To Camino, ένα πνευματικό ταξίδι

Με αφορμή το οδοιπορικό προς το Santiago de Compostella της Ισπανίας, που ολοκλήρωσε στις 15/04/2012 ένας Έλληνας φίλος, θα αναφέρουμε κάποια πράγματα για το πασίγνωστο αυτό, προσκυνηματικού τύπου, ταξίδι.

Υπάρχει ένα διάσημο προσκύνημα που γίνεται από τους ανθρώπους για αιώνες. Το όνομά του είναι El Camino (Ο Δρόμος) και ο Δρόμος αυτός διασχίζει ολόκληρη τη βόρεια Ισπανία μέχρι την πόλη Santiago de Compostella της Γαλικίας. Λέγεται ότι το Camino βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Γαλαξία μας και ακολουθεί τις γραμμές Ley (Ley lines) που αντανακλούν την ενέργεια από αυτά τα αστρικά συστήματα που βρίσκονται από πάνω του.

Το Camino έχει περπατηθεί για χιλιάδες χρόνια από αγίους, αμαρτωλούς, στρατηγούς, απροσάρμοστους, βασιλιάδες και βασίλισσες. Γίνεται με την πρόθεση να βρει κάποιος το βαθύτερο πνευματικό του νόημα και να αναλύσει τις συγκρούσεις του με τον Εαυτό.
«Στο ταξίδι μου προς τα δυτικά», αναφέρει η Σίρλεϋ ΜακΛέην, «κατά μήκος του Camino, ένιωσα ότι ταξίδευα πίσω στο χρόνο σε έναν τόπο που ξεκίνησε την εμπειρία που έκανε εμένα και το ανθρώπινο γένος αυτό που έχουμε γίνει σήμερα».

Το βιβλίο «The Camino» της Σίρλεϋ ΜακΛέην είναι η ιστορία ενός ταξιδιού. Η καθηλωτική οδύσσειά της ξεκίνησε με ένα ζευγάρι ανώνυμων χειρόγραφων επιστολών που εκλιπαρούσαν τη Σίρλεϋ να κάνει το δύσκολο προσκύνημα κατά μήκος του Δρόμου μέχρι το Santiago de Compostella της Ισπανίας. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, αμέτρητα επιφανείς προσκυνητές από όλη την Ευρώπη έχουν πάρει το μονοπάτι. Πρόκειται για ένα αρχαίο και μαγευτικό προσκύνημα. Άνθρωποι από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης και τον Καρλομάγνο μέχρι τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα, τον Δάντη και τον Chaucer έχουν κάνει το ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν 800 χλμ. σε βουνά, αυτοκινητόδρομους, οδούς, πόλεις πεδιάδες. Τώρα ήταν και η σειρά της Σίρλεϋ να το κάνει.Για τη Σίρλεϋ, το Camino ήταν μια έντονη πνευματική και σωματική πρόκληση. Μια γυναίκα στην έκτη δεκαετία της, ολοκλήρωσε το εν λόγω εξαντλητικό ταξίδι με τα πόδια σε τριάντα ημέρες, περπατώντας είκοσι πέντε χλμ. τη μέρα. Ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο. Αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η πνευματική διαδρομή που την πήγε χιλιάδες χρόνια πίσω, μέσα από προηγούμενες ζωές μέχρι την ίδια την προέλευση του σύμπαντος.

Η Σίρλεϋ ΜακΛέην δεν ήταν όμως η μόνη που έκανε βιβλίο τις εντυπώσεις της. Και άλλοι άνθρωποι που περπάτησαν πάνω στο μονοπάτι, έγραψαν τις εκπληκτικές εμπειρίες τους σε ημερολόγια τα οποία αργότερα έγιναν περίφημα βιβλία. Θα σας θυμίσω το «The Pilgrimage» του Paulo Coelho. Φαίνεται ότι οι ενέργειες του Δρόμου είναι τόσο δυναμικές που λειτουργούν αποκαλυπτικά και επηρεάζουν τον ανθρώπινο νου, αυξάνοντάς του την πνευματικότητα.

Δεν ήταν δυνατόν, επομένως, ο Έλληνας ναυτικός Θωμάς Λινός να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Για τον Θωμά το σύμπαν ενήργησε συγχρονιστικά. Τον έκανε να συναντηθεί, «ακριβώς» τις μέρες που βρισκόταν σε αναμονή απόπλου, με τον άνθρωπο που θα του αποκάλυπτε μιαν αλήθεια χαμένη και θαμμένη στις καλένδες του χρόνου. Μαζί περπάτησαν πάνω στο Δρόμο που τους οδήγησε μέχρι το Santiago de Compostella. Εκείνες τις 21 μέρες ο Θωμάς έμαθε χιλιάδες εκπληκτικά πράγματα. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι η «μοίρα» θα του επεφύλασσε τέτοιες πρωτόγνωρες εκπλήξεις. Και φυσικά πώς ήταν δυνατόν να μην άλλαζε η ζωή αυτού του απλού αλλά φιλομαθέστατου ναυτικού, από τις αποκαλύψεις του πρώην καθολικού ιερέα Johannes Greber, αποκαλύψεις που του έδωσε απλόχερα ο πνευματικός κόσμος για την αφύπνιση της ανθρωπότητας, αλλά και που έγιναν η αιτία να εγκαταλείψει την πατρίδα του κυνηγημένος από την Εκκλησία!

Με μεγάλη ταπεινότητα ο Θωμάς Λινός φύλαξε το ημερολόγιο που έγραφε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, μέχρι την ημέρα που θα το ανακάλυπταν άλλοι, για να το κάνουν τελικά βιβλίο. Ένα βιβλίο, «Το Κρυφό Μονοπάτι», εκπληκτικής περιγραφικής δύναμης του Δρόμου και των ιερών υπερβατικών περιπετειών που έζησε και διαφύλαξε ο Θωμάς Λινός, σαν συνέπεια των αληθειών που του φανέρωσε το Πνεύμα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από εκλεκτά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα,
www.pyrinoskosmos.gr           
www.protoporia.gr
       
www.tetraktys.gr

www.aegeeis.gr στον Πειραιά

www.psarasbooks.gr
στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.to-krufo-monopati.info 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;