Επιστήμη: οι άνθρωποι διαθέτουν 6η αίσθηση


Ονομάζεται μαγνητική αίσθηση (magnetoreception), και αναφέρεται στην ικανότητα να αντιλαμβάνεται κανείς τα μαγνητικά πεδία της Γης. Αρκετά ζώα την χρησιμοποιούν για να βρουν το δρόμο τους σε μεγάλες αποστάσεις καθώς ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο της. Θαλάσσιες χελώνες, μέλισσες, αστακοί, δελφίνια, αποδημητικά πουλιά… όλα έχουν μια μαγνητική πυξίδα που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που βρίσκονται κωδικοποιημένες στα μαγνητικά πεδία.
Πέρα απ’ αυτό, ελάχιστα γνωρίζουμε, όμως. Πώς τα χρησιμοποιούν, πώς τα αντιλαμβάνονται και τι πληροφορίες παίρνουν από αυτά παραμένει άγνωστο και απλά υποθέσεις κάνουμε. Αντιλαμβανόμαστε δε, ότι αυτά τα μαγνητικά πεδία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολύ περισσότερα πράγματα από ένα απλό σύστημα πλοήγησης για ορισμένα είδη.

Σύμφωνα με τον Joe Kirschvink, γεωφυσικό στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, που εξετάζει αυτή τη στιγμή την μαγνητική αίσθηση στους ανθρώπους, λέει πως «είναι μέρος της εξελικτικής ιστορίας μας. Η μαγνητική αίσθηση μπορεί να είναι η πρωταρχική αίσθηση».

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Kirschvink στην εφημερίδα Nature Communications δείχνει ότι μια πρωτεΐνη στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή, όταν τοποθετείται στις μύγες των φρούτων, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τα μαγνητικά πεδία. Η έρευνα ισχυρίζεται ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως μαγνητο-αισθητήρας, αλλά είναι άγνωστο αν οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Το ερώτημα τίθεται, είπε ο ερευνητής Στίβεν Reppert της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο περιοδικό LiveScience, αν «θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτή την έκτη αίσθηση. Πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς μεταναστεύσουν τα ζώα. Ίσως αυτή η πρωτεΐνη εκπληρώνει μια σημαντική λειτουργία στην ανίχνευση των μαγνητικών πεδίων από τον άνθρωπο».

Σ’ ένα από τα πρόσφατα πειράματα του Kirschvink, ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο πέρναγε ανάμεσα από άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ καταγράφονταν οι εγκεφαλικές λειτουργίες τους. Ο επιστήμονας ανακάλυψε πως όταν το μαγνητικό πεδίο περιστρεφόταν αριστερόστροφα, ορισμένοι νευρώνες ανταποκρίνονταν σε αυτή την αλλαγή, η οποία, με τη σειρά της παρήγαγε την κίνηση της ακίδας στο μηχάνημα ηλεκτρικής δραστηριότητας. Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή μαγνητική αίσθηση στους ανθρώπους.

Ωστόσο, πολλαπλά ερωτήματα παραμένουν. Για παράδειγμα, ήταν αυτή η νευρική δραστηριότητα απόδειξη μιας μαγνητικής αίσθησης ή κάτι άλλο; Ακόμη και αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε αυτά τα πεδία με κάποιο τρόπο, τυγχάνουν οι πληροφορίες επεξεργασίας από τον εγκέφαλο;
Υπάρχει ακόμα το ερώτημα του ποιοι μηχανισμοί εντός του εγκεφάλου ή του σώματος λαμβάνουν αυτά τα σήματα. Αν το σώμα έχει πράγματι μαγνητο-υποδοχείς, πού είναι αυτοί; Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να τους εντοπίσουν.

Η μελέτη του Kirschvink είναι μία από τις πολλές που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστήρια των μαγνητικών πεδίων και τον αντίκτυπο που έχουν στον άνθρωπο.

Οι ηγέτες σε αυτόν τον τομέα της έρευνας πιθανότατα θα βρεθούν στο Ινστιτούτο HeartMath, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας και εκπαίδευσης, αφιερωμένο στο να βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν το άγχος, να αυτο-ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να οικοδομούν την ενέργεια και την αντοχή τους για μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή.
Τα εργαλεία του HeartMath Institute είναι η τεχνολογία, και με αυτήν μαθαίνουν στους ανθρώπους να επικαλούνται την νοημοσύνη της καρδιάς τους σε συνήχηση με εκείνη του νου τους στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία και στο παιχνίδι.

Οι ερευνητές στο HeartMath έχουν αρχίσει αυτό που ονομάζεται «Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Συνοχής» The Global Coherence Initiative (GCI), μια διεθνή συνεργατική προσπάθεια που θα μας βοηθήσει να ενεργοποιήσουμε την καρδιά της ανθρωπότητας και να διευκολυνθεί έτσι μια αλλαγή στην παγκόσμια συνειδητότητα. Η πρωτοβουλία στοχεύει κυρίως στο να προσκαλεί τα άτομα να συμμετέχουν προσφέροντας ενεργά περισσότερη συνεκτική (heart-coherent) αγάπη, φροντίδα και συμπόνια εντός του πλανητικού πεδίου.
Ο δεύτερος στόχος τους είναι η επιστημονική έρευνα πάνω στο γεγονός ότι είμαστε όλοι ενεργά συνδεδεμένοι μεταξύ μας και με τον πλανήτη, και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη διασυνδεσιμότητα ώστε να αυξήσουμε την προσωπική μας δόνηση και έτσι να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Οι υποθέσεις των ερευνητών και των επιστημόνων πίσω από αυτό το έργο είναι οι εξής:
·         Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι φορέας βιολογικών πληροφοριών που συνδέουν όλα τα έμβια συστήματα.
·         Κάθε άτομο επηρεάζει το παγκόσμιο πεδίο πληροφοριών.
·         Η συλλογική ανθρώπινη συνειδητότητα επηρεάζει το παγκόσμιο πεδίο πληροφόρησης. Ως εκ τούτου, αν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκπέμπει heart-coherent φροντίδα, αγάπη και συμπόνια, μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο συνεκτικό περιβάλλον πεδίου που θα ωφελήσει τους άλλους και θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της τρέχουσας πλανητικής διχόνοιας και ασυνέπειας.

Υπάρχει ανάδραση μεταξύ ανθρώπων και ενεργειακών / μαγνητικών συστημάτων της Γης.

Η Γη έχει αρκετές πηγές μαγνητικών πεδίων που μας επηρεάζουν όλους. Δύο από αυτές είναι το γήινο μαγνητικό πεδίο που προέρχεται από τον πυρήνα της Γης και τα πεδία που υπάρχουν μεταξύ της Γης και της ιονόσφαιρας. Αυτά τα πεδία γύρω από ολόκληρο τον πλανήτη δρουν ως προστατευτικές ασπίδες αποκλεισμού των βλαβερών συνεπειών της ηλιακής ακτινοβολίας, των κοσμικών ακτίνων, της διαστημικής σκόνης και άλλων μορφών διαστημικού καιρού. Χωρίς αυτά τα πεδία, ο πάγος, όπως γνωρίζουμε, δεν θα μπορούσε να υπάρχει στη Γη. Είναι μέρος της δυναμικής των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

Άλλες αποδείξεις ότι οι άνθρωποι αισθάνονται αυτά τα πεδία

Αυτά τα ενεργειακά πεδία είναι γνωστά στους επιστήμονες, και η ιδέα ότι η ηλιακή δραστηριότητα και οι ρυθμοί που λαμβάνουν χώρα στα μαγνητικά πεδία της Γης έχουν επιπτώσεις στην υγεία και τη συμπεριφορά, έχει εδραιωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Η επιστημονική λογοτεχνία είναι επίσης σαφής για το γεγονός ότι αρκετοί φυσιολογικοί ρυθμοί και η παγκόσμια συλλογική συμπεριφορά όχι μόνο συγχρονίζονται με την ηλιακή και γεωμαγνητική δραστηριότητα, αλλά και ότι διαταραχές στους τομείς αυτούς μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά.

Όταν διαταράσσεται το μαγνητικό πεδίο της Γης μπορούν να προκληθούν προβλήματα ύπνου, διανοητική σύγχυση, συνήθης έλλειψη ενέργειας ή αίσθημα ότι έχεις φτάσει στα όριά σου χωρίς προφανή αιτία.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν τα πεδία της Γης είναι σταθερά και ορισμένες μετρήσεις της ηλιακής δραστηριότητας αυξάνονται, τότε αναφέρεται αύξηση των θετικών συναισθημάτων των ανθρώπων και περισσότερη δημιουργικότητα και έμπνευση. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στη σύζευξη του ανθρώπινου εγκεφάλου με το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα μαζί με γεωμαγνητικές συχνότητες ίδιας δόνησης.

Η Γη και η ιονόσφαιρα παράγουν συχνότητες που κυμαίνονται από 0,01 έως 300 hertz, μερικές από τις οποίες είναι στην ίδια ακριβώς περιοχή συχνοτήτων με εκείνων του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού συστήματος, και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτό εξηγεί το γιατί οι διακυμάνσεις στο μαγνητικό πεδίο της Γης και του Ήλιου μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό, τη μνήμη, την απόδοση και τη γενική υγεία.

Αλλαγές στα πεδία της Γης από ακραία ηλιακή δραστηριότητα έχουν συνδεθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα της ανθρώπινης τέχνης, καθώς και μερικά από τα πιο τραγικά γεγονότα.

Μετάφραση: Αγγελική Σ. Νατσούλη
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;