Γνώθι σαυτόν - Γίνε ευτυχισμένος αλλάζοντας τίποτα παρά τον εαυτό σου


Άραγε, δημιουργούμε τη δική μας πραγματικότητα;
Ως ανθρώπινα όντα συν-δημιουργούμε όλοι το σύνολο των εμπειριών μας, ο εξωτερικός κόσμος μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου. Είστε ο συν-δημιουργός της πραγματικότητάς σας, όχι το σύνολο της πραγματικότητάς σας, και αυτό δεν είναι σολιψισμός.

[Σολιψισμός (από το λατινικό solus = μόνος και ipse = αυτός ο ίδιος):
1. Φιλοσοφική θεωρία σύμφωνα με την οποία το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε (με βεβαιότητα) είναι η προσωπική μας αντίληψη / συνείδηση. Ο εξωτερικός κόσμος -που μπορεί να μην είναι καν υπαρκτός- δεν είναι προσβάσιμος από τη γνώση μας (δε μπορεί δηλ. να γίνει κτήμα της). 
2. Μεταφυσική πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι δημιούργημα μόνο του μυαλού του καθενός ανθρώπου. Άρα δεν υπάρχει τίποτα έξω από τη σκέψη μας].

Την ίδια στιγμή δεν είστε στο έλεος ενός ντετερμινιστικού κόσμου χωρίς ελεύθερη βούληση. Μπορείτε να συν-δημιουργείτε, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε πολλή δύναμη για να τον επηρεάζετε.

Όταν αφαιρείτε τα φίλτρα που επηρεάζουν τις προοπτικές και τις αποφάσεις που κάνετε, τα πράγματα που συντονίζονται με αυτά τα φίλτρα θα αφαιρεθούν μαζί τους. Ένας από τους 7 Νόμους της Υλοποίησης του Ερμή του Τρισμέγιστου, που είναι ο νόμος της αναλογίας, όπως επάνω έτσι και κάτω, όπως μέσα έτσι και έξω, ισχύει για όλα τα ανθρώπινα όντα επειδή τα πρότυπα και οι κύκλοι μέσα μας δημιουργούν και αλληλεπιδρούν με παρόμοια πρότυπα και κύκλους έξω από τον εαυτό μας.
Ό,τι κάνεις στη ζωή ξεκινά από μέσα σου. Ξεκινά με μια σκέψη, ξεκινά με μια πίστη, μια επιθυμία, μιαν αντίληψη. Όλα ξεκινούν από αυτό που υπάρχει μέσα σου, και στη συνέχεια αναλαμβάνεις δράση για να κάνεις αυτή τη σκέψη πραγματικότητα. Είτε εκδηλώνεις σκέψεις σου για έναν καφέ το πρωί, να τρέξεις ένα μαραθώνιο, είτε να δημιουργήσεις μιαν επιτυχημένη επιχείρηση, όλα ξεκινούν από σκέψεις οι οποίες επηρεάζονται από τις πεποιθήσεις, τις επιθυμίες και τις αντιλήψεις σου.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «Ο Νόμος της Έλξης», ούτε είναι «Το Μυστικό» (The Secret). Υπάρχει ένας μηχανισμός που έχει να κάνει με το πώς η αντίληψή σας για την πραγματικότητά σας λειτουργεί σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους του κάρμα ή της αιτιότητας. Αυτή η γνώση θα σας φωτίσει ακόμη περισσότερο από όσο ήδη σε αυτό το επίπεδο της εξέλιξή σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ζήσετε τη ζωή σας πιο εύκολα με λιγότερη αντίσταση στα πράγματα που σας κρατούν μακριά από αυτά που επιθυμείτε.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει, «Το μόνο Zen που θα βρείτε στην κορυφή του βουνού είναι αυτό που φέρνετε μαζί σας». Το γρασίδι δεν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη πλευρά, επειδή παίρνετε την προοπτική σας μαζί σας όπου κι αν πάτε. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να αναζητήσετε την ευτυχία και την εκπλήρωση έξω από τον εαυτό σας. Πρέπει να κάνετε την εσωτερική εργασία που απαιτείται για να αλλάξετε τον εξωτερικό σας κόσμο.


Πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα και να αποκτήσετε την επίγνωση για πράγματα που ΑΓΝΟΕΙΤΕ και τα οποία ελέγχουν την πραγματικότητά σας. Έχει να κάνει με το πώς να σκέφτεστε επιτυχώς. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ξεπεράσετε τις προκλήσεις της ζωή σας είναι να μελετήσετε τον εαυτό σας.

"Όποιος γνωρίζει τα πάντα, αλλά αποτυγχάνει στη γνώση του εαυτού του, στερείται τα πάντα."

Ερμής Τρισμέγιστος ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσαν κατά την Αρχαιότητα οι Έλληνες για τον σεληνιακό θεό των Αιγυπτίων ΘωθΓνωστότερο γραπτό που αποδίδεται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο είναι οι Σμαραγδένιοι Πίνακες (αγγλ. Emerald Tablets). Το δεύτερο σπουδαίο έργο του είναι το "Κυμβάλειον" που περιλαμβάνει τους 7 Νόμους της Υλοποίησης. Τα γραπτά του Ερμή υποτίθεται πως διδάσκονταν στους μύστες από τους Αιγυπτίους ιερείς πολύ πριν από την εποχή του Πλάτωνα

Από τη χώρα του Γάγγη πολλοί εξελιγμένοι αποκρυφιστές περιπλανήθηκαν στη γη της Αιγύπτου και κάθισαν στα πόδια του Δασκάλου. Από τον Θωθ απέκτησαν το Κλειδί που εξηγούσε και συμφιλίωνε τις αποκλίνουσες απόψεις τους και ως εκ τούτου η Μυστική Δοξασία μπόρεσε να εδραιωθεί. Από άλλες χώρες ήρθαν επίσης μορφωμένοι και όλοι θεωρούσαν τον Ερμή ως τον Δάσκαλο των Δασκάλων και η επιρροή του ήταν τόσο μεγάλη που παρά τις πολλές αποκλίσεις των μορφωμένων από το μονοπάτι στο πέρασμα των αιώνων, μπορεί ακόμα να βρεθεί κάποια βασική ομοιότητα στην οποία στηρίζονται οι πολλές αρκετά αποκλίνουσες θεωρίες που διδάσκονται οι διάφοροι αποκρυφιστές σήμερα. Και ο μαθητής της Συγκριτικής Θρησκειολογίας είναι σε θέση να αντιληφθεί την επίδραση της Ερμητικής Διδασκαλίας σε κάθε θρησκεία άξια του ονόματός της.

Το έργο της ζωής του Ερμή φαίνεται να ήταν προς την κατεύθυνση της φύτευσης του μεγάλου Σπόρου της Αλήθειας, αντί να δημιουργήσει μια σχολή φιλοσοφίας που θα κυριαρχήσει στη σκέψη του κόσμου. Οι αρχικές αλήθειες που δίδαξε έχουν διατηρήσει ανέπαφη την αρχική τους αγνότητα από ελάχιστους άνδρες κάθε ηλικίας, οι οποίοι, αρνούμενοι τους μεγάλους αριθμούς ημιμαθών σπουδαστών και οπαδών, ακολούθησαν το ερμητικό έθιμο και διατήρησαν την αλήθεια τους για τους ολίγους που ήταν έτοιμοι να την κατανοήσουν. Από τα χείλη στο αυτί, η αλήθεια διαδίδετο μεταξύ των ολίγων. Πάντα, σε κάθε γενιά υπήρχαν μυημένοι στα διάφορα μέρη της γης, που κράτησαν ζωντανή την ιερή φλόγα της Ερμητικής Διδασκαλίας και ήταν πάντα πρόθυμοι να χρησιμοποιούν τις λάμπες τους για να ανάψουμε ξανά τις μικρότερες λάμπες με το φως της αλήθειας, όταν αυτό το φως σκοτείνιαζε και θόλωνε. Υπήρχαν πάντα οι ολίγοι που φύλασσαν πιστά το βωμό της Αλήθειας, πάνω στον οποίο κρατήθηκε αναμμένο το Αιώνιο Φως της Σοφίας. Αυτοί οι άνδρες αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εργασία της αγάπης που ο ποιητής τόσο καλά δηλώνει:

"Ω, ας μη σβήσει η φλόγα! Αγαπημένες ηλικίες, στο σκοτάδι του σπηλαίου, στους ιερούς ναούς... τροφοδοτούμενες από την αγνή υπηρεσία της αγάπης - ω, ας μη σβήσει ποτέ η φλόγα"!

Αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν επεδίωξαν να γίνουν δημοφιλείς, ούτε να αποκτήσουν αριθμό οπαδών. Είναι αδιάφοροι για αυτά τα πράγματα, γιατί ξέρουν πόσο λίγοι είναι εκείνοι που σε κάθε γενιά είναι έτοιμοι για την αλήθεια. Παρέχουν το "ισχυρό κρέας για τους άνδρες" ενώ άλλοι παρέχουν το "γάλα για μωρά" όπως αναφέρει και ο Απόστολος Παύλος. Κρατάνε τα μαργαριτάρια της σοφίας για τους λίγους εκλεκτούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αξία τους και οι οποίοι τα φορούν κορώνες τους, αντί να τα πετάνε στους υλιστικούς χυδαίους χοίρους, που θα τα ποδοπατήσουν στη λάσπη και θα τα ανακατέψουν με την αηδιαστική νοητική τροφή τους. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ξεχάσει τις αρχικές διδασκαλίες του Ερμή, όσον αφορά τη διάδοση της αλήθειας σε εκείνους που είναι έτοιμοι να την παραλάβουν, όπως διδάσκει το Ερμητικό «Κυμβάλειον» (Ερμητικό σύγγραμμα που περιέχει τα 7 Ιερά Μυστικά της Υλοποίησης): «Όταν τα αυτιά του μαθητή είναι έτοιμα να ακούσουν, τότε έρχονται τα χείλη για να τα γεμίσουν με σοφία». Αλλά η συνήθης στάση τους ήταν πάντα αυστηρά σύμφωνα με τον άλλο ερμητικό αφορισμό, επίσης στο Κυμβάλειον: «Τα χείλη της Σοφίας είναι κλειστά, εκτός προς τα αυτιά της Κατανόησης».

Γιατί το πνεύμα της καταδίωξης δεν έχει ακόμη πεθάνει στη γη. Υπάρχουν ορισμένες Ερμητικές διδασκαλίες, οι οποίες, αν διαδίδονταν δημοσίως, θα επέφεραν προς τους διδασκάλους μεγάλη κατακραυγή περιφρόνησης από το πλήθος, που θα άρχιζε να κραυγάζει και πάλι «Σταύρωσον! Σταύρωσον αυτόν»!

Εάν είστε ένας αληθινός μαθητής, θα είστε σε θέση να επεξεργαστείτε και να εφαρμόσετε τις αρχές ξεκινώντας από την κατανόηση του Εαυτού σας πρώτα. Αν όχι, τότε αυτές οι παραινέσεις θα είναι μόνο «λόγια, λόγια, λόγια» για σας.

Πηγή: Stillness in the Storm - http://sitsshow.blogspot.gr/2016/06/know-thyself-how-to-be-happy-without-changing-anything-but-yourself.html

Μετάφραση: Αγγελική Σ. Νατσούλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;