Τα υπόλοιπα δυο φυσικά συναισθήματα

Η ζήλια. Ζηλοτυπία σημαίνει "μετά ζήλου αντιγράφω". Είναι το συναίσθημα που κάνει ένα πεντάχρονο παιδάκι να εύχεται να μπορούσε να φτάσει εκείνο το πόμολο, όπως η αδελφή του ή να καβαλήσει εκείνο το ποδήλατο. Η ζήλια είναι το φυσικό συναίσθημα που σε κάνει να θέλεις να ξανακάνεις κάτι, να προσπαθήσεις περισσότερο, να συνεχίσεις να δοκιμάζεις μέχρι να πετύχεις. Είναι πολύ υγιές να ζηλεύεις, πολύ φυσικό. Όταν επιτρέπουμε στα παιδιά να εκφράζουν τη ζήλια τους, τότε εκείνα έχουν μια πολύ υγιή στάση απέναντι στη ζήλια στην ενήλικη ζωή τους και κατά συνέπεια, συνήθως την ξεπερνούν πολύ γρήγορα.
Τα παιδιά που τα κάνουμε να αισθάνονται ότι η ζήλια είναι κάτι κακό ότι είναι κακό να την εκφράζουν και, στην πραγματικότητα, ότι δεν πρέπει καν να τη νιώθουν δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη ζήλια τους ως ενήλικοι.
Η ζήλια που συνεχώς καταπιέζεται γίνεται φθόνος, ένα πολύ αφύσικο συναίσθημα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σκοτώσει εξαιτίας του φθόνου. Έχουν ξεκινήσει πόλεμοι, έχουν καταρρεύσει έθνη εξαιτίας του.
Η αγάπη. Όταν επιτρέπεται σε ένα παιδί να την εκφράσει και να τη δεχτεί φυσικά και αυθόρμητα, χωρίς περιορισμούς ή όρους, χωρίς αναστολές ή αμηχανία, τότε δε ζητάει τίποτε άλλο. Γιατί η χαρά της αγάπης που εκφράζεται και γίνεται δεκτή με αυτό τον τρόπο είναι αρκετή από μόνη της. Όμως η αγάπη που της έχουν τεθεί όροι και όρια, που έχει διαστρεβλωθεί με κανόνες και εντολές, με τελετουργίες και περιορισμούς, η αγάπη που την έχουν συγκρατήσει, χειραγωγήσει και στερηθεί, γίνεται τελικά αφύσικη.
Τα παιδιά που τα κάνουμε να αισθάνονται ότι η φυσική τους αγάπη δεν είναι καλό πράγμα - ότι είναι κακό να την εκφράζουν και, στην πραγματικότητα, δεν πρέπει καν να τη νιώθουν - δυσκολεύονται να δώσουν και να πάρουν αγάπη σαν ενήλικοι.
Η αγάπη που συνεχώς καταπιέζεται γίνεται κτητικότητα, ένα πολύ αφύσικο συναίσθημα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σκοτώσει εξαιτίας της κτητικότητας. Έχουν ξεκινήσει πόλεμοι, έχουν καταρρεύσει έθνη εξαιτίας της.
Έτσι λοιπόν, όταν τα φυσικά συναισθήματα καταπιέζονται, προκαλούν αφύσικες αντιδράσεις και αποκρίσεις. Και τα περισσότερα φυσικά συναισθήματα είναι καταπιεσμένα στους περισσότερους ανθρώπους. Όμως αυτά είναι οι φίλοι μας. Είναι τα δώρα μας. Είναι τα θεϊκά μας εργαλεία με τα οποία μπορείτε να δομήσετε την εμπειρία σας. Αυτά τα εργαλεία σάς δίνονται με τη γέννησή μας. Υπάρχουν για να μας βοηθήσουν να διαπραγματευτούμε τη ζωή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;