"Δεν γνωρίζουμε όλη την ιστορία" μέρος Α'

Σ' ένα από τα βιβλία που σας προτείνω για πνευματική ανάπτυξη, υπάρχει μια όμορφη ιστορία που θα βοηθήσει στην κατανόηση τού γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε και να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι παλιά ιστορία των Σούφι, ενώ άλλοι ότι προέρχεται από την Ινδία.
Πριν από πολύ καιρό, λοιπόν, ζούσε σε ένα χωριό ένας γέρος που είχε ένα πολύ όμορφο άλογο. Οι κάτοικοι όλων των γύρω χωριών είχαν μάθει για το άλογο. Ήταν ένα υπέροχο ζώο με μακριά, δυνατά πόδια. Όταν κάλπαζε οι μύες του κινούνταν σαν αστραφτερά και μεγαλόπρεπα κύματα.
Ο Μεγάλος Αρχηγός έμαθε γι' αυτό το άλογο κι έστειλε έναν αγγελιαφόρο στο γέρο ζητώντας να το αγοράσει. Ο πολεμιστής αγγελιαφόρος έτρεξε στη σκηνή του γέρου, πήδηξε από το άλογό του σκορπίζοντας σκόνη τριγύρω του και του είπε: "Γέροντα, ήρθα εκ μέρους του Μεγάλου Αρχηγού. Σου στέλνει τους χαιρετισμούς του και σου ζητά να αγοράσει το άλογό σου".
Ο γέροντας ήταν σιωπηρός. Ήταν άνθρωπος ευγενικός και με καλούς τρόπους. Τελικά είπε: "Δώσε, σε παρακαλώ, τους χαιρετισμούς μου στον Μεγάλο Αρχηγό και ευχαρίστησέ τον για την ευγενική προσφορά του να αγοράσει το άλογό μου. Όμως το άλογο είναι φίλος μου. Είμαστε σύντροφοι. Γνωρίζω την ψυχή του και αισθάνομαι ότι και αυτό γνωρίζει τη δική μου. Δεν μπορώ να πουλήσω τον φίλο μου". Ο αγγελιαφόρος έφυγε.
Ύστερα από δυο βδομάδες το άλογο εξαφανίστηκε. Όταν το έμαθαν οι χωρικοί, μαζεύτηκαν γύρω από τον γέροντα. "Ω, γέροντα, αυτό είναι μεγάλη κακοτυχία! Θα μπορούσες να είχες πουλήσει το άλογό σου στον Μεγάλο Αρχηγό. Τώρα δεν έχεις ούτε άλογο, ούτε και την αμοιβή γι' αυτό. Τι κακοτυχία!"
Ο γέροντας κοίταξε όλους τους χωρικούς με καλοσύνησ τα μάτια του και είπε: "Δεν είναι κακοτυχία. Δεν είναι ούτε καλή τύχη. Δεν γνωρίζουμε όλη την ιστορία. Ας πούμε απλά ότι το άλογο έφυγε". Οι χωρικοί έφυγαν κουνώντας το κεφάλι τους γιατί πίστευαν ότι ήταν μεγάλη κακοτυχία.
Ένα μήνα αργότερα το άλογο επέστρεψε, ακολουθούμενο από άλλα είκοσι υπέροχα άλογα. Όλα ήταν γεμάτα δύναμη και ζωντάνια. Οι χωρικοί έσπευσαν στον γέροντα. "Είχες δίκιο γέροντα, δεν ήταν κακοτυχία, ήταν καλοτυχία. Τώρα έχεις και το άλογό σου και άλλα είκοσι πανέμορφα άλογα. Αυτό είναι καλή τύχη!"
Ο γέροντας κούνησε αργά το κεφάλι του και είπε καλοσυνάτα: "Δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Δεν γνωρίσουμε όλη την ιστορία. Ας πούμε απλά ότι το άλογο γύρισε". Οι χωρικοί έφυγαν κουνώντας τα κεφάλια τους. Ήξεραν πως ήταν μεγάλη τύχη να αποκτήσεις τόσα πολλά ωραία άλογα. (Συνεχίζεται)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;