Μπορεί ένας διαδραστικός χάρτης να φέρει την ειρήνη;


Ο Δαλάι Λάμα πιστεύει, ναι.

Ένας θρησκευτικός ηγέτης γνωρίζει πόσο μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα έχουν τα συναισθήματα που νιώθουμε ανά πάσα στιγμή. Φτιάχνουμε το μέλλον μας ανάλογα με τα συναισθήματα που εκπέμπουμε. Με λίγα λόγια: 'Ο Νόμος της Έλξης'!

Το έργο της επούλωσης των πληγών της ανθρωπότητας μπορεί να φαίνεται άπιαστος στόχος για πολλούς. Αλλά ο Tenzin Gyatso, ο 14ος Δαλάι Λάμα, δεν είναι το είδος του ανθρώπου που αποθαρρύνεται εύκολα.

Ο Δαλάι Λάμα συνεργάστηκε για το σκοπό αυτό με τον διάσημο ψυχολόγο Δρ. Paul Ekman για τη δημιουργία ενός «Άτλαντα Συναισθημάτων» που έχει ως στόχο να χαρτογραφήσει όλα τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Το διαδραστικό online έργο, ξεκίνησε στις 6/5/16 και είναι ο τρόπος του Δαλάι Λάμα να ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έρθουν περισσότερο σε επαφή με τα συναισθήματά τους, πράγμα που πιστεύει ότι θα συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη.

Ο βουδιστής ηγέτης του Θιβέτ είπε στην εφημερίδα The New York Times ότι ο ίδιος πιστεύει πως όταν τα άτομα αποκτούν αυτο-επίγνωση των συναισθημάτων τους, αυτό το γεγονός μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην κοινωνία.
«Έχουμε εκ φύσεως καταστροφικά αλλά και εποικοδομητικά συναισθήματα», δήλωσε ο Δαλάι Λάμα. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστημιακό επίπεδο. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη γνώση, αλλά και τη δημιουργία ενός ευτυχισμένου ανθρώπινου όντος... μια ευτυχισμένη οικογένεια, ευτυχισμένη κοινότητα και, τελικά, χαρούμενη ανθρωπότητα».

Το έργο που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας είναι αποτέλεσμα των ετών φιλίας μεταξύ του Δαλάι Λάμα και του Δρ. Ekman. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Νταραμσάλα της Ινδίας, το 2000, και έχουν κρατήσει επαφή από τότε για να μιλάνε για την συναισθηματική επίγνωση.
«Ο Δαλάι Λάμα κατέβαλε στον Δρ. Ekman τουλάχιστον $ 750.000 για την ανάπτυξη του πρότζεκτ, το οποίο ξεκίνησε ως αίτημα του θρησκευτικού ηγέτη πριν από μερικά χρόνια», αναφέρει η εφημερίδα.
Οι πέντε κατηγορίες συναισθημάτων
Για τον Άτλαντα των Συναισθημάτων, ο Δρ. Ekman συνεργάστηκε με την κόρη του, την ψυχολόγο Δρ. Εύα Ekman, και την εταιρεία οπτικοποίησης δεδομένων με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, Stamen Design. Παίρνοντας ως βάση μια έρευνα κορυφαίων επιστημόνων και ψυχολόγων στο πεδίο, ο Ekman συνέθεσε το πλήρες φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων και το κατέταξε σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: του θυμού, του φόβου, της αηδίας, της θλίψης και της απόλαυσης.

Εάν οι κατηγορίες αυτές σας φαίνονται οικείες, είναι επειδή είναι τα ίδια πέντε συναισθήματα που ανθρωποποιήθηκαν στην ταινία της Disney-Pixar "Inside Out". Ο Ekman ήταν ένας από τους επιστήμονες που οι δημιουργοί της ταινίας ζήτησαν τη γνώμη τους και την έβαλαν στην ταινία.
Ο online Άτλας εξηγεί κάθε ένα από αυτά τα βασικά συναισθήματα και στη συνέχεια πηγαίνει μερικά βήματα περαιτέρω μέσω της σύνδεσής τους με τις διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, αφορμές, ενέργειες και διαθέσεις.
Από την απογοήτευση στην αγωνία
Για παράδειγμα, στο www.AtlasOfEmotions.com οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν πώς εξωτερικές αφορμές, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ή η απόρριψή τους από κάποιον που θεωρούν σημαντικό, μπορεί να τους οδηγήσει στο συναίσθημα της θλίψης. Η θλίψη προκαλεί στη συνέχεια μια σειρά από συναισθηματικές καταστάσεις, από την απογοήτευση που είναι η λιγότερο έντονη μορφή, έως την αγωνία, που είναι η πιο έντονη. Η θλίψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες συναφείς πράξεις – όπως το να νιώσει κάποιος ντροπή, να θέλει να διαμαρτυρηθεί , ή να αναζητήσει παρηγοριά. Μια μεγαλύτερη διάρκεια του συγκεκριμένου συναισθήματος οδηγεί σε μια διάθεση που μπορεί να τον οδηγεί στο να βιώνει το συναίσθημα πιο συχνά και πιο έντονα.

«Ο στόχος της εργασίας αυτής είναι να δώσει στους ανθρώπους περισσότερη κατανόηση του πώς λειτουργούν τα συναισθήματα – από πού προέρχονται και ποιες δράσεις προκαλούν», δήλωσε ο Ekman σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την ιστοσελίδα. «Ο Δαλάι Λάμα κι εγώ συμφωνούμε ότι τα συναισθήματά μας μπορεί να είναι εποικοδομητικά, αν υποστηρίζουν τη συνεργασία. Άλλωστε είμαστε κοινωνικό είδος».

Πηγή: Huffpost Religion
Μετάφραση: Αγγελική Σ. Νατσούλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;