Η νέα χιλιετία


Βρισκόμαστε ήδη στον όγδοο χρόνο της νέας χιλιετίας και οι αλλαγές έχουν αρχίσει αμυδρά να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Είναι το πρόγραμμα της νέας χιλιετίας που κάνει δειλά-δειλά την παρουσία του. Εμείς το δημιουργήσαμε και το έχουμε θέσει σε κίνηση. Οι άνθρωποι ευθυγραμμίζονται μαζί του παντού. Ενώνουν τα χέρια σ' αυτή την αναδημιουργία. Η Ανατολή συναντά τη Δύση. Οι λευκοί αγκαλιάζουν τους έγχρωμους. Οι θρησκείες συγχωνεύονται, οι κυβερνήσεις προσαρμόζονται, οι οικονομίες διευρύνονται. Στο κάθε τι, προχωράμε σε παγκόσμια προσέγγιση, υιοθετούμε παγκόσμια προοπτική, δημιουργούμε παγκόσμιο σύστημα. Είναι κάτι που το νιώθουμε ακόμα και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.
Θα υπάρξει χάος πριν την αλλαγή. Αυτό είναι φυσικό εν όψει κάθε αλλαγής τέτοιου μεγέθους. Γιατί δεν αλλάζουμε απλώς τον τρόπο που δρούμε, αλλάζουμε ολόκληρη την ιδέα μας σχετικά με το Ποιοι Είμαστε ως άτομα, ως σύνολο εθνών, ως είδος. Κι έτσι, θα υπάρξει χάος που θα δημιουργηθεί κυρίως από εκείνους που δε θέλουν να αλλάξουν, που δεν μπορούν να δεχτούν το τέλος του "καλύτερου" και το Νέο Ευαγγέλιο της Ενότητας. Θα υπάρξουν επίσης και κάποιοι που απλώς φοβούνται ότι μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει απώλεια του ελέγχου πάνω σε όλη τους τη ζωή, παράδοση της προσωπικής και εθνικής τους ταυτότητας. Τίποτε από αυτά δε θα συμβεί.
Η αλλαγή δε θα σημαίνει την εξαφάνιση των εθνικών ή πολιτισμικών διακριτικών στοιχείων. Δε θα σημαίνει ότι δε θα τιμούνται οι παραδόσεις, δε θα σημαίνει την αποκήρυξη της εθνικής κληρονομιάς ή τη διάλυση των οικογενειών, των φυλών ή των κοινοτήτων. Αντίθετα, η αλλαγή θα προκαλέσει την ισχυροποίηση αυτών των δεσμών, καθώς θα αντιληφθούμε ότι θα μπορούμε να τους βιώνουμε χωρίς να χρειάζεται να το κάνουμε εις βάρος των άλλων.
Η αλλαγή δε θα σημαίνει το τέλος αυτού που μας κάνει διαφορετικούς, αλλά μόνο το τέλος αυτού που μας διαιρεί. Διαφορά και διαίρεση δεν είναι το ίδιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;