Ύπνωση

Η ύπνωση είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο που βοηθά τον ασθενή να θυμηθεί ξεχασμένα από καιρό γεγονότα. Δεν υπάρχει τίποτε το μυστηριώδες σ' αυτήν. Είναι απλά μια κατάσταση επικεντρωμένης προσοχής. Κάτω από την καθοδήγηση ενός έμπειρου υπνωτιστή, το σώμα του ασθενή χαλαρώνει και η μνήμη οξύνεται. Επίσης η μέθοδος αυτή βοηθά στη μείωση του άγχους και των φόβων, στην αλλαγή κακών συνηθειών και στην ανάκληση καταπιεσμένου υλικού. Ο ψυχίατρος Μπράιαν Βάις περιγράφει πώς οδηγεί μίαν ασθενή του σε πλήρη χαλάρωση:
"Της είπα να ξαπλώσει στον καναπέ ακουμπώντας το κεφάλι σ' ένα μικρό μαξιλάρι και τα μάτια της κλειστά. Αρχικά συγκεντρωθήκαμε στην αναπνοή της. Με κάθε εκπνοή απελευθέρωνε αποθηκευμένη ένταση και άγχος, με κάθε εισπνοή χαλάρωνε όλο και περισσότερο. Ύστερα από κάμποσα λεπτά της είπα να βλέπει τους μύες της να χαλαρώνουν σταδιακά, αρχίζοντας από τους μυς του προσώπου και σαγονιού, ύστερα του λαιμού, των ώμων, των χεριών, της πλάτης, του στομαχιού και τέλος των ποδιών της. Αισθανόταν ολόκληρο το σώμα της να βουλιάζει όλο και βαθύτερα μέσα στον καναπέ.
Μετά την καθοδήγησα να οραματισθεί ένα λαμπερό λευκό φως στην κορυφή του κεφαλιού της, το οποίο εισχωρούσε αργά μέσα στο σώμα της. Αυτό χαλάρωνε απόλυτα τους μύες, τα νεύρα, τα όργανα, όλο το σώμα της, φέρνοντάς την σε μια όλο και πιο βαθειά κατάσταση χαλάρωσης και ειρήνης. Ένοιωθε να κατευθύνεται ολοταχώς προς τον ύπνο, να γαληνεύει και να ηρεμεί. Η τελική υποβολή μου ήταν να κατακλύσει το φως ολόκληρο το σώμα της και ταυτόχρονα να την περιτυλίξει.
Μέτρησα από το δέκα μέχρι το ένα. Με κάθε αριθμό περνούσε σε ένα βαθύτερο επίπεδο χαλάρωσης. Μπορούσε να συγκεντρώνεται στη φωνή μου και να απομονώνει κάθε άλλον θόρυβο. Μέχρι να φτάσω στο ένα, βρισκόταν ήδη σε μια ικανοποιητική κατάσταση ύπνωσης. Η όλη διαδικασία διήρκεσε είκοσι περίπου λεπτά. Ύστερα από λίγο άρχισα να την οδηγώ πίσω στο χρόνο, ζητώντας της να ανακαλέσει σταδιακά μνήμες προηγούμενων ετών. Μπορούσε να μου μιλά και να απαντά στις ερωτήσεις μου διατηρώντας ένα βαθύ επίπεδο ύπνωσης..."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;