Εισαγωγή στη Μελέτη για το Θάνατο


Οι φιλόσοφοι υποστηρίζουν από παλιά πως μόνο ο άνθρωπος έχει συνείδηση του θανάτου του και πως αυτή η αίσθηση είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του. Είναι γεγονός βέβαια, ότι και οι ελέφαντες έχουν παρατηρηθεί να θρηνούν για το θάνατο ενός συντρόφου τους και να προσπαθούν αδέξια να τον θάψουν χρησιμοποιώντας φύλλα και κλαδιά. Μερικοί λένε πως τα δελφίνια και οι φάλαινες τραγουδάνε κάποιο ιδιαίτερο σκοπό μετά το θάνατο συγγενών και φίλων.
Ωστόσο, αυτό που είναι αλήθεια, είναι πως ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που σκέφτεται το θάνατο και προσπαθεί να καταλάβει τη θέση και το νόημά του μέσα στο γενικότερο σχέδιο της εξελισσόμενης ζωής.
Ο Έρνεστ Μπέκερ στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του "Η άρνηση του θανάτου", ισχυρίζεται ότι η αλήθεια της σαρκικής μας θνητότητας αποτελεί τον πρωταρχικό ανθρώπινο φόβο και πως η προσπάθειά μας να συμβιβαστούμε μαζί του είναι το εφαλτήριο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας - δραστηριότητας που στρέφεται κυρίως στο ξεπέρασμα του θανάτου μέσα από την άρνηση ότι αυτός είναι η ύστατη μοίρα του ανθρώπου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χρώματα της αύρας και η σημασία τους

Τα Κρυστάλλινα Παιδιά

Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν μακριά μαλλιά;

Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε;