαμε να μάθουμε, γιατί εκατομμύρια άνθρωποι προσκυνούν το ένα ή το άλλο θρησκευτικό αντικείμενο. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν κάποιες υλικές επιβεβαιώσεις του γεγονότος ότι, λόγου χάριν, κάποια συγκεκριμένη εικόνα βοηθά τους ανθρώπους να απαλλαχτούν από τις αρρώστιες. Όσο κι’ αν φαίνεται παράξενο, κάτι το θετικό σ’ αυτό το γεγονός πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει. Εφόσον αυτό συμβαίνει από τα παμπάλαια χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν λάθος. Εκτός αυτού, τον τελευταίο καιρό έκαναν την εμφάνιση τους, εκπληκτικές ειδήσεις από διάφορες χώρες του κόσμου.
Π.χ. στις ΗΠΑ με τη βοήθεια της προσευχής θεραπεύεται η σχιζοφρένεια. Όπως αποδείχτηκε, όσο πιο συχνά ο άνθρωπος προσφεύγει στη βοήθεια της προσευχής, τόσο πιο εύκολα αντεπεξέρχεται στα συμπτώματα της αρρώστιας.
Στη Δημοκρατία της Κορέας σε ερευνητικό κέντρο διεξάχθηκε σειρά πειραμάτων με γυναίκες, που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν για πολύ καιρό. Στη διάρκεια τεχνικής γονιμοποίησης σε εργαστήριο άνοιγαν το μαγνητόφωνο με ηχογραφημένη σε κασέτα προσευχή. Το αποτέλεσμα στο 80% των περιπτώσεων ήταν θετικό.
Στη Γερμανία στο πανεπιστήμιο της πόλης Άαχεν εξακριβώθηκε ότι μετά τις εγχειρήσεις καρδίας οι περιπλοκές ήταν κατά 20-30% λιγότερες, αν κάποιοι προσεύχονταν για τους αρρώστους. Στο πείραμα συμμετείχαν 150 άτομα.

Ακριβώς όλα αυτά αποφασίσαμε να τα ελέγξουμε και προσκαλέσαμε στο εργαστήριο ιερείς διαφόρων θρησκειών: ορθόδοξους, καθολικούς, μουσουλμάνους, βουδιστές και ραβίνους, - είπε συνεχίζοντας ο καθηγητής Σλιόζιν. Σε όλους φορέσαμε στο κεφάλι καπελάκια με ηλεκτρόδια και τους παρακαλέσαμε να προσευχηθούν. Στη διάρκεια της προσευχής καταγραφόταν εγκεφαλογράφημα.
Να, λοιπόν, τι εξακριβώθηκε, για πρώτη φορά στην παγκόσμια πρακτική.
Ως σήμερα η επιστήμη γνώριζε τρείς καταστάσεις του εγκεφάλου: την εγρήγορση, τον «γρήγορο» και τον «αργό» ύπνο. Λοιπόν, εμείς ανακαλύψαμε άλλη μια κατάσταση, που μπορεί να αποκαλεστεί «εγρήγορση προσευχής».
Στο εγκεφαλογράφημα αυτό, έχει την ακόλουθη μορφή. Τις στιγμές της εγρήγορσης ο φλοιός του εγκεφάλου δημιουργεί ρυθμούς βιολογικών ρευμάτων συχνότητας 30 Χερτζ. Ενώ όταν οι μετέχοντες στο πείραμα βυθίζονταν σε εκστατική προσευχή, σημειωνόταν επιβράδυνση των ρυθμών των βιολογικών ρευμάτων μέχρι τα 3 Χερτζ. Αυτοί οι βραδείς ρυθμοί παρατηρούνται μόνο στα βρέφη ηλικίας 3-4 μηνών. Δηλαδή οι προσευχόμενοι άνθρωποι λες και μετατρέπονται σε βρέφη. Και μετά την προσευχή, ήρεμα επέστρεφαν στον παλιό παλμικό ρυθμό του φλοιού του εγκεφάλου. Μάλιστα αυτές οι νευροφυσικές διαδικασίες συντελούνταν ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη προσευχή και τη γλώσσα που τη διάβαζε ο ιερέας.
Νομίζω ότι η «εγρήγορση προσευχής», όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε «βρεφική» κατάσταση, αποτελεί μια από τις φυσικές ανθρώπινες καταστάσεις, που ως σήμερα απλώς δεν είχαν ανακαλυφθεί, - υποστηρίζει ο καθηγητής Σλιόζιν. Όπως έδειξαν τα πειράματα μας, όταν αυτή απουσιάζει, παραβιάζεται η αρμονία στον οργανισμό και εμφανίζονται αρρώστιες. Δεν είναι τυχαίο που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο: «...να είστε σαν τα παιδιά και θα σωθείτε».

-Υπάρχει οποιαδήποτε στατιστική των ερευνών σας;

«Βέβαια υπάρχει. Έχουμε εξετάσει περίπου 50 άτομα. Ωστόσο η είσοδος στην κατάσταση προσευχής ή, όπως είπε ένας ιερέας, η «συνάντηση με το Θεό», στον καθένα συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο. Πλήρη απόσπαση από τη ζωή έχω παρατηρήσει μόνο σε δύο ανθρώπους. Τα βιολογικά τους ρεύματα στη διάρκεια της προσευχής είχαν ισχύ 2 Χερτζ. Των υπόλοιπων γύρω στα 3-4 Χερτζ».
Ολοκληρώνοντας, ο καθηγητής Σλιόζιν είπε ότι, κατά την άποψη του, πρέπει κανείς να προσεύχεται ειλικρινά, ολόψυχα. Διαφορετικά θεραπευτικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ανάσταση του Λαζάρου - μέρος Β'

'Το Ευαγγέλιο όπως μου υπαγορεύτηκε' γιατί το έκανε ο Ιησούς;