Το Πέπλο της Λήθης - μέρος Α'


(Η συζήτηση του συγγραφέα με τον πνευματικό του οδηγό  συνεχίζεται).

Ε: Είχες πει την τελευταία φορά που μιλήσαμε, ότι θα κάναμε και μια συζήτηση πάνω στην ενότητα των πάντων (oneness).

Α: Ναι, και νομίζω ότι σήμερα είναι αυτή η μέρα. Βασικά θέλω να σου αποδείξω, λίγο πολύ, ότι όλα είναι ένα και μετά, όταν το εμπεδώσεις, θα σου εξηγήσω τι σημαίνει για σένα.

Ε: Θαυμάσια. Αλλά γιατί θα μου αποδείξεις «λίγο πολύ»;

Α: Άσε να σου πω πρώτα κάποια πράγματα για την πραγματικότητα στην οποία ζεις και μετά θα φτάσω στο κύριο θέμα. Πρωτίστως η πραγματικότητα στην οποία ζεις δημιουργήθηκε με σκοπό να βιώσεις την ατομικότητα και να πειραματιστείς μαζί της. Για να γίνει όμως αυτό, κατασκευάστηκε ένα είδος συνειδητότητας για να «φιλτράρει» τις πληροφορίες που θα σου παρέχονται. Πολύ συχνά αποκαλείται «το Πέπλο» και πιο συγκεκριμένα «το Πέπλο της Άγνοιας» και χαίρομαι όταν χρησιμοποιώ αυτό τον όρο. Η βασική χρησιμότητα του Πέπλου είναι να σου εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορείς να αποδείξεις ότι τα πάντα είναι ένα. Οποιαδήποτε εξήγηση πάει να πλησιάσει αυτή την αλήθεια θα ακολουθείται πάντοτε από αμφιβολίες, οι οποίες θα δημιουργούνται εύκολα στο μυαλό κάθε ατόμου.

Ε: Καλά… όμως το Πέπλο… δεν καλύπτει και άλλες γνώσεις και πληροφορίες;

Α: Όχι. Το μόνο που κάνει είναι να κρύβει από εσένα την ουσιαστική ενότητά σου με το Παν Που Υπάρχει. Αλλά σκέψου λίγο… αν όλα είναι ένα, αν η ουσιώδης αλήθεια για όλα τα πράγματα είναι η έμφυτη ενότητα, και αν το Πέπλο σου κρύβει αυτή την ενότητα, τότε είμαι σίγουρος ότι μπορείς με λογικό τρόπο να καταλάβεις ότι το Πέπλο θα σου κρύβει την πιο ουσιώδη φύση των πάντων από σένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις την βαθύτερη αλήθεια βασικά για τίποτα. Επειδή, αν προσέγγιζες την βαθύτερη αλήθεια, θα προσέγγιζες την απόδειξη ότι όλα είναι ένα. Και το Πέπλο το απαγορεύει αυτό. Βλέπεις την κυκλοτερή φύση του προβλήματος; Η ουσιώδης αλήθεια των πάντων είναι ότι τα πάντα είναι ένα με όλα τα άλλα. Αλλά δεν μπορείς να το δεις γιατί σου αποκρύπτεται…

Ε: Εννοείς, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε την αληθινή φύση οποιουδήποτε πράγματος;

Α: Είναι γεγονός. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι, πόσο λίγους ανθρώπους στη Γη τους απασχολεί το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν εις βάθος παρά ελάχιστα πράγματα. Για τίποτα δεν μπορείτε να πείτε «το καταλαβαίνουμε στ’ αλήθεια και μπορούμε να χτίσουμε πάνω στη στερεή βάση της γνώσης». Γνωρίζετε την επιφάνεια των πραγμάτων, τα χαρακτηριστικά τους ή τα αποτελέσματά τους, αλλά δεν γνωρίζετε τη βασική αιτία τους.

Ε: Μμμ… δεν νομίζω να αληθεύει κάτι τέτοιο. Η επιστήμη σήμερα έχει φτάσει στη ρίζα κάποιων πραγμάτων, δεν είναι;

Α: Εντάξει, θα φτάσω κι εκεί. Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος σας και τα ζώα και τα φυτά σας;

Ε: Από ύλη.

Α: Από τι είναι φτιαγμένη η ύλη;

Ε: Εεε… από μόρια. Κι αυτά από άτομα. Κι αυτά πάλι από υποατομικά σωματίδια.

Α: Καλά το πας. Συνέχισε. Από τι είναι φτιαγμένα τα υποατομικά σωματίδια;

Ε: Υποθέτω από ενέργεια…

Α: Και τι είναι η φύση της ενέργειας;

Ε: Πώς;

Α: Από τι είναι φτιαγμένη η ενέργεια; Από πού έρχεται; Δημιουργήθηκε; Αν ναι, πότε και πώς; Και αν όχι, τότε πώς γίνεται και υπάρχει;

Ε: Δεν γνωρίζω. Δεν ξέρω να σου απαντήσω.

Α: Καλά, μη νιώθεις άσχημα… ούτε η επιστήμη σας ξέρει. Υπάρχουν φυσικά ένα σωρό υποθέσεις και θεωρίες, αλλά πέρα από απλές παρατηρήσεις του τι συμβαίνει όταν τα σωματίδια αντιδρούν μεταξύ τους, η επιστήμη σας ξέρει κάτι πολύ κοντά στο τίποτα σχετικά με τη φύση της ενέργειας από την οποία λέτε ότι αποτελείται η ύλη. Και αν οτιδήποτε που παρατηρείτε και με το οποίο ανακατεύεστε, συμπεριλαμβανομένου και του σώματός σας, αποτελείται από ενέργεια για την οποία εσείς δεν γνωρίζετε τίποτα, τότε είναι φανερό ότι για όλα δεν γνωρίζετε πραγματικά τίποτα!
Όλοι οι επιστήμονες, εκτός από ελάχιστους φωτισμένους του είδους, κάνουν το λάθος να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο εκείνο που μπορεί να παρατηρηθεί… ότι δεν υπάρχει τίποτα παρά ο υλικός κόσμος. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο υλικός κόσμος δεν υφίσταται! Είναι μια λειτουργία του εφήμερου κόσμου της ταχύτατα μεταβαλλόμενης ενέργειας. Και αυτή η ενέργεια είναι ένα αδιαπέραστο μυστήριο για τους επιστήμονες. Δεν ξέρουν τι είναι, από πού έρχεται ή κάτι άλλο σχετικό γι αυτήν, πέρα από τις λιγοστές παρατηρήσεις σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις – κι ακόμα και τότε υπάρχουν μυστηριώδεις ασάφειες που δεν μπορούν να εξηγήσουν. Έτσι, τελικά αποτυγχάνουν να κατανοήσουν ή να εξηγήσουν την ουσία εκείνου που λένε ότι είναι πραγματικό.
Ποτέ δεν θα μπορέσετε να κατανοήσετε πλήρως την θεμελιώδη ενέργεια του σύμπαντος αν δεν κατανοήσετε πρώτα τη φύση της συνειδητότητας και, πιο ειδικά, ότι όλη η ενέργεια και ύλη που πηγάζει από την συνειδητότητα είναι ένα και το αυτό πράγμα.

Ε: Όλη η ύλη είναι το ίδιο πράγμα;

Α: Όπως πάνω έτσι και κάτω, όπως κάτω έτσι και πάνω. Το παν είναι ένα. Θα το δεις παντού αυτό, αν γνωρίζεις πώς να βλέπεις τα πράγματα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι περιορίζεσαι και δεν μπορείς να βρεις αποδείξεις, εξαιτίας του Πέπλου.

Ε: Καλά, λοιπόν. Είναι πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και θέλω να τα συζητήσουμε, όμως, πριν το κάνουμε θα ήθελα να μου δώσεις κι ένα-δυο ακόμα παραδείγματα πραγμάτων των οποίων γνωρίζουμε μόνο την επιφάνεια. Διαφορετικά από εκείνα της ενέργειας και της ύλης, εννοώ.

Α: Φυσικά. Θα μπορούσα να σου δώσω άπειρα παραδείγματα. Ό,τι θέλεις, αλλά ορισμένα παραδείγματα παίρνουν πιο πολύ χρόνο από κάποια άλλα. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσω ένα απλό: το φως. Και γι’ αυτό ξέρετε σχεδόν τίποτα. Κι όμως είναι από τα πιο βασικά συστατικά της πραγματικότητάς σας. Γνωρίζετε την ταχύτητά του, αλλά όχι γιατί ταξιδεύει μ’ αυτή τη συγκεκριμένη ταχύτητα. Γνωρίζετε ότι έχει κάποιες πολύ παράξενες ιδιότητες – όπως ότι παρουσιάζεται και ως κύμα και ως σωμάτιο – αλλά και πάλι, δεν ξέρετε γιατί γίνεται αυτό. Και πάει λέγοντας. Όπως με όλα τα πράγματα η επιστήμη σας κατανοεί μόνο την επιφάνεια, τι κάνει το φως αλλά όχι γιατί συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, ούτε τι ακριβώς είναι, ούτε από πού προέρχεται. Γιατί η ταχύτητα του φωτός αποτελεί το όριο ταχύτητας; Μπορείτε, αν προσπαθήσετε, να περιγράψετε αυτά τα φαινόμενα αλλά δεν έχετε στοιχεία γιατί γίνεται αυτό. Μέχρι τη στιγμή που θα καταλάβετε ότι το φως (και κάθε άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) είναι απλά μια λειτουργία της ιδιαίτερης διάστασης στην οποία ζείτε, θα σας διαφεύγει η αλήθεια. Αλλά πρέπει πρώτα να έχετε την προθυμία να παραδεχτείτε ότι όλη σας η πραγματικότητα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός άπειρου αριθμού μουσικών οργάνων. Και όλα τα όργανα μαζί παίζουν την ίδια συμφωνία.
Να ένα ακόμα παράδειγμα για κάτι που οι επιστήμονές σας δεν καταλαβαίνουν και είναι θεμελιώδης δύναμη της διάστασης στην οποία ζείτε: η βαρύτητα. Είναι μια δύναμη που επιδρά συνέχεια πάνω στο σώμα σας. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή που να μην επηρεάζεστε από τη βαρύτητα. Αλλά δεν έχετε ιδέα πώς λειτουργεί. 

Ε: Μια στιγμή. Δεν οφείλεται στην επίδραση του χωρόχρονου πάνω στη μάζα ή κάτι τέτοιο;

Α: Όχι. Δεν είπα ότι δεν έχετε θεωρίες γι’ αυτήν. Πολλές μάλιστα. Αλλά όλες έχουν κάποιο λάθος και φυσικά παραμένουν αναπόδεικτες. Διάβασε για να μάθεις. Οι επιστήμονές σας δεν γνωρίζουν ούτε από πού έρχεται ούτε γιατί βρίσκεται εκεί κλπ. Η πλησιέστερη θεωρία είναι μια καινούργια που προϋποθέτει την ύπαρξη άλλων διαστάσεων. Αλλά οι επιστήμονες θα πρέπει πρώτα να διευρύνουν πολύ την αντίληψή τους για το τι είναι αυτές οι άλλες διαστάσεις πριν μπορέσουν να φτάσουν σε μια κατανόηση.
Θα σου δώσω κι άλλο παράδειγμα. Ίσως περισσότερο φιλοσοφικό από επιστημονικό: τι είσαι εσύ;

Ε: Για να δούμε… είμαι άνθρωπος; 

Α: Κι αν σε μιαν άλλη ενσάρκωση ήσουν κάτι άλλο από αυτό που προσδιορίζεις τώρα ως «άνθρωπος»; Θα έπαυες να είσαι εσύ;

Ε: Όχι. Τότε θα ήμουν ο Ζοργκ από τον πλανήτη Ζουγκ… κάτι τέτοιο, τέλος πάντων (γέλια). Ωραία, τόπιασα. Τι πραγματικά είμαι; ξέρω ότι έχω ένα σώμα, αλλά δεν είμαι το σώμα μου. Αν χρησιμοποιούσα τη φράση του Ντεκάρτ «σκέφτομαι, άρα υπάρχω…;» Μετά θα έλεγα ότι είμαι οι σκέψεις μου. Πώς σου φαίνεται;

Α: Έξυπνο. Αλλά λάθος. Τι γίνεται αν σταματήσεις να σκέφτεσαι; Σταματάς να υπάρχεις; Στο λέω επειδή ο κύριος στόχος του διαλογισμού είναι το σταμάτημα των σκέψεων. Αν καταφέρεις και φτάσεις το στόχο; Πετάγεσαι εκτός ύπαρξης;   

Ε: Εεεε… Όχι. Ξέρω ότι για μένα και για άλλους ανθρώπους που διαλογίζονται και με τους οποίους έχω μιλήσει, τέτοιες στιγμές προκαλούν μια θαυμαστή διεύρυνση της συνειδητότητας.

Α: Ενδιαφέρον, λοιπόν. Επομένως όσο λιγότερο σκέφτεσαι τόσο περισσότερο διευρύνεται η συνειδητότητά σου. Συμβαίνει επειδή το «πράττω» από το «υπάρχω» είναι αντίθετες καταστάσεις. Και η φύση της ύπαρξης είναι… η συνειδητότητα. 
Ε: Α, τότε η απάντηση στην ερώτησή σου είναι… είμαι συνειδητός;

Α: Ναι. Αλλά τότε, τι είναι συνειδητότητα; Εννοώ ότι ανά πάσα στιγμή το ανθρώπινο ον έχει συνειδητότητα, αλλά μπορείς να εξηγήσεις τι είναι; Πού μπορεί να βρεθεί;

Ε: Δεν είμαι σίγουρος. Δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι παράγεται από το νου;

Α: Μερικοί προσπάθησαν να δώσουν αυτή την εξήγηση αλλά υπάρχουν τρύπες και σ’ αυτή τη θεωρία. Για παράδειγμα: τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει χαρακτηριστεί «εγκεφαλικά νεκρός» και μετά, από κάποιο θαύμα, ανακτά τις αισθήσεις και επανέρχεται στη ζωή; Πώς εξηγείται το ότι πολλές φορές οι άνθρωποι αφηγούνται γεγονότα που έχουν δει να συμβαίνουν μέσα στη συνειδητότητά τους ενόσω οι λειτουργίες του εγκεφάλου τους δεν λειτουργούσαν; Και μάλιστα, αυτοί οι άνθρωποι αφηγούνται συμβάντα που έγιναν όχι κοντά στο σώμα τους που κλινικά ήταν «νεκρό», αλλά σε διπλανούς χώρους ή και πιο απομακρυσμένους; Και για να σου εξάψω ακόμα περισσότερο την περιέργεια, υπάρχουν περιπτώσεις που ο εγκέφαλος έχει μερικώς αφαιρεθεί χειρουργικά ή το άτομο έχει χάσει την όρασή του αλλά όταν επιστρέψει περιγράφει πράγματα που κανονικά δεν θα ’πρεπε να γνωρίζει. Όλοι όμως έχουν διατηρήσει τη συνειδητότητά τους. Ακόμα και όταν έλθει ο θάνατος και ο εγκέφαλός τους πεθάνει οριστικά, τα άτομα διατηρούν τη συνειδητότητά τους, αλλά φυσικά, τότε, δεν βρίσκονται σε υλική μορφή.
Βλέπεις ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να σας πείσουν ότι η συνειδητότητα δεν παράγεται από τον εγκέφαλο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ουσιωδέστερο και πιο βασικό χαρακτηριστικό σας, η ίδια η συνειδητότητά σας είναι κάτι για το οποίο δεν έχετε καμία γνώση. Γιατί; Η απάντηση είναι, επειδή η συνειδητότητά σας είναι το απόλυτο υλικό της ενότητας (oneness). Οι άνθρωποι, όμως, παρόλο που δεν ξέρουν τίποτα για τους ίδιους, συνεχίζουν να πληρώνουν το δάνειο του σπιτιού τους, να βλέπουν αγώνες και ειδήσεις στην τηλεόραση, να τσακώνονται για τη θρησκεία και την πολιτική ή οτιδήποτε άλλο τους κρατά κοιμισμένους ώστε να μην έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι δεν γνωρίζουν αληθινά τίποτα. Τα μυστήρια της ζωής θα μπορούσαν να σας κρατάνε συνεχώς σε κατάσταση θαυμαστού δέους. Αλλά όχι. Διαλαλείτε δεξιά και αριστερά ότι η ζωή είναι βαρετή και ανούσια. «Η ζωή μου δεν είναι ενδιαφέρουσα… δεν έχει μυστήριο» λέτε μόνο. Κι αυτό επειδή βρίσκεστε συνεχώς σε κατάσταση ύπνωσης και δεν βλέπετε τα χωρίς τέλος μυστήρια στα πάντα γύρω σας.
Θα μπορούσα να σου μιλάω για ώρες γιατί οπουδήποτε και αν στρέψεις τα μάτια σου θα δεις, στην κυριολεξία, πράγματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε ή να καταλάβετε. Στην ουσία, αυτό που σου λέω είναι ότι η απλή οδηγία του Πέπλου της Άγνοιας που σας κρύβει την ενότητα των πάντων, έχει τεράστιες επιπτώσεις πάνω σας. Σημαίνει ότι έχετε άγνοια για τα πάντα γύρω σας και όχι μόνο. Σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποδείξετε την ύπαρξη του Θεού πέρα από κάθε αμφιβολία. Μια πραγματικά θαυμαστή σκέψη. Ο Πρωταρχικός Δημιουργός που βρίσκεται μέσα στα πάντα, εμπεριέχει τα πάντα, δημιουργεί τα πάντα των οποίων εσείς είστε αναπόσπαστο τμήμα, δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι υπάρχει! Θα σου πω κάτι: πνευματικές οντότητες που δεν έχουν ζήσει ποτέ στη δική σας πραγματικότητα, δεν μπορούν να καταλάβουν πώς καταφέρατε κάτι τέτοιο. Έρχονται συχνά για να ρίξουν μια ματιά στο γήινο πεδίο σας και η έκπληξή τους είναι τεράστια. Η βαθύτερη, πιο ουσιώδης και πλέον αναμφισβήτητη αλήθεια όλων είναι ολότελα αποκρυμμένη από εσάς! Θαυμαστό και άξιο απορίας συνάμα!

Ε: Είσαι σίγουρος ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί η ύπαρξη του Θεού; Θυμάμαι θαμπά κάποιες φιλοσοφικές πραγματείες που μιλούσαν για αποδείξεις. Δεν ισχύουν;

Α: Θα σου απαντήσω. Αν έστω και μία από εκείνες τις αποδείξεις ήταν αλάνθαστες δεν θα υπήρχαν άθεοι και αγνωστικιστές στον πλανήτη. Θα τους έδειχνε κάποιος τις αποδείξεις και δεν θα μπορούσαν να φέρουν επιχειρήματα που θα έλεγαν το αντίθετο. Θα αναγκαζόντουσαν εκ των πραγμάτων να παραδεχτούν την ύπαρξη του Θεού ακόμα και χωρίς να το θέλουν. Έτσι αυτό που σου λέω είναι ότι κανένας δεν μπορεί να αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία την ύπαρξη του Θεού. Ή την ύπαρξη του πνεύματος. Που είναι παράξενο. Επειδή ο καθένας από εσάς είναι ένα πνεύμα και όμως είναι σε θέση να αρνηθεί με λογικό τρόπο ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα!
Έτσι, γίνεται προφανές ότι όπου και αν κοιτάξεις θα δεις ότι είτε στην επιστήμη, είτε στη θρησκεία είτε στη φιλοσοφία υπάρχουν υποθέσεις που τις ακολουθεί θολότητα, άγνοια και σκοτάδι. Τίποτα δεν είναι γνωστό εις βάθος. Κι αυτό γίνεται επειδή δεν μπορείτε να δηλώσετε ότι γνωρίζετε ότι τα πάντα είναι ένα με όλα τα άλλα.

Ε: Ουφ! Πολύ άγρια κατάσταση. Και γιατί το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας; Γιατί επιλέγουμε να έρθουμε εδώ (στη Γη) και να είμαστε ηλίθιοι για τόσες πολλές ζωές;

Α: Ωωω, όχι ηλίθιοι. Απλά επιλήσμονες. Γιατί το κάνατε; Θα σου εξηγήσω κάποια άλλη φορά γιατί το κάθε πνεύμα που επέλεξε να έρθει εδώ και να πέσει τόσο βαθιά στη Λήθη έχει λόγους να το κάνει. Υπάρχει μεγάλη αξία σ’ αυτή την εμπειρία. Αλλά η προοπτική σας είναι πολύ περιορισμένη. Βλέπετε τα πράγματα μέσα από την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεστε. Όμως, για τα όντα που είναι οι «Ανώτεροι Εαυτοί» σας αυτές οι εμπειρίες είναι οι πολυτιμότερες που μπορούν να έχουν. Όσοι εκδηλώνουν μιαν ενσάρκωση ή πολλές εδώ, κερδίζουν πολύ βαθύτερη κατανόηση του Εαυτού, εξελίσσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνειδητότητά τους και βρίσκουν θεραπεία σε μπλοκαρίσματα που μπορεί να φέρουν στην ψυχή τους. Αυτή η ίδια η Λήθη είναι πολυτιμότατο εργαλείο ανακάλυψης και θεραπείας του Εαυτού.

Ε: Ξέρω ότι δεν θα ήθελες να επεκταθείς τώρα περισσότερο, αλλά θα μπορούσες να μου δώσεις μια πολύ σύντομη εξήγηση ΓΙΑΤΙ;  

Α: Σύμφωνοι. Θα σου πω μια μικρή ιστορία:

(Συνεχίζεται)

ΠΗΓΗ: Το βιβλίο “The Ascension Papers” (www.zingdad.com)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αγγελική Σ. Νατσούλη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;