Triggering, και τι να κάνετε γι αυτό


Ένα εξωτερικό γεγονός μπορεί πολλές φορές να πυροδοτήσει μέσα σας μια ψυχολογική αντίδραση και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας. Ονομάζεται ‘πυροδότηση’ ή ‘triggering’ (από την εγγλέζικη λέξη trigger = σκανδάλη) και θα το δείτε να αναφέρεται συχνά στον Τύπο και σε άρθρα στο Διαδίκτυο.

Η ιδέα είναι αρκετά απλή: κάποιος κάνει ή λέει κάτι που προκαλεί στους ανθρώπους μιαν αρνητική συναισθηματική αντίδραση που είναι τόσο ισχυρή ώστε τους εξουθενώνει.

Εάν δεν έχετε νιώσει ποτέ έτσι (triggered), ένας χρήσιμος τρόπος για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται είναι να φανταστείτε ότι σας προσβάλουν σε τέτοιο βαθμό που νιώθετε συναισθηματικά ανίκανοι να το αντιμετωπίσετε. Συνήθως, όταν μιλάμε για ‘πυροδότηση’ υπονοούμε ότι το άτομο νιώθει ένα δυνατό, πολύ ορατό πλήγμα.Το πρώτο πράγμα που θα μοιραστώ μαζί σας είναι ότι η ‘πυροδότηση’ δεν είναι το πρόβλημα. Είναι απλώς το σύμπτωμα. Η ‘πυροδότηση’ σάς κάνει μια τεράστια χάρη, ανεξάρτητα από το πόσο ανεπιθύμητη φαίνεται, γιατί σας δείχνει κάτι μέσα σας που έχει ανάγκη από αγάπη, θεραπευτική προσοχή. Όταν συνεχίζετε να ζείτε σε κατάσταση απέραντης άγνοιας σχετικά με το ψυχοπνευματικό τραύμα που φέρετε μέσα σας, ο Ανώτερός σας Εαυτός φέρνει στην επιφάνεια αυτό το τραύμα από τα βάθη του ασυνείδητου, ώστε να το θεραπεύσετε.

Τα Πνευματικά Παιδιά νιώθουν τον πόνο της πυροδότησης και απαιτούν να αλλάξουν την κατάσταση. "Αν αισθάνομαι ότι κάποιος με προκαλεί, αυτό είναι απόλυτη απόδειξη ότι είναι κακός και πρέπει να αλλάξει", λέει ο πνευματικά ανώριμος άνθρωπος. Επιμένει ότι το να νιώθει ‘πυροδοτημένος’ οφείλεται σε εκείνον που ενήργησε ως σκανδάλη και είναι, επομένως, το πρόβλημα. Και τότε προχωρά και κλιμακώνει την αίσθηση της δυσαρέσκειάς του μέχρι να δει το άτομο/σκανδάλη να σιωπά ή να απομακρύνεται από την επίγνωσή του. Αυτό δεν επιλύει τίποτα, αφού το πραγματικό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και ασαφές στις βαθιές εσοχές της ψυχής του (τη Σκιά). Και σημαίνει ότι το πυροδοτημένο  άτομο θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει εκ νέου μια μελλοντική πυροδότηση. Αυτό με τη σειρά του, σημαίνει ότι ο πόνος του θα γίνεται όλο και πιο ακραίος όλο και πιο εξουθενωτικός και θα φτάσει στο σημείο όλα τα άτομα που συναντά, που κοιτάζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τον πυροδοτούν. Αν δεν καταλήξει ότι πρέπει να πάρει μια Νέα Απόφαση για τον εαυτό του, για τη ζωή του και για την άκαμπτη προσκόλλησή του στη συνειδητότητα του θύματος που διαθέτει, είναι εγγυημένο ότι τελικά θα βρεθεί κλειδωμένος σε μια σταθερή κατάσταση κατάρρευσης, σε μια συνεχή αδιάκοπη επίθεση κρίσεων πανικού.

Έτσι πρέπει δυστυχώς να είναι. Και όχι επειδή κάποιος, κάπου στο Παν που Υπάρχει του εύχεται αυτόν τον πόνο. Εντελώς το αντίθετο. Ο δικός του Ανώτερος Εαυτός, ως πράξη αγάπης προς αυτόν, τον εμπλέκει σ’ αυτές τις εμπειρίες απλά και μόνο επειδή δεν έχει βρεθεί ποτέ κανένας άλλος πιο ευγενικός, πιο απαλός τρόπος ο οποίος να κάνει – όσους είναι άκαμπτα συνδεδεμένοι με τις πεποιθήσεις τους – να επιλέγουν με δική τους πρωτοβουλία να επαναξιολογήσουν αυτές τις πεποιθήσεις και να τις απελευθερώσουν. Και έτσι είναι. Καθώς το πυροδοτημένο  άτομο εξελίσσει τη συνειδητότητά του και αναθεωρεί τις αντιλήψεις του για τον εαυτό του με νέες, αρχίζει να χρησιμοποιεί τα γεγονότα που τον διεγείρουν και τον πυροδοτούν, ως εργαλείο για να δει τα κρυμμένα μέρη της ψυχής του.

"Αν αισθάνομαι πυροδοτημένος, πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα μου το οποίο δεν γνωρίζω, που χρειάζεται θεραπεία" λέει η πνευματικά προχωρημένη ψυχή.
Οι Πνευματικοί Ενήλικες αντιμετωπίζουν αυτές τις πυροδοτήσεις ως δυσάρεστες ευλογίες. Δεν τους αρέσουν ...αλλά παρόλα ταύτα τις ευλογούν με την ευγνωμοσύνη τους καθώς τις χρησιμοποιούν για να δουλέψουν με τη θεραπεία τους. Και όσο βλέπουν τα αποτελέσματα της θεραπείας, συνεχίζουν να αυξάνουν τη συνειδητότητά τους σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, έρχονται όλο και πιο κοντά στο να γνωρίζουν ότι είναι αιώνια, αθάνατα όντα απεριόριστης δημιουργικής δύναμης.

Και έτσι η πρόσκλησή μου προς εσάς: την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι κάτι σας πυροδοτεί, βάλτε ένα χρονικό περιθώριο ανάμεσα στο ερέθισμα (τη σκανδάλη) και την απάντησή σας. Παρατηρείστε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ την πυροδότηση ως Πνευματικός Ενηλίκας. Αντί να αντιδράσετε απλά στην πυροδότηση, δείτε αν μπορείτε να σταματήσετε και να κάνετε κάποιες σκέψεις γύρω από το συμβάν. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς και γιατί έχετε φέρει αυτή την εμπειρία στον εαυτό σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν υπάρχει μια Νέα Απόφαση που μπορείτε να πάρετε για τον εαυτό σας, ώστε να μην έχετε, στο μέλλον, μια τέτοια βίαιη απάντηση από μια ίδια πυροδότηση/σκανδάλη. Και τότε, όταν θα αρχίσετε να απαντάτε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν έχετε μια απάντηση για την πυροδότηση, που να προέρχεται από τον υγιή, θεραπευμένο και ώριμο Εαυτό σας. Και συγκρίνετε την τωρινή σας αντίδραση με εκείνη που θα είχατε, αν δεν είχατε δουλέψει πάνω στη θεραπεία σας.


Μπορείτε να θεραπεύσετε και μπορείτε να ξεπεράσετε τις ενοχλητικές πυροδοτήσεις. Και αυτό είναι μόνο η αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, ζητείστε βοήθεια. Η προσκόλλησή σας στη συνειδητότητα του θύτη δεν σας βοηθάει! Και αν δεν μπορέσετε να την θεραπεύσετε, πραγματικά θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία από κάποιον που θα σας βοηθήσει και θα σας συμβουλεύσει. Βρείτε βοήθεια από επαγγελματία, αν δεν τα καταφέρετε μόνοι σας.  

Αυτά για το άτομο που νιώθει πυροδοτημένο (triggered). Στη συνέχεια, θα ήθελα να απευθυνθώ στον υπόλοιπο κόσμο: σε εκείνους που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα άτομα που νιώθουν πυροδοτημένα (triggered).

Όταν ένα άτομο ή μια ομάδα εμφανίσει σημάδια πυροδότησης, θα ήθελα να σας προσκαλέσω, πρώτα απ 'όλα, να μην το πάρετε προσωπικά. Συχνά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό να σας κάνουν να το πάρετε προσωπικά. Τα Πνευματικά Παιδιά μπορούν να παραμείνουν σε κατάσταση ανωριμότητας για όσο διάστημα τους επιτρέπετε να σας χειραγωγούν. Σκεφτείτε ένα παιδί που ρίχνει κάτω με δύναμη διάφορα προϊόντα από ένα ράφι σούπερ μάρκετ. Όλοι έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν ο γονέας ντραπεί και στη συνέχεια συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του παιδιού, τότε το παιδί θα έχει «μάθει ένα τέχνασμα». Στη συνέχεια θα γνωρίζει ότι μπορεί να πάρει ό,τι θέλει ενισχύοντας επαρκώς το συναισθηματικό δράμα του γονιού. Το παιδί θα μετατρέψει το στρες του, από το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκτήσει αυτό που θέλει, στον "Αρμαγεδδώνα του διαδρόμου 7" για να καταφέρει να πάρει τελικά αυτό που θέλει.

Η πυροδότηση δεν είναι εντελώς άσχετη. Το άτομο αισθάνεται γνήσια δυσφορία. Αλλά η εμπειρία της ζωής το έχει διδάξει ότι μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο, επιτρέποντας σε αυτή τη δυσφορία να φτάσει σε σημείο τήξης. Συνήθως είναι μια εντελώς ασυνείδητη διαδικασία. Συνήθως είναι η σκιά που ενεργοποιεί την πυροδότηση. Αλλά, όποια κι αν είναι η περίπτωση, είναι ένα παιχνίδι χειραγώγησης. Η προσωπικότητα θα αρνηθεί σθεναρά ότι κάνει κάτι τέτοιο και πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι πιθανότατα δεν επιλέγει συνειδητά να πυροδοτηθεί. Αλλά χωρίς αμφιβολία αυτή η διαδικασία πυροδότησης είναι μια προσπάθεια της ψυχής να αλλάξει τη συμπεριφορά των άλλων.
«Αν σταματήσουν να μου το κάνουν αυτό, τότε μπορώ να σταματήσω να αισθάνομαι πυροδοτημένος», είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει το πυροδοτημένο άτομο τα πράγματα -  ενισχύοντας την πεποίθησή του ότι το «πρόβλημα» είναι πέρα από τον εαυτό του και οφείλεται στη συμπεριφορά των άλλων.

Έτσι, αν μπορέσετε να ξεπεράσετε την πυροδοτημένη προσπάθεια του ατόμου να σας προκαλέσει να την πάρετε προσωπικά, θα γίνετε σαν τον γονέα του σούπερ μάρκετ που απλά αρνείται να νιώσει ντροπιασμένος από το διάβημα του παιδιού του και δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις του. Δεν είμαι εδώ για να δώσω συμβουλές σε γονείς, αλλά αν κάποιος δεν αντιδρούσε καθόλου στην αντίδραση του παιδιού του, αυτή θα ξεφούσκωνε, τελικά. Και αν δεν δωροδοκούσε το παιδί για να παραμείνει ήσυχο, θα ήταν λιγότερο πιθανό να το κάνει και πάλι στο μέλλον.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να πείτε στον εαυτό σας όταν παρατηρείτε ένα σκανδαλισμό είναι: "Αυτό δεν είναι για μένα".
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να πείτε στον εαυτό σας είναι: "Δεν είναι χρήσιμο να υποχωρήσω στις απαιτήσεις αυτού του ατόμου, ενώ βρίσκεται σε αυτή την ενεργοποιημένη κατάσταση πυροδότησης".
Δείτε αν μπορείτε να παραμείνετε επικεντρωμένοι στον εαυτό σας με την συνειδητοποίηση ότι αυτό που βλέπετε είναι σημάδι του δικού του μεγάλου πνευματικού πόνου. Να είστε συμπονετικοί όσο μπορείτε. Ευγενικοί όσο μπορείτε. Αλλά και σταθεροί όσο μπορείτε. Δεν κάνετε ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΟ με το να ευνοείτε τις προσπάθειες χειραγώγησης ενός Πνευματικού Παιδιού.
Αυτό που μπορεί να θέλετε να κάνετε είναι να προτείνετε μια μελλοντική ημερομηνία κατά την οποία να συζητήσετε τη συμπεριφορά του, όταν θα νιώθει λιγότερο πληγωμένο συναισθηματικά. Μόνον όταν προσεγγίσετε το θέμα με πιο ήρεμο και λογικό τρόπο θα μπορέσετε να έχετε διάλογο. Και μόνο με ήρεμο διάλογο θα υπάρξει διαπραγμάτευση. Και μόνο με διαπραγμάτευση μπορούν τα δυο μέρη να βρουν λύση αποδεκτή και από τους δύο. Και αυτό χρειάζεται ωριμότητα. Είναι η πρόσκληση του Πνευματικού Παιδιού να μεγαλώσει.

Κλείνοντας, δεν θέλω να πω ότι το άτομο που νιώθει triggered δεν νιώθει αυθεντικά πληγωμένο. Θέλω απλά να πω ότι μια συναισθηματική έκρηξη είναι παραγωγική μόνον όταν την χρησιμοποιείτε για να χειραγωγήσετε άλλους. Και αν δεν θέλετε να σας χειραγωγούν, δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεστε στους άλλους με τον ίδιο τρόπο. Αν επιθυμείτε να επιτύχετε μιαν αλλαγή με τρόπο θετικό και υποστηρικτικό, θα χρειαστεί να το κάνετε με ώριμο τρόπο που ταιριάζει σε ενήλικες. Θα χρειαστεί να ξεπεράσετε το δικό σας triggering.
 Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;